header image
 

Sport en spel

Jamaicanen zijn dol op sport en spel. Op straat zie je op veel plekken dat de jeugd aan het cricketten of voetballen is. Met name als de ergste hitte van de dag voorbij is, wordt er tegen een cricketbal geslagen of tegen een voetbal geschopt. In de geschiedenis van de sport op Jamaica is het jaar 2000 een belangrijk keerpunt. Dat was namelijk het jaar dat Usain Bolt tijdens de Olympische Spelen van Sydney het goud won op zowel de 100 als de 200 meter sprint. Hij won niet alleen deze twee afstanden, hij zette ook twee nieuwe wereldrecords neer. Samen met Bob Marley is Bolt is absolute held van het eiland.

Sport en spel zijn heel belangrijk op Jamaica

Cricket is een hele grote sport op Jamaica. De Nederlandse jeugd speelt voetbal, de Jamaicaanse jeugd speelt cricket.

Atletiek

Jamaica heeft in de loop van de tijd heel veel topatleten afgeleverd. Deon Hemmings, James Beckfort, Merlene Ottey, Veronica Campbell, Shelly-Ann Fraser, Melaine Walker, Asafa Powell en Usain Bolt zijn voorbeelden van wereldsterren die veel hebben gepresteerd in de atletiek. Jamaica blijkt een goede kweekvijver voor korteafstandhardlopers te zijn. Dat werd nog maar eens bevestigd tijdens de Olympische Spelen van Beijing waar de Jamaicaans atletiekploeg maar liefst zes gouden medailles naar binnen veegde.

Het succes van de Jamaicaanse atletiek is geen toevalligheid, daar is veel werk aan vooraf gegaan. De Jamaicaanse atletiekbond is bijzonder professioneel waarbij er veel aandacht en begeleiding is voor aanstormende talenten. De Jamaicaanse jeugd komt al heel erg snel in contact met hardlopen. Op de basisschool wordt er al een begin mee gemaakt. Dat gaat verder op high school. Eén van de hoogtepunten van het schooljaar vormen ‘The Champs’. In de maanden mei en juni worden er dan kampioenswedstrijden gehouden tussen de scholen onderling. De kids die zichzelf letterlijk in de kijker lopen en goed presteren, kunnen erop rekenen dat zij verder goed begeleid gaan worden.

Usain Bolt

Als je Usain Bolt ziet lopen, moet je aan een luipaard denken. De vergelijking met dit roofdier is niet helemaal uit de lucht gegrepen als je bedenkt dat Bolt tijdens het lopen een snelheid bereikt van meer dan 60 kilometer per uur. Bolt heeft niet voor niets de bijnamen ‘Bolt from the Blue’ en ‘Lightning Bolt’ gekregen. De Jamaicaanse topatleet is een echte showman die al voor de start met zijn showtje begint. De doorbraak van Bolt vond plaats tijdens de Olympische Spelen van Beijing. Tijdens deze spelen in China was hij de snelste op de 100 meter met een tijd van 9,69 seconden en de snelste op de 200 meter met een tijd van 19,30 seconden.

Als je naar de stijl van lopen kijkt van Bolt, valt het op dat hij grote stappen maakt. Bolt heeft eenenveertig passen nodig om de 100 meter te overbruggen. Zijn concurrenten hebben vierenveertig passen om dezelfde afstand af te leggen. Op 21 augustus 1986 zag Bolt het levenslicht in Sherwood Content. Sherwood Content is een klein dorp dat ligt in het district Trelawny. In eerste instantie had Bolt meer interesse in voetbal en cricket dan in atletiek. Bolt genoot onderwijs aan de William Knibb High School. Zijn cricketcoach gaf hem het advies om te gaan hardlopen. Bolt had inderdaad talent voor de hardloopsport, hij was direct de rapste van de school.

In 2001 was het direct prijs, in dat jaar pikte hij zijn eerste zilveren medaille op. Hij had deze prestatie ook te danken aan zijn begeleider. Dat was Pablo McNeil, een voormalig Olympisch atleet. In 2002 won Bolt op de World Junior Championships twee zilveren medailles en één gouden medaille. Hij was gedurende dit event pas 15 jaar oud.

