header image
 

Bath

Bath ligt aan de zuidoostkant van Jamaica, niet ver van de kust. De stad ligt in de provincie Surrey (Surrey County), in het district Saint Thomas (Saint Thomas Parish). Bath is vernoemd naar een Britse stad met dezelfde naam.

Ontspanning

Kuurcentra & wellness

Bath is bekend om diens geneeskrachtige heetwaterbronnen. Het is dan ook dit feit waar het plaatsje zijn naam aan te danken heeft. Deze bronnen werden door de ontsnapte slaaf Jacob in 1695 ontdekt. Jacob viel per ongeluk in één van de bronnen, waarna zijn verwondingen als een wonder genazen. De Jamaicaanse overheid exploiteert sinds 1699 de Bath Fountain. Dat was het moment dat de Jamaicaanse overheid het perceel (1,130 acre) met de heetwaterbronnen kocht van een particuliere eigenaar. Deze eigenaar was Colonel Stanton. Toentertijd stond het plaatsje bekend als ‘The Bath of St. Thomas the Apostle’. De Jamaicaanse overheid bouwde onder andere een ziekenhuis bij de bron en bood mensen een gratis medische behandeling aan.

Vanaf dat moment ging het hard en toogden de welgestelde Jamaicanen massaal naar Bath toe. Rondom de bronnen werden verschillende gebouwen en een sanatorium opgetrokken. De bronnen van Bath hebben bijzondere eigenschappen. Het zijn namelijk bronnen die zowel heet als koud water doen laten opborrelen. Het hete water heeft een temperatuur van 50 graden Celsius. De combinatie van het hete en het koude water zorgt voor een aangename watertemperatuur waarin het heerlijk vertoeven is. Naast de aangename temperatuur zit het water ook boordevol met mineralen als calcium, sulfaat en magnesium. Mensen die aan reuma of huidziektes lijden, kunnen er baat bij hebben om de heetwaterbronnen van Bath te gaan bezoeken.

Warmwaterbronnen worden geothermisch verwarmd. Met andere woorden; de warmte van de aarde warmt het water op. De temperatuur van de stenen wordt steeds hoger naarmate je dichter bij de aardkern komt. Op het moment dat het water diep genoeg komt in de buurt van de hete stenen, wordt het ook verwarmd.