header image
 

Musea

Liefhebbers van musea zijn op Jamaica aan het juiste adres. Op het Rastafari-eiland zijn namelijk veel interessante musea te bezoeken. Doordat Jamaica de bakermat van de reggaemuziek is, zijn bovendien op het tropische eiland veel muziekgerelateerde musea te bekijken.

Er zijn veel musea op Jamaica aanwezig.

In veel musea van Jamaica is de geschiedenis van het eiland op te tekenen. Zo valt te leren dat de oorspronkelijke bewoners van het eiland zwaar onderdrukt werden door de kolonisten.

Arawak Museum

In het Arawak Museum kun je kennis opdoen over de tijd toen er nog indianen op Jamaica leefden.

Archeological Museum

Het Archeological Museum is gehuisvest in het Old Naval Hospital. Naast het Archeological Museum is ook het Marine Laboratory van The University of the West Indies in het Old Naval Hospital gevestigd. De draagconstructie van het Old Naval Hospital is heel bijzonder. Deze is namelijk gemaakt van smeedijzer en deel voor deel naar Jamaica gebracht.

Bank of Jamaica Currency Museum

Bob Marley Mausoleum

Het Bob Marley Mausoleum is een toeristische attractie die zich in Nine Miles bevindt en die wordt beheerd door verschillende leden van de Marley-familie. Nine Miles is de plaats waar Marley op 6 februari 1945 werd geboren en waar de muzikale carrière van hem begon. De plaats is van grote invloed geweest op veel liedjes die hij schreef. In het houten huisje waar Marley toogde, is nog de originele keuken en plaats van het bed van de latere reggae-artiest te bekijken. Het verhaal gaat dat hij veel nummers heeft geschreven in het huis, toen hij er later op bezoek ging bij zijn moeder.

De Bob Marley Foundation heeft het beheer over huis en heeft het omgevormd tot een grote toeristische trekpleister. In het Bob Marley Mausoleum zijn verschillende spullen van Marley te bewonderen zoals gitaren, onderscheidingen en foto’s. Daarnaast is er een hele kermis rondom het huis ontstaan met een souvernirwinkel, restaurant en gebedsruimte. Bovendien is er een mausoleum aanwezig, fraai gedecoreerd met gebrandschilderd glas met daarin een afbeelding van de Leeuw van Juda, hetgeen het symbool van de Rastafari’s is. Het lichaam van Marley plus zijn gitaar zijn begraven onder een graftombe met een lengte van 2,5 meter en staat in een kleine kerk. Een kerk die gebouwd is volgens Ethiopisch design. Ook de moeder van Marley is in het kerkje begraven. Marley stierf op 11 mei 1981 in de Verenigde Staten (Miami). Ieder jaar op de geboortedag van Marley, stroomt Nine Miles vol met de vrienden, familieleden en fans van de veel te vroeg gestorven muzikant.

Bob Marley Museum

Er zijn maar weinig toeristen op Jamaica die het Bob Marley Museum niet hebben bezocht. In het museum is alles van de King of Reggae te leren. In de periode 1975 tot 1985 was het de plek waar Tuff Gong International gevestigd was, de vroegere studio van Marley. Marley kocht het gebouw van Chris Blackwell, de baas van Island. Het was ook woonhuis van Marley. Het Tuff Gong record label werd in 1970 opgericht door The Wailers. Toen Tuff Gong naar het westen van Kingston verhuisde, ging het pand als museum dienen. Het Bob Marley Museum ademt Afrika, rastafari en reggae uit. Het is dan ook niet verwonderlijk dat overal de kleuren van de Ethiopische vlag te zien zijn. Als je het museum binnentreedt, word je al direct geconfronteerd met de grote meester. Overal hangen namelijk grote foto’s van Marley. Marley heeft gedurende zijn leven zeven zonen op de wereld gezet, van deze zonen hangen in het museum geschilderde portretten.

