header image
 

Vlag en wapenschild

Uiteraard is Jamaica in het bezit van een vlag en wapenschild (wapen). De Jamaicaanse vlag zag in de jaren zestig van de vorige eeuw het levenslicht. Het wapenschild ken een veel oudere historie. In de 17de eeuw werd namelijk het eerste Jamaicaanse wapenschild al ontworpen. Jamaicanen zijn bijzonder trots op hun vlag en wapenschild.

Vlag

Op 6 augustus 1962 werd Jamaica onafhankelijk van de West-Indische Federatie. Dat was ook de dag dat de Jamaicaanse vlag officieel in gebruik werd genomen en de Britse vlag voor het laatst gestreken werd. De West-Indische Federatie is overigens opgeheven. De vlag van Jamaica staat vol van de symboliek. ’The sun shineth, the land is green and the people are strong and creative’, ‘De zon schijnt, het land is groen en het volk is sterk en creatief’.

vlag Jamaica

De vlag van Jamaica is onmiskenbaar. De Jamaicanen zijn uitermate trots op hun vlag.

De vlag bestaat uit drie kleuren: zwart, groen en goud (geel). Zwart symboliseert de veerkracht van het volk. Groen symboliseert de vruchtbaarheid van het land. Goud (geel) symboliseert het zonlicht én de natuurlijke bodemschatten. Door het goud (geel) gekleurde kruis ontstaan er vier driehoeken. De bovenste en onderste driehoek zijn groengekleurd. De linker en rechter driehoek zijn zwartgekleurd.

Wapenschild

Het wapenschild (coat of arms) van Jamaica kent een lange geschiedenis. De aartsbisschop van Canterbury William Sandcroft ontwierp in 1661 het wapenschild. Het originele wapenschild is in de loop van de tijd een paar keer veranderd en aangepast. Deze aanpassingen vonden plaats in 1906, 1957 en 1962.

wapenschild jamaica

Het wapenschild van Jamaica staat vol met symboliek. Uiteraard is er een prominente plaats weggelegd voor de indianen.

Het opschrift van het wapenschild luidt: ‘Indus uterque serviet uni’. Dit betekent: ‘Twee indianen zullen dienen als één’. Dit is een rechtstreekse verwijzing naar de indianenvolkeren die op het Caribische eiland geleefd hebben, namelijk de Arawakken en de Taíno’s. Na de onafhankelijkheid van Jamaica werd de Latijnse tekst vervangen door: ‘Out of many, one people’. Dit betekent: ‘Uit velen, één volk’. Dit is ook het nationale motto van Jamaica.