header image
 

Insecten

Veel plekken op Jamaica zijn bedekt met bladeren en mossen. Dit vormt uiteraard de ideale habitat voor tal van insectensoorten. Ook de talrijke bloemsoorten die het eiland rijk is, vormen op priegelbeestjes een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit. Met name de vochtige bromelia’s zijn torenhoog favoriet bij tal van insectensoorten. Insecten zijn er dol op!

Vlinders

Voor vlinderliefhebbers is Jamaica een waar paradijs. Op het eiland zijn maar liefst honderdzesendertig vlindersoorten beschreven. In de Blue Mountains komen meer dan honderdtwintig verschillende vlindersoorten voor. Zo nu en dan worden er zelfs nieuwe vlindersoorten op het eiland ontdekt.

Op Jamaica zijn veel insecten te bekijken zoals vlinders.

Vlinders zijn de meest geliefde insectensoorten bij mensen. Vlinderliefhebbers vinden het paradijs op Jamaica.

Troyus turneri

Dat was ook het geval in 2011. In dat jaar werd er een Troyus turneri op het eiland aangetroffen, een vrouwtje. Een jaar later werd er ook een mannelijk exemplaar van de Troyus turneri op Jamaica ontdekt. De Troyus turneri is met een grootte van slechts 1 centimeter, een hele kleine vlindersoort.

Reuzenzwaluwstaart

Dit is in schril contrast met een andere vlindersoort die veel vlinderadepten naar het eiland lokt; de reuzenzwaluwstaart (Papilio homerus). De reuzenzwaluwstaart is maar liefst vijftien keer groter dan de Troyus turneri en heeft dus een vleugelspanwijdte van meer dan 15 centimeter. Het insect is endemisch in Jamaica. Als je de reuzenzwaluwstaart op het Caribische eiland wilt spotten, moet je naar de Blue Mountains in het westen van Jamaica of naar Cockpit Country in het noordoosten togen. Dat zijn de twee plaatsen waar hij voorkomt. De reuzenzwaluwstaart slaat zijn vleugels uit in de maanden april tot december. Hij is dan te vinden op een hoogte tussen de 150 en 550 meter boven zeeniveau.

Vuurvliegjes

Vuurvliegjes hebben iets magisch, iets mystieks. Vuurvliegjes komen massaal voor op het eiland; meer dan vijftig verschillende soorten. Op één soort na geven de vuurvliegjes op Jamaica niet doorlopend licht. Andere namen voor vuurvliegjes zijn glimwormen of gloeiwormen. Er zijn meer dan tweeduizend verschillende soorten vuurvliegjes in de wereld beschreven. Eigenlijk zijn vuurvliegjes geen vliegjes of wormen. Het zijn kevers. De eigenschap dat ze licht kunnen geven, hebben ze te danken aan de zogenaamde bioluminescentie.