header image
 

Saint Ann’s Bay

Saint Ann’s Bay ligt aan de noordkust van Jamaica. De stad ligt in de provincie Middlesex (Middlesex County), in het district Saint Ann (Saint Ann Parish). Saint Ann’s Bay is de hoofdstad van het genoemde district.

In Saint Ann’s Bay zul je veel jagende pelikanen zien.

Langs de schitterende kust van Saint Ann’s Bay jagen veel majestueuze pelikanen op vis.

Ontstaan

Het district Saint Ann is in velerlei opzichten een uniek district. Het is het grootste district van het land. De natuur is er overweldigend, hetgeen het district de naam heeft gegeven: ‘tuin van Jamaica’. In het district Saint Ann zijn twee beroemde Jamaicanen geboren: Bob Marley en Marcus Mosiah Garvey. Garvey behoort tot de nationale helden van Jamaica. In totaal kent het land zeven nationale helden. In het district gingen de indianen zich voor het eerst vestigen op Jamaica. Er zijn sporen van de Taíno’s en Arawakken gevonden in het gebied die dateren van 650 voor Christus. In het district zette ook Columbus voor het eerst voet aan wal op Jamaica in een gebied dat nu Discovery Bay heet.

Columbus

Waarschijnlijk ging Columbus ook tijdens zijn vierde reis (1503-1504) als gevolg van nood aan wal op Jamaica op een plek die hij de naam Santa Gloria gaf. Santa Gloria ligt op steenworp afstand van Saint Ann’s Bay. Het verhaal gaat dat de twee scheepswrakken van de Columbus nog in de wateren voor de kust liggen. Het gaat om de ‘Capitana’ en de ‘Santiago de Palos’. Nimmer zijn de twee schepen gevonden, maar het hoeft geen nadere uitleg dat de (duik)jacht onverminderd doorgaat. Columbus werd door nood gedwongen om een jaar op het eiland te verblijven.

Sevilla la Nueva

Vlak in de buurt van Saint Ann’s Bay ligt het dorpje Seville. Vroeger werd deze plaats ‘Sevilla la Nueva’ genoemd. Sevilla la Nueva was de eerste nederzetting die de Spanjaarden op Jamaica stichtten. Het was de zoon van Columbus, Diego Columbus, die daartoe het initiatief nam. Tijdens opgravingen bij het Sevilla Great House zijn onder andere de restanten van een suikermolen boven de grond gekomen. Naar alle waarschijnlijkheid de eerste suikerproducerende molen van het eiland. Op de locatie is heden ten dage een historisch-cultureel park aangelegd door de Jamaica National Heritge Trust. Hier kun je de restanten bekijken van het dorp en jezelf aansluiten bij een rondleiding. Sevilla la Nueva viel echter al snel uit de gratie bij de Spanjaarden. Zij kozen ervoor om naar de zuidkant te verhuizen en stichtten daar Villa de la Vega. Aan de zuidkant was het namelijk aangenamer vertoeven dan aan de noordkant. Tegenwoordig is Villa de la Vega, Spanish Town.

Authentiek

Saint Ann’s Bay is vernoemd naar de eerste echtgenote van koning James de Tweede. Zij heette lady Anne Hyde. Saint Ann’s Bay telt ruim vijftienduizend inwoners. Vroeger was Saint Ann’s Bay een nietsbetekenend vissersdorpje, maar nadat de haven werd opgeschaald, begon er een grote bloeiperiode voor het plaatsje. Immens grote zeeschepen konden nu hun waar (bauxiet, bananen, et cetera) ophalen in de haven van Saint Ann’s Bay. Saint Ann’s Bay is een authentieke Jamaicaanse stad die nog niet helemaal overrompeld is door de toeristen.

Stranden

Alterry Beach

Roxborough Beach

Bezienswaardigheden

Courthouse

Het courthouse (gerechtsgebouw) van Saint Ann’s Bay dateert van 1860 en is een bijzonder fraai pand.

Old Jail (1750) (1795)

Columbus-standbeeld

Marcus Garvey-standbeeld

Het Marcus Garvey-standbeeld staat voor de plaatselijke bibliotheek.

Cardiff Hall

Cardiff Hall is een plantage die in 1825 werd aangelegd door John Blagrove. Het was een grote plantage waar meer dan vijftienhonderd slaven werkten. Blagrove was een relatief goede plantage-eigenaar die zelfs na zijn dood iedere slaaf die voor hem werkte 1 dollar naliet.