In het Bob Marley Museum zijn verder nog veel meer Marley-attributen te bewonderen zoals krantenartikelen, affiches van concerten, gouden platen en foto’s. Eén van de foto’s springt eruit. Op die foto is namelijk het concert te zien dat Marley gaf op 28 juni 1980 in het San Siro-stadion in Milaan. In San Siro waren op dat moment meer dan honderdvijftigduizend fans aanwezig. Het was het grootste concert dat Marley ooit gaf. In het Bob Marley Museum is ook de slaapkamer en keuken van de meester te bekijken. In de keuken zijn ook nog de kogelgaten te zien. Dit zijn de stille getuigen van de moordaanslag op Marley die plaatsvond op 3 december 1976. Tijdens deze aanslag werden Marley, de vrouw van Marley en de manager van Marley ernstig verwond. Op de begaande grond in het pand is nog steeds een studio aanwezig. Deze studio wordt alleen door de familie af en toe gebruikt.

Uiteraard is er in het Bob Marley Museum ook een souvernirwinkel aanwezig waar je alle denkbare Marley-voorwerpen kunt kopen. Geheel in de trant van het rastafari-geloof kun je in het aanpalende restaurant vegetarische gerechten nuttigen onder het genot van een alcoholvrij drankje.

Bustamante Museum

In het Bustamante Museum wordt Sir William Alexander Clarke Bustamante geëerd. Bustamante was de eerste minister-president van Jamaica. Bustamante werd geboren in 1884 in Hanover op Jamaica en stierf 93 jaar later in Irish Town op Jamaica. Door zijn inspanningen voor Jamaica heeft hij de eretitel ‘National Hero of Jamaica’ gekregen. Ook prijkt zijn beeltenis op de Jamaicaanse dollar; op het 1 dollar muntstuk.

Coin and Notes Museum

Liefhebbers van oude loonstrookjes van bananenverschepers, tallies, bankbiljetten en oude munten moeten beslist een bezoek brengen aan het Coin and Notes Museum

Coyaba River Garden & Museum

In het Coyaba River Garden & Museum is alles over de Jamaicaanse cultuur te leren. Het is geen groot museum, maar wel erg interessant. De hele geschiedenis van Jamaica is er op te tekenen. Dat begint met de eerste bewoners van het eiland, de indianen tot de moderne tijd. Mensen die van oude prenten en kaarten houden, komen er helemaal aan hun trekken. De Coyaba River Garden & Museum ligt op het landgoed Shaw Park. Naast het museum is ook de Coyaba River Garden zeer de moeite waard om te bekijken. Deze botanische tuin is op een geweldige manier aangelegd en maakt het voor geïnteresseerden mogelijk om kennis te maken met alles wat groeit en bloeit op Jamaica zoals de shrimp plant, bird of paradise, ginger lilly, torch ginger, avocadobomen, mangobomen en soursop. Als klap op de vuurpijl is er een gigantische rode ceder in de botanische tuin te aanschouwen, een boom die meer dan 100 jaar oud is.
Firefly Estate

Het Firefly Estate ligt aan de noordkust van Jamaica op 10 kilometer afstand ten oosten van Oracabessa. Het is de begraafplaats van Sir Noël Coward (1899-1973) en zijn voormalige vakantiehuis. Het Firefly Estate is door de Jamaica National Heritage Trust geregistreerd als een National Heritage Site. Het Firefly Estate werd gebouwd in 1956 en is eenvoudig van opzet zonder al te veel luxe. Dat is op zich wel opmerkelijk omdat in het Firefly Estate zo nu en dan de adel en de jetset op de koffie kwam. Heden ten dage is het Firefly Estate een schrijversmuseum. Coward was een popmuziekcomponist, regisseur, toneelschrijver en acteur die in Engeland werd geboren en op Jamaica stierf. Het toneelstuk ‘Private Lives’ behoort tot de bekendste stukken van Coward. Private Lives werd opgevoerd op Broadway met Richard Burton en Elizabeth Taylor in de hoofdrol.

