header image
 

Flora

Als we naar de flora kijken die we op Jamaica aantreffen, moeten we een duidelijke tijdgrens aanleggen. De periode vóórdat de Europeanen het eiland koloniseerden en de periode dáárna. Samengevat zou je kunnen zeggen, dat alleen de binnenlanden nog hetzelfde eruit zien van vóór de 16de eeuw. In de 16de eeuw verschenen er op de rest van het eiland plantages. Voordat de Europese kolonisten voet op Jamaica zetten, was het hele eiland begroeid met bomen en struiken. De indianen, de oorspronkelijke bewoners van Jamaica, leefden hoofdzakelijk in de kuststrook. Zij kwamen van het vaste land van Zuid-Amerika naar Jamaica toe en zorgden ervoor dat tabaksplanten, maïsplanten en cassave op het Caribische eiland terecht kwamen.

De flora op Jamaica is van een grootste schoonheid. Een van de mooiste bomen die op het eiland groeit palm

De palmbomen groeien op Jamaica gewoon op het strand, hetgeen een geweldige sfeer oplevert.

Invloed op de flora door de Spaanse kolonisten

De Europeanen namen van allerlei plantensoorten mee naar Jamaica, planten die vóór die tijd nog niet op het eiland groeiden. Met name veel fruitbomen werden door hen geïntroduceerd. Deze fruitbomen bleken door de vruchtbare grond van het eiland prima te gedijen. Het feit dat er nu suikerrietplanten, kokosplanten, bananenplanten, sinaasappelbomen en limoenbomen op Jamaica groeien, heeft het eiland te danken aan de Spaanse kolonisten. Limoen is een belangrijke citrusvrucht op Jamaica. Alleen al om het feit dat hij dient als garnering bij een glas Jamaicaanse rum.

Invloed op de flora door de Britse kolonisten

De Britse kolonisten introduceerden carambola, zuurzak, broodvrucht en mango op Jamaica. Deze planten haalden zij uit Oost-Indië. Broodvrucht is een hele voedzame vrucht en werd aan de slaven gegeven. Op dit moment groeien en bloeien er meer dan drieduizend verschillende plantensoorten op het ‘Island in the Sun’. Maar liefst achthonderd van deze soorten komen alleen maar voor op Jamaica. De meeste variatie van planten vind je in de Blue Mountains in het oosten.

Ananas, guave en suikerappel zijn voorbeelden van inheemse plantensoorten die op Jamaica groeien en bloeien. De kolonisten namen onder andere kokos, cassave, ackee (aki), bananen, citrusbomen en hennepplanten (marihuana) mee naar het tropische eiland. Paradoxaal genoeg is de ackee het nationale fruit van Jamaica geworden. De hoeveelheid regenval op Jamaica is voor een groot deel verantwoordelijk voor de plantensoorten die er groeien. De hoeveelheid regen is namelijk bepalend voor de eco-systemen die uiteindelijk tot ontwikkeling zijn gekomen. Het eiland kent hierdoor verschillende klimaatzones.

De flora van het noorden en oosten van Jamaica

In het noorden en noordoosten van Jamaica valt de meeste regen. In deze regio’s groeit dan ook bamboe, ebbenhout, varens, mahonie en palissander. Dit is onder andere het gebied van de Blue Mountains. In de Blue Mountains zijn meer dan vijfhonderd verschillende soorten bomen en planten beschreven. Tientallen van deze plantensoorten komen nergens anders voor dan alleen in de Blue Mountains. Hoog in de bergen groeien wilde orchideeën, bromelia’s, varens en mossen. Bij rivieren, gully’s en andere vochtige delen van het berglandschap groeit mos. Langs de oevers van rivieren, tegen bomen op en langs de wandelpaden groeien varens.

De flora van het zuiden en westen van Jamaica

In het zuiden van het eiland is de regenval beduidend minder. Dat direct te merken aan de plantensoorten die daar voorkomen; voornamelijk cactussen. Het weinige water dat hier valt, verdwijnt vrijwel onmiddellijk onder de grond door het poreuze kalksteen waaruit de grond is opgebouwd. Het westen en zuidwesten van Jamaica zit daar een beetje tussenin. Het landschap wordt hier opgesierd met graslanden en bossen. Planten die op grote hoogtes groeien, worden minder hoog dan de planten die in lagere gebieden groeien en bloeien. Dat geldt ook voor de situatie op Jamaica. Naast het feit dat de kolonisten veel boom- en plantensoorten op Jamaica introduceerden, haalden ze er ook ook veel waardevolle boomsoorten weg. Het eiland stond vol met mahonie, ceder en campêche. Helaas is daar niet heel erg veel meer van over. Deze houtsoorten zijn peperduur en werden derhalve massaal gekapt.

Bauxiet

Een ander gevaar voor de flora op Jamaica ontstond op het moment dat men bauxiet op het eiland ontdekte. Om bauxiet te kunnen afgraven, ging men rigoureus te werk. Er werden enorme stukken bos weggevaagd. Ook om landbouwgebieden (weidegebieden) en andere mijnbouwgebieden te creëren, werden veel waardevolle bosgebieden afgebrand of omgehakt. Heden ten dage is men op Jamaica wel zuinig op diens oorspronkelijke vegetatie. Zo kent het eiland verschillende nationale parken waar het uiteraard niet is toegestaan om bomen te kappen. Daarnaast wordt er door het Jamaicaanse ministerie van Bosbouw (Jamaica Forestry Department) veel herbebossingsprojecten in het leven geroepen.

Plantensoorten

Lees verder …

Blue mahoe

Lees verder …

Pokhout

Lees verder …

Aki

Lees verder …