header image
 

Vuurtorens

Eén van de meest noodzakelijke én indrukwekkende bouwwerken die er zijn, zijn vuurtorens. Om de scheepsbewegingen rondom eilanden in goede banen te leiden, zijn vuurtorens feitelijk niet meer weg te denken. Dit is enigszins paradoxaal: tegenwoordig zijn namelijk veel schepen uitgerust met hypermoderne en hightech navigatiemiddelen.

De vuurtorens op Jamaica zijn bijzonder mooi.

Sommige vuurtoren bezitten een slakvormige trap, hetgeen er natuurlijk fantastisch uitziet.

Uiteraard zijn er op Jamaica ook veel vuurtorens te bewonderen. Het Caribische eiland telt in totaal elf vuurtorens. Negen van deze vuurtorens staan aan wal en twee vuurtorens zijn in de Caribische Zee gepositioneerd. De Jamaicaanse vuurtorens worden onderhouden door de Port Authority of Jamaica.

Op Jamaica heb je mooie vuurtorens.

De vuurtorens op Jamaica zijn indrukwekkende en belangrijke bouwwerken.

Morant Point Lighthouse

Op het meest oostelijke puntje van Jamaica staat de Morant Point Lighthouse. Dit deel van Jamaica is een moerasachtig schiereiland. De Morant Point Lighthouse werd in 1841 gebouwd en is daarmee de oudste vuurtoren van het Rastafari-eiland. Het is zelfs de eerste gietijzeren vuurtoren van het westelijke halfrond. De Morant Point Lighthouse heeft een hoogte van 35 meter en een diameter van 5 meter. Het is een roodgekleurde vuurtoren met witte horizontale strepen. Om de vuurtoren te beschermen tegen eventuele zware stormen en tornado’s, is er aan de zeekant van de vuurtoren een extra beschermwal gemaakt. Alexander Gordon was de architect van de Morant Point Lighthouse, die uiteindelijk werd gebouwd door George Grove. De Morant Point Lighthouse wordt op Jamaica beschouwd als een belangrijk monument met een grote historische waarde. Het is door de ‘Jamaica National Trust’ als historisch monument geklasseerd.

Plumb Point Lighthouse

De Plumb Point Lighthouse werd in 1853 gebouwd. Sinds de oplevering van de Plumb Point Lighthouse is het licht slecht één keer gedoofd. Dit gebeurde tijdens de zware aardbeving van 1907. De witgekleurde Plumb Point Lighthouse heeft een hoogte van 21 meter en is opgebouwd uit steen en gietijzer. De vuurtoren straalt wit licht uit over een afstand van 40 kilometer en rood licht over een afstand van 20 kilometer. De Plumb Point Lighthouse is gesitueerd in de zogenaamde Port Royal Protected Area op een afstand van 8 kilometer ten oosten van Port Royal en de ingang van de haven van Kingston. De Port Royal Protected Area is een gebied waar het toerisme sterk in opkomst is.

Lover’s Leap Lighthouse

De Lover’s Leap Lighthouse is de jongste vuurtoren van Jamaica. De Lover’s Leap Lighthouse heeft een cilindrische vorm en een hoogte van 30 meter. De vuurtoren kan terugvallen op drie verschillende energiebronnen; een generator, elektriciteit en een set batterijen. De Lover’s Leap Lighthouse is met zijn 30 meter één van de hoogste vuurtorens van het westelijk halfrond. Bovendien staat de vuurtoren ook nog eens op een spectaculair hoge klif. De Lover’s Leap Lighthouse én het gebied om de vuurtoren heen, hebben zich in de loop van de tijd ontwikkeld tot een toeristische trekpleister van formaat. Zo bezit de vuurtoren een observatiedek en is er een restaurant aanwezig.

Negril Lighthouse

De Negril Lighthouse werd gebouwd in 1894 op het meest westelijke puntje van Jamaica. De vuurtoren bevindt zich op een afstand van 5 kilometer van het centrum van Negril. De Negril Lighthouse is het oudste bouwwerk van Negril. Het Franse bedrijf Bubbler & Bernard was verantwoordelijk voor de constructie van de vuurtoren. De Negril Lighthouse is mondiaal één van de eerste betonnen vuurtorens. De Negril Lighthouse heeft een hoogte van 20 meter en bestaat uit honderdertien treden. Heden ten dage is de vuurtoren uitgerust met de modernste apparatuur waarbij onder andere gebruik wordt gemaakt van zonne-energie. De Negril Lighthouse geeft om de 2 seconden licht. Liefhebbers kunnen de vuurtoren beklimmen.

Portland Cottage (lichtbaken)

Rose Hall (lichtbaken)

Galina Lighthouse

Folly Point Lighthouse

Pedro Cays Lighthouse

Morant Cays Lighthouse