header image
 

Jamaica van a tot z

Over Jamaica valt heel veel te vertellen. Er zijn heel veel feiten te vertellen. Daarom is het wel handig om Jamaica van a tot z te bekijken.

jamaica a t/m z

Jamaica is één van de Caribische topbestemming om elkaar het ja-woord te geven en te trouwen.

A

Accommodaties

Op Jamaica is er een verschil tussen een hotel en een guesthouse. Een hotel heeft meer dan tien kamers en een guesthouse heeft minder dan tien kamers. Op het eiland worden verschillende afkortingen gebruikt. Al Inclusive (AI), Vol Persion (MAP), Half Pension (CP), Logies en Ontbijt (CP) en Alleen Logies (EP).

Alfabetiseringsgraad

De alfabetiseringsgraad op Jamaica is met 87% zeer hoog te noemen. Het leeuwendeel van de Jamaicaanse ouders kan hun kinderen geen goed onderwijs aanbieden. Een kleine groep van uitverkorenen krijgt wel de kans om door te leren in het hoger onderwijs. De jongens komen dan veelal op de universiteit terecht en de meisjes gaan opleidingen volgen in de verpleging of kantoorwerk.

Antillen

Een ander woord voor de Antillen is Caraïben. Het is een grote eilandengroep die in de Caribische Zee is gepositioneerd. Er is maar één eilandengroep die in de Caribische Zee ligt, die toch niet tot de Caribische archipel wordt gerekend. De eilandengordel van de Antillen loopt van de Amerikaanse staat Florida tot aan het Zuid-Amerikaanse Venezuela. Uiteraard zijn de Antillen op een bepaalde manier te rangschikken en te ordenen. Aan de ene kant heb je de Grote Antillen en aan de andere kant heb je de Kleine Antillen. De Kleine Antillen kun je dan nog verder onderverdelen in de zogenaamde Bovenwindse Eilanden en Benedenwindse Eilanden.

Het aantal eilanden binnen de Caribische archipel is heel erg groot. Er zijn er meer dan zevenduizend geteld en gedocumenteerd. Het leeuwendeel van deze eilanden is niet bewoond. Uiteraard zijn er ook hele grote verschillen in de grootte van de eilanden. Aruba, Bonaire en Curaçao behoren tot de Benedenwindse Eilanden. Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius behoren tot de Bovenwindse Eilanden. Jamaica behoort samen met Cuba, Haïti, de Dominicaanse Republiek en Puerto Rico tot de Grote Antillen.

Het huidige Belize is de regio waar de oorspronkelijke bewoners van de Grote Antillen vandaan kwamen. Dit waren de Arowak-indianen: de Arowakken. Het huidige Venezuela is de regio waar de oorspronkelijke bewoners van de Kleine Antillen vandaan kwamen. Op een bepaald moment in de geschiedenis begon alles radicaal te veranderen op de Antillen. Dat was het moment dat Spaanse ontdekkingsreizigers het op hun heupen begonnen te krijgen. Daarbij moet je dan denken aan Christoffel Columbus en Alonso de Ojeda. De Spanjaarden namen bezit van heel veel Caribische eilanden. In de loop van de tijd begonnen ook de Engelsen, Fransen en Nederlanders de Caribische eilanden te ontdekken en veroveren.

C

Circle B Farm

Circle B Farm is een moderne plantage op Jamaica. Op deze modelplantage, die heel veel onderscheidingen heeft gekregen, worden zowel fruit als groentes verbouwd. Hierbij moet je dan denken aan ortaniques, bananen, kokosnoten en suikerriet.

Criminaliteit en veiligheid

Statistisch gezien is de criminaliteit op Jamaica hoger dan in Nederland. Dat geldt zowel voor de lichte als voor de zware criminaliteit. De levensstandaard op het eiland is lager dan in Nederland, een groot deel van de bevolking is arm. Met die wetenschap in je achterhoofd is het belangrijk om de kat niet op het spek te binden. Als je de staat op gaat, is het niet verstandig om te opzichtig met waardevolle spullen te lopen. Beter is het om dure spulletjes in het kluisje van het hotel achter te laten. Op plaatsen waar zich veel mensen verzamelen, kunnen ook zakkenrollers rondlopen. Wees dan goed op je hoede.

Mocht er toch wat van je gestolen worden, of je verliest iets van waarde, laat dan een verklaring opmaken bij de politie. Met een politieverklaring op zak, maak je een goede kans dat de reisverzekeraar gaat uitkeren. Wat betreft de zware criminaliteit heb je daar geen last van als toerist. Vaak gaat het hier om afrekeningen in het criminele circuit in drugsgerelateerde zaken. Dit speelt zich voornamelijk af in de mindere wijken van Kingston, waar je sowieso niet als toerist komt. Het alarmnummer voor de politie is 119. Voor een ambulance en brandweer moet je 110 draaien.

D

Don Christophers Point

Don Christophers Point is de plaats waar de laatste Spaanse soldaten het eiland verlieten nadat zij het onderspit hadden gedolven tegen de Britten.

F

Fern Gully

Fern Gully is een oude rivierbedding, waar nu de A3 doorheen loopt. Het is een indrukwekkende weg met aan weerszijden een steile helling. De berm van de weg staat vol met varens. Deze planten zijn aan het einde van de 19de eeuw daar gepoot.

