header image
 

Aki

De nationale vrucht van Jamaica is de aki (Blighia sapida). De aki (ackee) werd door William Bligh (kapitein van de Bounty) op Jamaica geïntroduceerd vanuit het westen van Afrika. De plant kan een hoogte bereiken van 25 meter. De stam kan 1,8 meter breed worden.

De aki wordt veel op Jamaica gegeten.

De aki is de nationale vrucht van Jamaica. De vrucht maakt ook onderdeel uit van het nationale gerecht; saltfish and ackee.

De schors is bijna glad en heeft een grijze kleur. Verder is het een groenblijvende boom. De vruchten van de aki groeien in grote trossen. De vrucht kan een lengte bereiken van 13 centimeter en heeft de vorm van een stompe, driekantige peer. De onrijpe zaadmantels en zaden zijn giftig en kunnen na consumptie de dood inleiden. Ze bevatten namelijk het stofje hypoglycine.

Saltfish and ackee

Voor de Jamaicanen is de aki van grote waarde. Het maakt namelijk onderdeel uit van een belangrijk gerecht; saltfish and ackee. Dit gerecht wordt voornamelijk als ontbijt gegeten tezamen met banaan (gebakken) en rijst. De zaadmantels zijn alleen eetbaar als ze volrijp zijn en van de schil en zaad ontdaan zijn. Aan deze voorwaarden wordt voldaan op het moment dat de vrucht vanzelf is opengespleten. De zaadmantels hebben een nootachtige smaak. Je kunt ze in principe rauw eten, echter het leeuwendeel van de Jamaicanen kookt ze eerst in water of melk om ze vervolgens in boter of olie te bakken. De aki wordt vaak gebruikt bij de bereiding van sauzen, soepen en vis- en vleesgerechten. Tegenwoordig wordt er op Jamaica zelfs wijn van de plant gemaakt.

Belangrijk exportproduct

Van origine komt de aki zogezegd uit de tropen van West-Afrika. Het was een zeer populair gewas. Om als voedsel voor de slaven te dienen werd de boom uiteindelijk naar Jamaica gebracht. Op alle Caribische eilanden wordt tegenwoordig de aki gekweekt. Op Jamaica is de plant een zeer belangrijk exportproduct. De aki wordt op het eiland ingeblikt en over de hele wereld verscheept. De aki-industrie heeft op Jamaica een waarde van ruim een half miljard dollar.