header image
 

Eilandhoppen

Jamaica ligt aan de noordkant van de Caribische archipel en vormt daarmee dé ideale uitvalsbasis om te gaan eilandhoppen naar de noordelijk gelegen Caribische eilanden. Eilanden als Cuba, Haïti, Dominicaanse Republiek en de Kaaimaneilanden liggen allemaal op bereisbare afstanden van het reggae-eiland. Het meest voor de handliggend is om de eilanden te bezoeken met een cruiseschip.

De eilanden van Griekenland, de Azoren, Thailand en Kaapverdië zijn overigens de populairste eilanden om te gaan eilandhoppen. Klik hier voor meer informatie!

Als je vanuit Jamaica gaat eilandhoppen, kun je bijvoorbeeld naar Cuba gaan.

In Cuba rijden nog heel veel puntgave Amerikaanse oldtimers rond. Uiteraard is dat een lust voor het menselijk oog.

Je kunt naar de genoemde eilanden ook gaan vliegen vanaf verschillende vliegvelden van Jamaica. De laatste jaren is eilandhoppen enorm populair geworden. Vroeger wilden toeristen het liefst op één plek blijven, maar tegenwoordig wil men gedurende de vakantie zoveel mogelijk plaatsen bezoeken. Eilandhoppen dus!

Eilandhoppen naar Cuba

Cuba ligt ten noorden van Jamaica en bestaat uit twee grote eilanden; het hoofdeiland Cuba en Isla de la Juventud. Daarnaast bestaat het land Cuba uit meer dan vierduizend kleinere eilanden. Qua grootte is het hoofdeiland Cuba ongeveer tweeënhalf keer groter dan Nederland. Cuba bestaat uit vijftien provincies, daarnaast is het eiland Isla de la Juventud één speciale gemeente. Havana is de kleurrijke hoofdstad van het tabakseiland en ligt aan de noodkust van Cuba. Camagüey en Santiago de Cuba zijn twee andere grote steden op Cuba.

De noordkant van Cuba wordt begrensd door de golf van Mexico, de oostkant door de Windward Passage, de zuidkant door de Caribische Zee en de westkant door de Straat Yucatan. Het zuiden van het hoofdeiland Cuba is bergachtig, de rest van het eiland is vrij vlak. De hoogste berg van Cuba bevindt zich in het Sierra Maestra gebergte en heet Pico Turquino. Pico Turquino heeft een hoogte van 1.974 meter. Cuba kent een tropisch klimaat, echter door de wind is het vrij gematigd. Veel van de Cubaanse eilandjes zijn onbewoond en beschermd, hierdoor zijn deze eilanden niet toegankelijk voor mensen. Dat is natuurlijk heel goed nieuws voor de dieren die daar leven: vogels kunnen er naar voedsel zoeken en hun eitjes uitbroeden én zeeschildpadden kunnen op verlaten stranden in alle rust hun kwetsbare eitjes afzetten.

Eilandhoppen naar de Dominicaanse Republiek

De Dominicaanse Republiek is één van de twee landen van het eiland Hispaniola, het andere land is Haïti. Tweederde van Hispaniola behoort toe aan de Dominicaanse Republiek en eenderde van Hispaniola behoort toe aan Haïti. Hispaniola betekent in het Spaans ‘Klein Spanje’. Opmerkelijk is dat het toerisme in Haïti nooit tot ontwikkeling en bloei is gekomen, dit in tegenstelling tot de situatie in de Dominicaanse Republiek. De Dominicaanse Republiek zag het levenslicht op 27 februari 1844. Aan de zuidkust van de Dominicaanse Republiek ligt de hoofdstad van het land; Santo Domingo. Santo Domingo kwam in 1502 voort uit La Nueva Isabela. La Nueva Isabela werd in 1496 gebouwd.