header image
 

Dolphin Head Reserve

In de buurt van het plaatsje Lucea, in het westen van Jamaica, ligt het natuurpark (bosreservaat) Dolphin Head Reserve. Het is een park waar veel verschillende plantensoorten voorkomen. Het is zelfs één van de meest waardevolle Caribische habitatten voor zeldzame plantensoorten. Het Dolphin Head Reserve vormt één van de tropische regenwouden van Jamaica.

Het Dolphin Head Reserve is het leefgebied voor heel veel vogelsoorten.

In het Dolphin Head Reserve leven heel veel verschillende soorten vogels. Voor vogelliefhebbers is het dus een paradijs.

Het is ook een belangrijk gebied voor vogels. Maar liefst eenentwintig van de achtentwintig Jamaicaanse endemische vogels leeft in het park. Met endemisch wordt bedoeld dat deze vogelsoorten alleen maar daar voorkomen, verder op geen andere plek op de wereld. Het beste tijdstip om vogels in het park te gaan bekijken, is vroeg in de ochtend of op het moment dat de zon net ondergaat.

Kop van een dolfijn

Het Dolphin Head Reserve werd in 1993 opgericht door een groep van Jamaicanen die zich erg bewust was van de uniekheid van het gebied en vreesde dat het gebied ten prooi zou vallen aan ontbossing. In het gebied woedde in het verleden ook vaak branden en werd het bij tijd en wijle getroffen door verwoestende orkanen. In het Dolphin Head Reserve liggen de gelijknamige bergen; de Dolphin Head Mountains. Deze indrukwekkende bergen vormen een onderdeel van een grotere bergketen. De hoogste berg van de Dolphin Head Mountains is de Dolphin Head. Deze berg heeft een hoogte van 1.789 meter en is daarmee de hoogste berg van het westen van Jamaica. De oorsprong van de naam Dolpin Head Mountains laat zich gemakkelijk raden; als je vanaf de zee de bergketen bekijkt, valt de grote gelijkenis op met de vorm van de kop van een dolfijn.

Recreatie

In het Dolphin Head Reserve zijn voor bezoekers meerdere manieren om te recreëren. Zo kun je er gaan wandelen, picknicken, vogelspotten of lekker gaan ontspannen. Als je wilt gaan vogelspotten, kun je dat alleen gaan doen met een goed vogelboek, maar je kunt jezelf ook aansluiten bij een goede vogelgids. Deze gidsen kennen het gebied uit hun duimpje en kunnen je naar alle toplocaties brengen.