header image
 

Duiken met haaien

Haaien spreken enorm tot de verbeelding. Meestal in negatieve zin. Mensen zijn bang voor haaien. De kiem voor deze angst werd in 1975 gelegd. Dat was het jaar dat Steven Spielberg de film Jaws produceerde. De basis van deze horrorfilm was het gelijknamige boek van Peter Benchley. In de film speelt een witte haai de hoofdrol. Een negatieve hoofdrol. Het beest wordt neergezet als een bloeddorstig monster dat ieder mens probeert op te eten dat voor zijn muil komt. Het resultaat van Jaws was dat witte haaien decennia lang bejaagd en gedood werden. Gelukkig is dat heden ten dage niet meer aan de orde en zijn witte haaien en andere soorten haaien beschermde diersoorten op veel plaatsen op de wereld en kun je onder andere duiken met haaien. Oók op Jamaica!

Duiken met haaien tussen het rif

Voor zowel beginnende als ervaren duikers is Jamaica een eerste klas duikbestemming. Er zijn bepaalde plekken bij het Caribische eiland die zeer populair zijn bij duikers. Dan moet je denken aan Ocho Rios, Montego Bay en Negril. De riffen van Jamaica zitten vol met mooie vissen en schitterend hard en zacht koraal. Het is wel belangrijk om overal met je handen vanaf te blijven en niets mee te nemen. Dat is namelijk verboden. Het rif van het Bovenwindse Eiland is namelijk beschermd.

Duiken met haaien op Jamaica is heel bijzonder.

Duiken met haaien is een hele bijzondere ervaring. De haai staat bovenaan de voedselketen van de zeedieren.

Met een beetje geluk zul je ook haaien tussen het rif zien zwemmen. Dit zijn allemaal haaien die in principe ongevaarlijk zijn voor mensen. Als je gaat duiken met haaien en je vertrouwt het niet helemaal en je vindt dat een haai te dicht in de buurt komt, raak dan niet in paniek, maar blijf rustig. Probeer gewoon rustig weg te zwemmen, dan zal er niets gebeuren. Op het moment dat je in paniek raakt, zal het beest dat fijnloos opmerken en bestaat er een kans dat hij even ‘polshoogte’ komt nemen.