header image
 

Falmouth

Falmouth is één van de populairste toeristische plaatsjes aan de noordwestkust van Jamaica. De badplaats is in het bezit van hagelwitte stranden en de fraaiste hotels & resorts van het Caribische eiland.

Het strand van Falmouth is fantastisch

Op het hagelwitte strand van Falmouth kom je helemaal tot rust. De Caribische Zee heeft een betoverende blauwe kleur.

Falmouth ligt niet zo heel ver van Montego Bay af. Montego Bay is overigens de belangrijkste toeristische plaats van Jamaica. In Montego Bay verblijft het leeuwendeel van de toeristen dat op Jamaica zijn of haar vakantie viert. In deze plaats is ook één van de internationale vliegvelden van het eiland gevestigd. Falmouth ligt zogezegd aan de noordwestkust van Jamaica. De stad ligt in de provincie Cornwall (Cornwall County), in het district Trelawny (Trelawny Parish). Falmouth is de hoofdstad van het genoemde district.

Ontstaan

Het district is vernoemd naar Sir William Trelawny. Trelawny was toentertijd de gouverneur van Jamaica. Doordat er zoveel suikerriet werd verbouwd in het district, was het één van de belangrijkste economische regio’s van het Caribische eiland. Het district Trelawny was ook een geliefd toevluchtsoord voor de Maroons. Falmouth is een fraai voorbeeld van een Caribisch Georgiaanse stad die goed bewaard is gebleven. Falmouth werd in 1769 opgericht door Thomas Reid. Op het moment dat Jamaica de grootste suikerproducent van de wereld was, bloeide Falmouth enorm op.

Falmouth werd aan het einde van de 18de eeuw één van de drukste havenplaatsen van Jamaica. In de haven werd het suiker verscheept dat van de plantages kwam. Falmouth werkte als een magneet op allerlei mensen zoals handelaren, planters, timmerlieden, metselaars, zeelieden, boeren, et cetera. Zoals zoveel namen op Jamaica, is Falmouth vernoemd naar Falmouth te Cornwall in het Verenigd Koninkrijk. Falmouth werd van het begin af aan op een efficiënte en prettige manier opgebouwd met brede straten en een goed werkende watervoorziening.

Slavenhandel

Helaas heeft Falmouth ook een centrale rol gespeeld in slavenhandel. Falmouth was één van de plaatsen die een onderdeel uitmaakte van de zogenaamde cross-Atlantische driehoekshandel. Waarbij eerst slaven werden opgehaald aan de westkust van Afrika om vervolgens afgeleverd te worden in de Caribische archipel. Daaropvolgend werden de schepen gevuld met suiker en andere dure producten, om weer door te varen naar Europa. Op deze manier was de driehoek compleet. Doordat de slavenhandel uiteindelijk werd verboden, was het snel gedaan met de economische voorspoed van Falmouth. Aan het begin van de 19de eeuw was er niets meer over van de weelde in het kustplaatsje.

Ky-Mani Marley

In Falmouth zag een beroemde Jamaicaan het levenslicht; de zoon van reggae-icoon Bob Marley; Ky-Mani Marley. De moeder van Ky-Mani Marley is Anita Belnavis. Belnavis was een begenadigd tafeltennisster. Tijdens een tafeltennistoernooi sloeg de vonk over tussen Bob Marley en Belnavis. Ky-Mani Marley verloor al op jonge leeftijd zijn vader; Bob Marley stierf namelijk toen Ky-Mani slechts 6 jaar oud was. Uiteindelijk stroomde het reggae-bloed ook door de aderen van Ky-Mani en werd hij ook beroepszanger. Een zeer succesvolle artiest zelfs die miljoenen fans heeft over de hele wereld.

Bezienswaardigheden

Naast het feit dat Falmouth beschikt over betoverde, witte stranden zijn er in het stadje ook verschillende bezienswaardigheden te bekijken. Veel van de stenen en houten huizen die in Falmouth zijn te bewonderen, zijn gebouwd volgens de Jamaicaans-Georgiaanse stijl. Bovendien verkeren deze historische panden in een perfecte staat.

Courthouse

Het courthouse (gerechtsgebouw) dateert van 1815, maar werd in 1926 door een uitslaande brand voor een groot deel in de as gelegd. Gelukkig is het courthouse toentertijd helemaal gerestaureerd. Het courthouse is in het bezit van een neoklassieke gevel. Daarnaast heeft het pand een portiek die opgeluisterd is met Griekse zuilen, hetgeen uniek is voor Jamaica.

Post Office

Het post office (postkantoor) is een fraai gebouw. Het pand is niet altijd een postkantoor geweest. In de 19de eeuw diende het onderste deel als winkel en het bovenste deel als woonruimte.

Barrett House

Het Barrett House (Herenhuis van Edward Barret) werd bewoond door de voormalig suikerrietplantage-eigenaar, Edward Barret. Het Barrett House is een echte stadsvilla. Het pand dateert uit 1799 en is voor de ene helft opgetrokken uit steen en voor de andere helft uit hout. Eén van de achterkleindochters van Barret was de beroemde 19de eeuwse dichteres Elizabeth Barrett Browning. Elizabeth Barrett Browning schreef in haar leven veel romantische sonnetten.

Glistening Waters

Vlak in de buurt van Falmouth is een uniek natuurverschijnsel waar te nemen, de zogenaamde Glistening Waters. Bij de Glistening Waters komen zoet water, zout water en fosfor samen. Door deze chemische cocktail ontstaan er betoverende, hypnotiserende kleuren in het water. Er zijn maar vier plaatsen in de hele wereld waar dit unieke fenomeen valt waar te nemen. Een echte aanrader dus om te gaan bekijken.

Phoenix Foundry

De Phoenix Foundry is een voormalige gieterij die dateert uit het begin van de 19de eeuw. Ten tijde van de slavernij was het een plaats waar veel activiteiten plaatsvonden. Het was een plek waar suikerstroop en rum werden opgeslagen vooraleer het in wachtende schepen werd overgeladen.

Jamaica Swamp Safari Village

Op steenworp afstand van Falmouth bevindt zich de Jamaica Swamp Safari Village. Naast krokodillen zijn er op het terrein ook rolstaartberen, coati’s, mangoesten en apen te bekijken. De krokodillen komen van verschillende gebieden. Gebieden waar ze ernstig werden bedreigd of een bedreiging vormden voor andere dieren. De krokodillen hebben allemaal een naam van beroemde dj’s en filmsterren (Rygin, Japeth en VYBZ). In het verleden zijn er op de locatie verschillende scènes gedraaid van bekende films zoals de James Bond film ‘Live and Let Die’ en ‘Papillon’.

Outameni Experience

Mensen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis en cultuur van Jamaica, moeten beslist een bezoek brengen aan de Outameni Experience. Middels muziek, toneel en film worden alle fases van de Jamaicaanse geschiedenis behandeld.