Hanover Museum

Het Hanover Museum is gevestigd in een gevangenis daterend uit 1776. Het museum vertelt de geschiedenis van Lucea en diens directe omgeving. Zo hadden de indianen veel nederzettingen langs de noordkust. In het museum is ook het verhaal te leren van kapitein William Bligh en diens schip The Bounty. Door een grote muiterij aan boord werd het schip wereldberoemd. Bligh heeft een tijdje in Lucea vertoeft.

Jamaica Music Museum

Liberty Hall: The Legacy of Marcus Garvey

Money Museum

Military Museum

Museum of St. James

Music Museum

Het Music Museum is een onderdeel van het Institute of Jamaica. In het Music Museum is de unieke muziekgeschiedenis van Jamaica te leren. Dat begint bij de muziek van de oorspronkelijke bewoners van Jamaica, de indianen, en dat loopt verder door tot de hedendaagse dancehall. In het Institute of Jamaica is ook een permanente expositie te bekijken met als thema de indianen. Vondsten van de Taino-indianen die gedaan zijn aan het noorden van het eiland zijn hier te bekijken. Daarbij moet je dan denken aan godenbeeldjes, een kano en afbeeldingen van Zemis.

National Gallery of Jamaica

Als je een liefhebber bent van kunst en cultuur kun je het beste een bezoek brengen aan de National Gallery of Jamaica. Het is een museum met een internationale uitstraling die gemakkelijk in competitie kan met buitenlandse musea. In het museum zijn kunstwerken van Jamaicaanse kunstenaars te bekijken, maar ook dat van buitenlandse kunstenaars. John Dunkley en Edna Manley zijn twee voorbeelden van kunstenaars en politici waarvan het werk in de National Gallery of Jamaica hangen. Aan hen is een volledige verdieping gewijd. In de galerie is ook het werk van Namba Roy en Colin Garland te bekijken. Zij zijn beroemd om hun surrealistisch werk. In de foyer van de galerie is een standbeeld van Bob Marley opgetrokken. Iedere winter kun je in het museum de Annual National Exhibition bekijken. Hier kun je dan kennismaken met het werk van jonge kunstenaars.

National Historical Museum

Natural History Museum of Jamaica

Het National History Museum of Jamaica is een onderdeel van het Institute of Jamaica. Alle planten (houtsoorten, groenten, tropische vruchten, et cetera) en dieren die voorkomen op Jamaica en op andere Caribische eilanden zijn in dit museum bijeengebracht.

Peoples Museum of Craft and Technology

In de voormalige stallen van King’s House is het Peoples Museum of Craft and Technology gevestigd. In dit museum is een verzameling van gebruiksvoorwerpen te bekijken die door de bewoners van het eiland zijn gebruikt door de eeuwen heen.

Seaford Town Historical Museum

In het Seaford Town Historical Museum is meer informatie te vinden over de geschiedenis van Seaford Town en diens inwoners.

Sir Noël Coward Museum

Taino Museum of the First Jamaicans

The Jamaica Archives

Mensen die van kaarten, boeken, documenten en ander historisch materiaal van Jamaica houden, kunnen het beste naar The Jamaica Archives togen. Het absolute topstuk van de collectie is het testament van Henry Morgan. Morgan was piraat en bestuurder.

The Legacy of Marcus Garvey

Eén van de modernste musea van Jamaica is The Legacy of Marcus Garvey. Het museum is in zijn geheel gewijd aan Marcus Garvey. Garvey was een belangrijke voorvechter voor de gelijke rechten van de zwarten in alle delen van de wereld. Middels het inzetten van multimedia worden alle facetten van het leven van Garvey in kaart gebracht.

White Marl Arawak Museum

Op de plaats waar het White Marl Arawak Museum is gevestigd, zijn de sporen van een nederzetting van de Arawakken gevonden. Het was de grootste Arawak-nederzetting op Jamaica die men tot nu toe heeft ontdekt. Als je meer wilt weten van het leven van de indianen op Jamaica, is het museum een ‘place to be’. Het museumpand heeft de vorm van een hut. Een hut met het bouwplan van de Arawakken. In het museum zijn verschillende dingen te bekijken zoals skeletten, sieraden, aardewerk en wapens.