header image
 

Skimboarden

Eenieder die gelukkig wordt van watersporten, is op Jamaica aan het juiste adres. Eén van de allernieuwste watersporten aan het firmament is skimboarden. Als je deze sport wilt gaan beoefenen, maak je gebruik van een zogenaamde skim. Een skim is een soort plankje.

Skimboarden is een geweldige sport om te bedrijven op de stranden van Jamaica.

De stranden van Jamaica lenen zich uitstekend om te gaan skimboarden.

Bij deze hippe sport wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten disciplines: waves skimboarden en flatland skimboarden. Zoals de naam al enigszins doet vermoeden, wordt bij het wavekimboarden gebruik gemaakt van golven en bij het flatlandskimboarden wordt gebruik gemaakt van een dunne laag water.

Ontstaan van skimboarden

Mensen die het skimboarden goed beheersen, kunnen een hele golf uitrijden. Dan lijkt het op golfsurfen. Als je naar de ontstaansgeschiedenis van de sport kijkt, kom je in de VS uit. Ruim 8 decennia geleden, werd in de staat Californië voor het eerst geskimboard op houten boards. Heden ten dage is de sport over de hele planeet uitgewaaid. De houten boards zijn verdwenen en hebben plaatsgemaakt voor boards die van fiberglas en carbon zijn vervaardigd. Tegenwoordig kun je oneindig veel skimboards kopen in alle denkbare materialen en kleuren.

Flatland skimboarden

De kinderen die op de parelwitte stranden van Jamaica met een skimboard op en neer aan het rennen zijn, zijn aan het flatlandskimboarden. Zoals eerder gezegd, kan het flatlandskimboarden alleen maar plaatsvinden op stekken waar zich ondiep water bevindt; het strand is derhalve een ideale plek. Het is heel gaaf om te zien wat de kids allemaal met hun skimboard kunnen uitvoeren. Als ware acrobaten dansen ze over het strand heen.

Wave skimboarden

Zogezegd lijkt waveskimboarden heel veel op golfsurfen. Wave skimboarders surfen echter veel dichter bij de kant dan hun collega golfsurfers. De afstand van een waveskimboarder tot de kant is ongeveer 6 meter. Golfsurfers trekken veel verder het water op. Als je verder het water optrekt, zijn de golven uiteraard veel hoger. Dit is dan ook de reden dat golfsurfers heel spectaculair kunnen golfsurfen.