header image
 

Forten

Op Jamaica zijn in de loop van de geschiedenis veel forten gebouwd. De functie van deze forten was om het Caribische eiland te beschermen tegen vijandelijke mogendheden die Jamaica wilden veroveren. Het is uiteraard reuze interessant om deze forten te bezoeken.

Op de forten van Jamaica stonden uiteraard kanonnen.

De forten op Jamaica waren zwaar bewapend. Ze stonden vol met kanonnen.

Fort Augusta

Tegenwoordig is Fort Augusta een vrouwengevangenis. Het is de enige gevangenis voor vrouwen op Jamaica. In de gevangenis is plaats voor tweehonderdvijftig gevangenen. Fort Augusta is een fort dat door de Engelsen vanaf 1740 werd gebouwd bij Kingston met als functie om de westkant van de haven van Kingston te verdedigen. De totale bouw van het fort duurde 10 jaar. In 1750 was het fort klaar en werd het Fort Augusta genoemd. Dit werd gedaan om de moeder te eren van koning George de Derde.

In 1763 sloeg de bliksem in op Fort Augusta met catastrofale gevolgen. Maar liefst drieduizend kruitvaten vatten vlam en veroorzaakten een enorme explosie. De knal was zo hard dat alle ramen in de verre omtrek sprongen. In totaal kwamen er meer dan driehonderd mensen om het leven door deze explosie. Feitelijk was het grootste deel van het fort totaal verwoest, er was zelfs een krater ontstaan. Deze krater moest eerst weer gevuld worden vooraleer het fort weer opnieuw gebouwd kon worden.

Fort Charles

Fort Charles werd gebouwd tussen 1650 en 1660 en was het eerste fort dat verrees in Port Royal. De eerste naam van het fort was Fort Cromwell, maar het fort werd al snel Fort Charles genoemd. Het fort werd direct gebouwd nadat de Engelsen de Spanjaarden van het eiland hadden verdreven. Fort Charles was een zeer robuust fort. Admiraal Horatio Nelson heeft een tijdje het commando gevoerd op het fort. Er was immer de angst dat de Fransen een aanval zouden openen op het fort, hetgeen nimmer het geval is geweest. Uiteindelijk namen kapers en Kaapvaarders het fort over en maakten van Port Royal hun uitvalsbasis.

Fort Charles is in het bezit van een houten uitkijkplatform. Dit platform heeft als bijnaam Nelson’s Quater-deck. Als je op het uitkijkplatform staat, kun je goed zien dat er in de loop van de tijd steeds meer verdedigingswerken noodzakelijk waren door de aangroei van zandafzettingen. Het is ook de moeite waard om de wapenopslagplaats van de Britse marine te bekijken, de zogenaamde Royal Artillery Store (Giddy House). Verder zijn de kustbatterijen te bekijken die aangelegd zijn aan het einde van de 19de eeuw en het begin van de 20ste eeuw. Heden ten dage is Fort Charles het bouwwerk dat het meest intact is gebleven van heel Port Royal.

Als je meer wilt weten over de geschiedenis van Port Royal en alle gebeurtenissen die zich daar gedurende 18de en 19de eeuw afspeelden, kun je het beste een bezoekje brengen aan het Fort Charles & Maritime Museum. Daar is onder andere een prent te aanschouwen van de verwoesting van de stad door de beruchte tsunami. Daarnaast zijn er foto’s te bekijken van de aardbeving van 1907. Bovendien liggen er allemaal gebruiksvoorwerpen uitgestald van Port Royal, de stad die voor een groot deel letterlijk kopje onderging.

Fort Charlotte

Fort Charlotte werd gebouwd in 1746 en was bedoeld om de noordwestkust van Jamaica te beschermen tegen aanvallen vanaf zee. Het fort kreeg in 1761 de naam Fort Charlotte, dit ter ere van het huwelijk tussen koning George de Derde met koningin Charlotte. Fort Charlotte bevindt zich op het puntje van een smal schiereiland. Van alle Jamaicaanse forten is Fort Charlotte één van meest intacte forten op het eiland. Het fort is in de loop van de tijd door veel beroemde mensen bezocht zoals Captain Bligh en Horatio Nelson. Fort Charlotte bood ruimte aan meer dan vijftig soldaten. Deze soldaten hadden de beschikking over drieëntwintig kanonnen. Echter, in de hele geschiedenis van het fort hebben de kanonnen immer gezwegen.

