header image
 

Beachvoetballen

Sportievelingen die naar Jamaica togen, kunnen een keuze maken uit heel veel verschillende soorten sport. Eén van die sporten die tegenwoordig heel groot op het Caribische eiland aan het worden is, is het beachvoetballen. Andere benamingen die worden gebruikt zijn strandvoetbal of beach soccer.

De stranden van Jamaica zijn uitermate geschikt om te gaan beachvoetballen.

Een blauwe lucht, een wit strand en een mooi doel. Alle ingrediënten om heerlijk te gaan beachvoetballen.

Jamaica is gezegend met de mooiste stranden van de wereld. De meest idyllische stranden van het Bovenwindse Eiland zijn te vinden aan diens noord- en westkust. De stranden zijn hagelwit en bevatten zand van een poederachtige substantie. Je kunt je voorstellen dat als je daar overheen loopt dat dat een heerlijk gevoel geeft. Het is dus ook heel fijn om er een potje strandvoetbal op te spelen. Feitelijk is strandvoetbal een variant van het ‘gewone’ voetbal. Gewoon voetbal dat dus niet op een grasveld wordt gespeeld, maar op het strand. Technische trucjes worden bij het beachvoetballen doorlopend uit de kast gehaald.

Op gras voetballen is uiteraard heel anders dan het voetballen op het zand. Het vereist hele andere vaardigheden en technieken. Zo moeten de spelers behoorlijk lenig zijn. Doordat de bal op een strand maar heel erg moeizaam loopt, bevindt de bal het leeuwendeel van de tijd zich in de lucht. Hierdoor zijn er veel zweefduiken en omhalen op het veld waar te nemen.

Regels bij het beachvoetballen

Een ploeg bestaat uit vijf spelers. Eén doelman en vier veldspelers. Het doel is uiteraard om de bal in het doel van de tegenstanders te krijgen. Beachvoetballers mogen de bal met ieder lichaamsdeel beroeren. Er zijn maar twee uitzonderingen: de armen en handen. Afklemmen van de bal is ook niet toegestaan. Er moet immer gespeeld kunnen worden. Uiteraard gelden er voor de doelman andere regels. Hij mag de bal wel met zijn armen en handen toucheren. Daarnaast mag hij de bal ook afklemmen. Een beachvoetbalwedstrijd kent een duur van drie keer 12 minuten.