header image
 

Mandeville

Mandeville ligt in zuidelijke binnenlanden van Jamaica. De stad ligt in de provincie Middlesex (Middlesex County), in het district Manchester (Manchester Parish). Mandeville is de hoofdstad van het genoemde district.

Mooie zonnebloemen in Mandeville.

In Mandeville is het aanleggen van mooie tuinen met prachtige bloemen tot kunst verheven. Dit is een nalatenschap van de Britse tijd.

Ontstaan

In Mandeville en diens directe omgeving, wonen ruim zeventigduizend mensen. De naam heeft de stad te danken aan de zoon van de hertog van Manchester; Lord Mandeville. Aan het begin van de 19de eeuw was de hertog van Manchester de gouverneur van Jamaica. In 1818 gingen de eerste mensen in Mandeville wonen. Toentertijd stelde het plaatsje niet zoveel voor, het was eerder een dorp dan een stad. Mandeville werkte als een magneet op Jamaicanen die terugkwamen uit de Verenigde Staten. Door dit feit tref je in het plaatsje veel straten die een typisch Amerikaanse sfeer uitstralen. Mandeville ligt vanuit klimatologisch oogpunt bekeken op een geweldige locatie. Namelijk op een berg met een hoogte van ruim 600 meter boven NAP. Door dit feit staat er altijd een verkoelend briesje in de stad en is het er dus nimmer benauwd.

Het was voor Engelse kolonisten erg aantrekkelijk om zich in Mandeville te vestigen. Zij zorgden er onder andere voor dat één van de meest typische Engelse hobby’s letterlijk wortel schoot in Mandeville; tuinieren. Overal waar je kijkt, zie je prachtig aangelegde tuinen. Ieder jaar wordt er in Mandeville zelfs een bloemenshow gehouden. Deze bloemenshow geniet een grote reputatie onder bloemenliefhebbers en trekt jaarlijks duizenden belangstellenden uit binnen- en buitenland. Het is niet voor niets dat men over Mandeville zegt; More English than England.

De eerste golfbaan (9-holes) van Jamaica werd in 1868 in Mandeville opgericht; Manchester Golf Club. De golfbaan ligt midden in de stad. Feitelijk is in de loop van de tijd de stad rondom de golfbaan gaan groeien. Op de Manchester Golf Club wordt ieder jaar in juli het oudste golftoernooi van Jamaica gespeeld; Manchester Golf Week. Rondom Mandeville worden veel pimento’s gekweekt. In Nederland is dat een vrij onbekende vrucht. De Jamaicanen spreken van ‘cherry-pepper’. Pimento’s kunnen voor verschillende gerechten worden gebruikt. Vroeger lagen er ook veel koffieplantages rondom de stad.

Bezienswaardigheden

Cultuurliefhebbers komen helemaal aan hun trekken in Mandeville. In de stad zijn verschillende historische gebouwen te bekijken zoals het gerechtsgebouw.

Courthouse

Het courthouse (gerechtsgebouw) dateert uit 1820 en kenmerkt zich door een Georginaanse stijl.

Bloomfield Great House

Wat ook erg interessant is om te bezoeken, is het Bloomfield Great House. Het Bloomfield Great House ligt een stukje buiten het centrum van Mandeville. Het is een indrukwekkend gebouw van meer dan 200 jaar oud. Het was het hoofdgebouw op een koffieplantage en telt twee verdiepingen. Heden ten dage heeft het pand een andere functie, het is nu het onderkomen van een restaurant en kunstgalerie.

Huntington Summit

Het huis van de vroegere burgemeester van Mandeville is het Huntington Summit. De vroegere burgervader was Cecil Chalton. Het was een burgemeester die bovendien multimiljonair was en maar al te graag zijn rijkdom wilde tonen. Dat was al goed te zien aan zijn huis.

Mrs. Stephenson’s Garden

Liefhebbers van mooie tuinen komen helemaal aan hun trekken in de Mrs. Stephenson’s Garden. Hier kun je kennismaken met veel verschillende soorten bloemen en planten, een genot voor het oog.

Marshall’s Penn

Net buiten Mandeville ligt een eeuwenoude plaats die de moeite van bezoeken meer dan waard is. Marshall’s Penn is een historische parel voor Jamaica. Er staat een huisje uit 1795 dat gebouwd is van stenen en hout. Het huis werd gebouwd voor de eerste Provost-General (de eerste Britse gouverneur) van Jamaica. Marshall’s Penn is ook bij vogelliefhebbers zeer geliefd. Meer dan negentig van de tweehonderdvijftig verschillende vogelsoorten die op Jamaica voorkomen, leven ook in Marshall’s Penn.

Marshall’s Pen Great House

Het Marshall’s Pen Great House staat centraal op een 18de eeuwse koffieplantage. In het plantage-huis zijn veel antieke spulletjes te bekijken. Daarnaast is het Marshall’s Pen Great House in het bezit van een verzameling van postzegels en schelpen.

Manchester Parish Library

De Manchester Parish Library is de ‘place to be’ voor mensen die zich willen verdiepen in de geschiedenis van Mandeville, Jamaica en de Caribische archipel.

Manchester Horticulture Society

In Mandeville is het kweken van bloemen zogezegd tot religie verheven. Het begint allemaal in 1865. In dat jaar werd de Manchester Horticulture Society opgericht. Ieder jaar in mei wordt door deze vereniging de Manchester Horticulture Society Show georganiseerd. Gedurende dit event wordt onder andere de mooiste tuin van het plaatsje verkozen.

Shooter’s Hill

Als je een fraai overzicht wilt hebben van het mijngebied van Mandeville, kun je het beste naar Shooter’s Hill togen. Bij Shooter’s Hill liggen de bauxietmijnen én is een aluinaardefabriek opgetrokken. In de jaren veertig van de vorige eeuw is men begonnen met het delven van bauxiet bij Shooter’s Hill. De aluinaardefabriek werd in 1950 gebouwd. Als je op de top van Shooter’s Hill staat, heb je een geweldig uitzicht. Als het mooi weer is, kun je zelfs de hoge bergen van de Blue Mountains zien.

Jamaica Standard Products

Op steenworp afstand van Mandeville staat de fabriek Jamaica Standard Products. In deze fabriek wordt onder andere High Mountain Coffee geproduceerd. In de fabriek is het mogelijk om een rondleiding te krijgen.

Pioneer Chocolate Company

Op steenworp afstand van Mandeville staat ook de fabriek Pioneer Chocolate Company. In deze fabriek wordt chocolade geproduceerd. In de fabriek is het ook mogelijk om een rondleiding te krijgen.

Mandavill Jail

Workhouse

Ontspanning

Markten

De markt van Mandeville is het bezoeken meer dan waard. Op de markt zijn lekkere tropische vruchten te verkrijgen zoals ortaniques, nectarines en tangerines. Als je een tangerine met een sinaasappel kruist, krijg je een ortanique. De ontwikkeling van de ortanique voltrok zich in de omgeving van het plaatsje.