De samenwerking met coach Glenn Mills begon ook zijn vruchten af te werpen. Mills zorgde ervoor dat de looptechniek en de snelheid van Bolt verder tot ontwikkeling kwam. In 2005 kwam hij al in de top-5 van de wereld terecht. Het was voor iedereen toen al duidelijk dat Bolt van een uitzonderlijk talent was met letterlijk een gouden toekomst. Tijdens de spelen van Londen voegde Bolt weer drie gouden medailles toe aan zijn prijzenkast. Naast het feit dat Bolt een grote sportman is, is het ook een mediapersoonlijkheid op het eiland en bovendien een niet onverdienstelijke dj die maar al te graag zijn plaatjes draait gedurende evenementen en festivals.

Cricket

Op Jamaica is cricket de meest populaire sport, een erfenis van de Britten. Cricket is een soort honkbal. Ook mondiaal doen de Jamaicanen volop mee in de wereld van het cricket. Jamaica maakt onderdeel uit van het zogenaamde West Indies cricket team. De Engelse kolonisten brachten cricket naar Jamaica. De zwarte inwoners van het eiland beoefenen pas sinds de jaren dertig van de vorige eeuw het cricketspel. Het West Indies cricket team is zeer succesvol en kan met het grootste gemak in competitie met de toplanden. De cricketwedstrijden van het nationale team van Jamaica en die van het West-Indische team worden gespeeld in het National Stadium.

Eén van de Jamaicaanse topspelers was George Alphonso Headley. De vader van Headley kwam uit Barbados, maar Headley zelf groeide op op Jamaica bij zijn moeder. Headley wordt gezien als de beste slagman die de Caribische archipel ooit heeft voorgebracht. Hij was dan de ook de grote ster van het Jamaicaanse cricket van de jaren dertig van de vorige eeuw. Met een gemiddelde van 60.83 runs per inning staat Headley op de wereldranglijst aller tijden in de top-tien. De wedstrijd die Headley voor het West Indies cricket team ooit tegen Engeland in Londen speelde, is legendarisch te noemen. In die tijd was Engeland namelijk het te kloppen land en bij iedere wedstrijd die zij speelden torenhoog favoriet. Toch werd het een onvergetelijke wedstrijd met twee centuries in één wedstrijd. Met een century wordt een inning bedoeld waarin honderd of meer runs worden gemaakt.

Vandaag de dag kun je overal op Jamaica, cricket zien spelen. Met zelf in elkaar geknutselde wickets en bats proberen de kids de meeste runs te scoren. De jongens dromen van een profcarrière als cricketspeler om op die manier een beter bestaan op het eiland te krijgen. Het is leuk om een cricketwedstrijd te gaan bezoeken. De regels zijn niet eenvoudig, maar het is niet belangrijk om de regels te begrijpen om toch een hele leuke middag te hebben. Tussen januari en augustus worden er op Jamaica wedstrijden georganiseerd. Het Sabina Park te Kingston is de plaats waar de belangrijkste wedstrijden worden georganiseerd.

Voetbal

Voetbal wint steeds meer aan populariteit op Jamaica. Toch gedragen de meeste Jamaicaanse voetballers zich meer als artiesten dan als teamspelers. De naam van het nationale voetbalteam van Jamaica is ‘Reggae Boys’. Op het WK van 1998 was het Jamaicaanse voetbalelftal voor het eerst aanwezig.

Push Cart Derby

Push Cart Derby is een typische Jamaicaanse sport waarbij men met zelf in elkaar geknutselde karretjes met gevaar voor eigen leven van een berg rijdt. Het Jamaicaanse bobsleeteam vindt in deze sport haar oorsprong. Het Jamaicaanse bobsleeteam speelt de hoofdrol in de film Cool Runnings.

Paardenraces

De Britten brachten paardenraces én het gokken naar Jamaica. Mensen die daar een liefhebber van zijn, kunnen en beste naar het Caymanas Park togen, daar worden iedere week paardenraces gehouden.

Polo

Op het Caribische eiland worden ook veel polowedstrijden gehouden. Het is een sport met een traditie van meer dan 100 jaar op Jamaica. Ieder jaar vindt er een belangrijke polowedstrijd plaats op de Chukka Farm.