Fort Clarence

Fort Clarence werd door de Britten in de 18de eeuw aangelegd. Aan de voet van de ruïnes van het fort ligt een mooi strand.

Fort Dundas

Fort Dundas ligt achter de middelbare school van Rio Bueno in het district Trelawny. Fort Dundas werd waarschijnlijk gebouwd in 1778. Dat is namelijk de datum die in één van de stenen van het fort is gegraveerd. Naar alle waarschijnlijkheid is het fort gebouwd door de lokale bevolking. In 1800 was Lord Balcarres de gouverneur van Jamaica. Balcarres dacht dat Rio Bueno kwetsbaar was voor aanvallen vanuit Cuba. Hierdoor werd de status van het fort verhoogd. Nadat Balcarres in dienst was getreden, werd het fort ‘Fort Dunadas’ genoemd. Fort Dunadas is waaiervormig en in het bezit van acht kanonnen. De lopen van de kanonnen steken door gaten die speciaal daarvoor in de muren van het fort zijn gemaakt.

Fort George

Op het uiterste puntje van het schiereiland Titchfield zijn de restanten te vinden van Fort George. Het fort dateert uit 1729. Het enige wat feitelijk nog van Fort George is overgebleven, zijn een paar dikke muren (3 meter dik). Op deze robuuste muren staan nog verschillende kanonnen opgesteld. Echter, deze kanonnen stammen uit een andere tijd. Ooit telde Fort George tweeëntwintig kanonnen.

Fort Haldane

Fort Haldane werd in 1759 afgebouwd. Het fort heeft zijn naam te danken aan de gouverneur die toen de scepter zwaaide over de stad; George Haldane. Fort Haldane werd door de Britten gebouwd om hen te beschermen tegen de Spanjaarden. Daarnaast had Fort Haldane nog een andere functie. Het werd namelijk de plaats waar soldaten werden gevestigd die ingezet konden worden als er een slavenopstand uitbrak.

Fort Lindsay

Fort Montego

Fort Montego werd in de 18de eeuw gebouwd met als doel om de aanvallen op Montego Bay door buitenlandse mogendheden en piraten af te slaan. Van het fort zijn alleen nog maar wat restanten over zoals fortmuren, kanonnen en een waterput. Aanvankelijk was Fort Montego in het bezit van zeventien kanonnen; twaalf grote kanonnen en vijf kleine kanonnen. Vandaag de dag zijn er nog maar drie kanonnen over. Deze kanonnen staan gericht op de baai.

De kanonnen hebben voor het grootste deel van hun bestaan gezwegen, buiten die keer in 1762 toen één van de kanonnen ontplofte toen men op het fort de verovering van het Cubaanse Havanna door de Britten vierden. De soldaat (kanonnier) die het kanon bediende, liet daarbij het leven. In 1795 bulderden de kanonnen van Fort Montego nog een keer. Dit keer werd er geschoten op een schip in de haven. De leiding van het fort dacht dat piraten waren, maar dat bleek een vergissing te zijn. In werkelijkheid was het Brits vrachtschip. Aan boord waren handelaren en honden. Zij waren ingehuurd om gevluchte slaven op te sporen. Gelukkig vielen bij dit schietincident geen doden of gewonden.

Fort Nugent

Fort Oracabessa

Fort Rocky

Fort Rocky werd gebouwd om de haven van Kingston te verdedigen.

Fort Small

Fort William

Morant Bay Fort

Het Morant Bay Fort bevindt zich achter het oude gerechtsgebouw. Het fort dateert uit 1773. Helaas is het Morant Bay Fort vervallen tot een ruïne en zijn er alleen nog maar wat muren en drie kanonnen te bekijken daterend van het begin van de 19de eeuw.

Ocho Rios Fort

Port Royal Forts

Rockfort

Savanna-la-Mar Fort

In het midden van de 18de eeuw is men begonnen met de bouw van het Savanna-la-Mar Fort. Het fort is nimmer afgebouwd. Heden ten dage kan men een kijkje nemen bij de fortmuren. Op steenworp afstand van de fortruïnes zijn de pier en de pakhuizen van de West Indies Sugar Company te bekijken. Het was een plek waar de suiker werd verscheept.

St. Ann’s Bay Fort