header image
 

Mento

In de eerste helft van de 20ste eeuw was mento een populaire muzieksoort op Jamaica. Mento is luchtige dansmuziek die invloeden kent uit de Cubaanse ‘rumba’, de Dominicaanse ‘merengue’ en de ‘calypso’ die afkomstig is van Trinidad. Bij mento worden verschillende instrumenten gebruikt: een ritmebox, schraper, tamboerijn en een gitaar of banjo. Bij feesten en bijzondere gebeurtenissen (Junkannu, et cetera) wordt er gedanst op muziek die mentobandjes maken.

de banjo is belangrijk bij mento

Bij mento wordt gebruik gemaakt van verschillende instrumenten waaronder de banjo.

Ontstaan van mento

Aan het einde van de jaren veertig van de vorige eeuw was mento het populairste genre van ruraal Jamaica. Vanaf het moment dat steeds meer Jamaicanen een radio konden veroorloven, veranderde dat. Via de radio’s kregen de Jamaicanen namelijk toegang tot de Amerikaanse radiozenders. Met name de zwarte Amerikaanse muziek werd razend populair. Hierdoor werd de Jamaicaanse muziek beïnvloed in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw en kwamen typische Jamaicaanse muziekstijlen als ska, rocksteady en reggae tot ontwikkeling. Er is wel een duidelijk verschil tussen mento en de drie bovengenoemde muziekstijlen. Ska, rocksteady en reggae ontstonden voornamelijk in de urbane delen van het eiland, terwijl mento hoofdzakelijk in de rurale delen van Jamaica ontstond.

Belangrijkste mento-artist: Lord Flea

In de jaren vijftig van de vorige eeuw was Lord Flea (Norman Thomas) de grote meneer van de mentomuziek. Flea was de eerste (echte) Jamaicaanse artiest die internationaal doorbrak. Sommige mensen zeggen echter dat die eer voor Harry Belafonte is weggelegd. Belafonte heeft weliswaar een Jamaicaanse moeder, maar werd in de Verenigde Staten geboren (Harlem, New York). In 1957 bracht Flea de zeer succesvolle lp ‘Swingin’Calypsos’ uit. Het zou het begin moeten zijn geweest van een mooie carrière. Het noodlot sloeg echter al snel genadeloos toe. In 1959 overleed Flea in de VS (Miami) als gevolg van een tragisch ongeluk. De muziek van Flea is echter nimmer verloren gegaan. Zo hebben onder andere Toots and the Maytals en Belafonte talloze nummers van Flea gecoverd. Heden ten dage is mento voornamelijk folklore. De mentobandjes zijn hoofdzakelijk nog te beluisteren in de hotels & resorts en gedurende speciale shows.