header image
 

Literatuur

Als je ooit een keer op Jamaica bent geweest, begrijp je direct waarom zoveel schrijvers op het Caribische eiland zijn gaan wonen om er te gaan schrijven. Jamaica is een zeer inspirerend eiland met een prachtige natuur en oogverblindende stranden. Een eiland waar literatuur een belangrijke rol speelt.

De literatuur op Jamaica is van een hoog nivo.

Het is natuurlijk niet zo verwonderlijk dat veel schrijvers zich hebben laten inspireren door het prachtige landschap Jamaica.

Ian Fleming

Eén van de mensen die immer met Jamaica wordt geassocieerd, is de schrijver Ian Fleming. Fleming werd uiteindelijk wereldberoemd met de boeken die hij schreef over James Bond. In de jaren vijftig van de vorige eeuw begon Fleming met het schrijven van spionageboeken met als geheim agent James Bond. Gedurende de zomer schreef Fleming in Engeland, maar op het moment dat de Europese winter aanbrak, vertrok hij naar zijn huis op Jamaica. Dit huis heet Goldeneye. Uiteindelijk schreef Fleming het leeuwendeel van zijn James Bondverhalen op het tropische eiland. Live and Let Die was het tweede Bondboek dat Fleming schreef. Het bijzondere aan dit boek is dat het verhaal zich voor een groot deel op Jamaica afspeelt. De boeken van Fleming werden razend populair. En het duurde derhalve niet lang vooraleer Fleming er goed van kon leven en zich definitief vestigde op Jamaica in zijn Goldeneye.

Goldeneye Estate bevindt zich in Saint Mary, Oracabessa. Fleming kocht het landgoed en maakte zelf de bouwtekeningen van het huis. Fleming woonde op het Goldeneye Estate van 1946 tot 1964. In eerste instantie had hij een deal met zijn werkgever dat hij 3 maanden per jaar op het landgoed mocht schrijven. Nadat Fleming was overleden, was onder andere Bob Marley een tijdje de eigenaar van Goldeneye.

Noël Coward

Noël Coward was een Engelse toneelschrijver die op Jamaica woonde en werkte op zijn landgoed Firefly. In de loop van de tijd ontving Coward veel beroemdheden op Firefly. Het landgoed staat namelijk op een fantastisch plek met onder andere een grandioos uitzicht op de baai van Port Maria. Eén van de liedjes die hij schreef was; ‘A room with a view’. Dit nummer is duidelijk geïnspireerd door het geweldige uitzicht dat hij genoot vanuit zijn huis. Coward heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de literatuur. Het zijn de vuurvliegjes die gedurende de avond op een betoverende manier rondzoemen waar het landgoed zijn naam aan ontleed. Op steenworp afstand van Firefly is een ander bezit van Coward te aanschouwen, Blue Harbour. Op 5 kilometer afstand van Firefly lift staat een ander beroemd huis; Goldeneye. Goldeneye was zogezegd het huis van Ian Fleming, de geestelijk vader van James Bond.

Toen Coward stierf, kwam Firefly in het bezit van de Jamaicaanse staat. Island Outpost nam vanaf 1991 het beheer over van het pand. Heden ten dage is het een museum waar alles te leren valt over het leven van Coward, op een fraaie manier geïllustreerd door foto’s en video’s. Ook het graf van de Engelse schrijver is achter het landgoed te bezichtigen. Firefly is ook de plaats waar informatie valt in te winnen over de indianen die daar oorspronkelijk woonden. Daarnaast is er het verhaal op te tekenen van Sir Henry Morgan, berucht piraat én tijdelijk gouverneur van Jamaica. Ten tijde van Morgan werd de plek waar nu het landhuis staat, door Morgan gebruikt als uitkijkpost.

Olive Senior

Zomerweerlicht

Orlando Patterson

De kinderen van Sisyphus