header image
 

Kunst (overzicht)

Jamaica is uiteraard een topbestemming voor mensen die van mooie stranden en een betoverende Caribische Zee houden, maar het is ook een eiland dat veel kunstenaars heeft geïnspireerd tot het maken van kunst. Er zijn ontelbaar veel schilders en schrijvers op Jamaica neergestreken om er vervolgens kunst te gaan maken. Jamaica staat natuurlijk ook bekend om diens reggaemuziek waarbij de Jamaicaan Bob Marley een belangrijke rol heeft gespeeld.

kunst reggae

De reggaemuziek is de beroemdste vorm van kunst die Jamaica heeft voortgebracht.

In de hele Caribische archipel wordt uiteraard veel kunst gemaakt, maar op weinig eilanden is deze kunst zo divers dan op Jamaica. Uiteraard heeft dat ermee te maken dat de achterliggende eeuwen veel verschillende nationaliteiten op het eiland terecht zijn gekomen en deze hebben allemaal invloed gehad op de kunst. De kunst van Jamaica is zo onderscheidend dat men wel spreekt van de Jamaicaanse school. De kunst bestaat uit verschillende velden zoals beeldende kunst, muziek, literatuur, film, dans, theater, architectuur en mengkunst (cross-over).

De Jamaicaanse kunst voert terug naar de Taíno-indianen. Zij maakten zogenaamde ‘zemis’. Dit zijn beelden van hun goden met religieuze doeleinden. De beelden konden overal van gemaakt zijn. Dan moet je onder andere denken aan hout, bot, klei of schelp. Ze zijn niet alleen gemaakt op Jamaica, maar ook op Cuba, de Dominicaanse Republiek, Haïti, Puerto Rico en verschillende andere Caribische eilanden. Sommige zemis kunnen heel groot zijn, meer dan 100 centimeter. Nadat de Europeanen Jamaica koloniseerden, veranderde het kunstlandschap radicaal. De kunststijlen die op het Caribische eiland ontstonden, hadden veel weg van de kunststijlen die in Europa al gangbaar waren. De eerste kunstenaars die op het eiland aan de weg gingen timmeren, waren J.B. Kidd, James Hakewill, Philip Wickstead en Agostino Brunias. Een andere belangrijke kunstenaar uit de beginperiode was Isaac Mendes.

Beeldende kunst

Lees verder …

Muziek

Lees verder …

Literatuur

Lees verder …

Film

Lees verder …

Dans

Lees verder …

Theater

Lees verder …