header image
 

Tokkelen

Jamaica is niet alleen een vakantiebestemming voor hagelwitte stranden, het is ook een Caribisch eiland waar je heerlijk kunt sporten. Jamaica wordt uiteraard omspoeld met water, anders zou het geen eiland zijn. Dus de watersporten zijn heel populair op Jamaica. Het water van de Caribische Zee is van een heerlijke temperatuur en bovendien is het water heel erg helder. Het onderwaterzicht is fenomenaal. Naast de watersporten, kun je op Jamaica ook deelnemen aan heel veel verschillende soorten landsporten. Eén van die landsporten is tokkelen. Tokkelen doe je op een tokkelbaan. In de Engelse taal wordt gesproken van een foefie slide (Afrikaans), flying fox, death slide, aerial ropeslide, aerial runway, zip wire, sypline of zip-line.

Tokkelen is stoer

Feitelijk is een tokkelbaan een soort kabelbaan, alleen dan niet gemotoriseerd. Als je een kabel of een niet-rekbaar touw spant tussen twee punten van verschillende hoogtes praat je over een tokkelbaan. Als je vervolgens aan die kabel een katrol bevestigt waaraan mensen langs de kabel omlaag kunnen bewegen, kan het avontuur beginnen. Er bestaan verschillende soorten tokkelbanen.

Tokkelen is een hele leuke bezigheid op Jamaica.

Jamaica kent een adembenemend landschap met op sommige plekken nog tropisch regenwoud.

Voor kinderen worden tokkelbanen doorgaans tussen twee bomen bevestigd, op die manier blijven de kinderen vaak laag bij de grond. Maar er bestaan ook tokkelbanen vanaf torens waarbij zeer hoge snelheden kunnen worden bereikt. Een voorbeeld daarvan is de Rotterdamse Euromast. Hier kunnen snelheden worden bereikt van meer dan 100 kilometer per uur. Er zijn mondiaal ook tokkelbanen die heel erg lang zijn. De langste tokkelbaan ter wereld heeft een lengte van meer dan 2.000 meter.

Tokkelbanen op Jamaica

Op Jamaica is het dus ook mogelijk om te tokkelen. De Jamaicaanse tokkelbanen bevinden zich in de bosrijke gebieden van het eiland. Op die manier zweef je over de boomtoppen, de zogenaamde boomtoptochten. Jamaica is gezegend met prachtige bossen. Daar zitten zelfs nog stukjes oerbos bij. In het oosten van het eiland bevinden zich de meest uitgestrekte bossen van Jamaica.