G

Geschillencommissie

Niet iedere vakantie verloopt op de manier zoals je dat had gehoopt en verwacht.   In eerste instantie probeer je er uit te komen met de organisatie die de reis heeft georganiseerd. Mocht dat niet lukken dan kun je altijd nog het probleem voorleggen aan de zogenaamde Geschillencommissie Reizen.

Golden Grove

George Grove was een ingenieur en auteur. Hij schreef onder andere ‘Grove’s Dictionary of Music and Musicians’. Naar hem is de Golden Grove vernoemd.

H

Happy Grove School

De Happy Grove School werd in 1898 opgericht ten behoeve van de kinderen van de Indische suikerrietarbeiders.

Hoogseizoen

Op Jamaica loopt hoogseizoen vanaf de kerstperiode tot en met Pasen.

Hoogtepunten in Jamaica

Reggae Sumfest, Frenchman’s Cove, Jamaica Inn, Roof Club, Rick’s Café, Blue Mountain Tour, Scotchies Jerk Center, Devon House, Dunn’s River Falls en Rio Grande Rafting.

K

Kapper

Sommige mensen vinden het leuk om zichzelf hetzelfde kapsel te laten aanmeten van de Rastafari’s, een rastakapsel dus. Als je over het strand of over straat loopt, wordt dat van allerlei kanten aangeboden.

Kamperen

Nederlanders zijn echte kampeerders. Rijst de vraag, of het ook mogelijk is om op Jamaica te kamperen? Het antwoord is ja. Op het eiland zijn verschillende kampeerplaatsen waar je je tentje kunt opzetten. Ook is het mogelijk om een tentje te huren. Het is verstanding om op het eiland te gaan wildkamperen, dat is te gevaarlijk. Op Jamaica bestaat een speciale organisatie die zich bekommert over de kampeermogelijkheden op het eiland; Jamaica Alternative Tourism, Camping & Hiking Association (JATCHA). Bij hen kun je terecht over informatie over de beschikbare kampeerterreinen op het eiland.

Kleding

Het hoeft uiteraard nauwelijks betoog dat je je winterkleding thuis kunt laten als je naar Jamaica op vakantie gaat. Je kunt het beste lichte kleding meenemen. Het  is niet de bedoeling dat je met je zwemkleding naar het restaurant gaat, dat wordt doorgaans niet gewaardeerd.

Kranten en tijdschriften

Doordat we heden ten dage in het internettijdperk leven, kunnen we overal op de wereld toegang hebben tot alle kranten en tijdschriften die ook online versies uitbrengen. Uiteraard zijn er op Jamaica ook de Jamaicaanse kranten te koop, daarnaast zijn er op het eiland ook Amerikaanse kranten te verkrijgen.

L

Legitimatie

Als je op Jamaica bent, kun je het beste je paspoort achterlaten in het kluisje van je hotel en neem je een kopie van je paspoort mee als je op pad gaat.

M

Mont Diablo

Mont Diablo heeft een hoogte van 1.800 meter.

N

Nudisme

Het is niet toegestaan om naakt te gaan zwemmen bij de stranden. Topless zonnen op de stranden in de toeristische gebieden wordt gedoogd, maar men heeft het liever niet. Sommige hotels & resorts zijn in het bezit van privé-stranden.

P

Paradise Park

Paradise Park dateert uit de 18de eeuw. In het park kun je paardrijden, vogelspotten en kennis vergaren over tropische planten.

Prostitutie

In de grote Jamaicaanse steden wordt prostitutie aangeboden door zowel vrouwen als mannen. Maar wel immer aan het andere geslacht, homoseksualiteit is namelijk wettelijk verboden op het eiland. De vrouwelijke prostituees benaderen hun potentiële klanten op een subtielere manier dan hun mannelijke vakbroeders; zij schermen met hun ‘big bamboo’.

T

Trouwen

Voor veel mensen is Jamaica een ideale bestemming om te trouwen.

U

Usain Bolt

Usain Bolt is de beroemdste en meest succesvolle Jamaicaanse atleet. Usain St. Leo Bolt werd op 21 augustus 1986 geboren in Sherwood (parish Trelawny). Op de afstanden 100 meter, 200 meter en op de vier keer 100 meter is Bolt op dit moment in het bezit van het wereldrecord, bovendien is Bolt olympisch kampioen op de genoemde afstanden. Bolt heeft door zijn grootste prestaties op de atletiekbaan verschillende bijnamen verworven zoals Thunderbolt, The Lightning Bolt en The World’s Fastest Man. Bolt begon al heel vroeg in zijn leven met hardlopen, namelijk op de lagere school. Op Jamaica is cricket echter de meest populaire sport, dit is een erfenis van de Engelsen die lange tijd de lakens op het eiland uitdeelden. Dus ook de jonge Bolt had aanvankelijk meer interesse in cricket dan in hardlopen.

Bolt focuste zich in het begin van zijn atletiekcarrière op de 200 meter. Niet veel later maakte hij de overstap naar de 100 meter, hét onbetwiste koningsnummer van de atletiek. Bolt is niet heden ten dage niet alleen maar met atletiek bezig. Aan de University of Technology in Jamaica volgt hij een opleiding. Daarnaast runt Bolt een stichting: Usain Bolt Foundation. Deze stichting bekommert zich over de ontwikkeling van Jamaicaanse kids.