header image
 

Film

Jamaica is een prachtig eiland. Dat is niet alleen toeristen opgevallen, maar ook de makers van films. Jamaica heeft namelijk een filmisch decor. Op het Caribische eiland zijn derhalve inmiddels honderden films geschoten of zijn specifieke scènes gedraaid. De beroemdste film die voor het leeuwendeel op Jamaica is opgenomen, is ‘Dr No’, de eerste James Bond-film. De films van James Bond zijn gebaseerd op de boeken van Ian Fleming. Ian Lancaster Fleming werd op 28 mei 1908 in Londen geboren en blies zijn laatste adem uit op 12 augustus 1964 in Canterbury. Gedurende de zomer verbleef Fleming immer in Engeland, maar als het in Europa winter werd, vertrok hij naar Jamaica. Het leeuwendeel van de Bondverhalen werden derhalve geschreven op dit Bovenwindse Eiland. Fleming bezat op Jamaica een eigen huis; Goldeneye Estate. De villa ligt op steenworp afstand van Oracabessa.

Jamaica film

De kust van Jamaica is zo fantastisch, een regelrecht filmisch decor. Het is niet voor niets dat er heel veel film op het eiland zijn opgenomen.

‘Casino Royale’ was het eerste bondverhaal dat Fleming schreef. Het boek verscheen in 1953. Eén jaar later verscheen het tweede bondverhaal; ‘Live and Let Die’. Een groot deel van dit verhaal speelt zich af op Jamaica. In het verhaal wordt ook veel van Jamaica beschreven. Fleming kon dit natuurlijk doen omdat hij op het eiland woonde en dus veel kennis bezat over de lokale omstandigheden.

B

The Black Swan

C

Captain Blood

City Beneath the Sea

Clara’s Heart

Cocktail

Come Spy with Me

Cool Runnings

D

Dancehall Queen

Dr. No

G

Godzilla

H

The Harder They Come

Home Again

How Stella Got Her Groove Back

J

Jamaica Run

M

Manfish

My Scene: Jammin’ in Jamaica

O

Our Man in Jamaica

Out the Gate

P

Pirates 2: Stagnetti’s Revenge

Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl

R

Reincarnated

Rockers

S

Shottas

Smile Orange

Swashbuckler

T

The Son of Captain Blood

Third World Cop

The Treasure of Jamaica Reef

The Treasure Seekers

W

Wide Sargasso Sea (1)

Wilde Sargasso Sea (2)