header image
 

Galeries

Uiteraard zijn er verschillende motivaties om naar Jamaica te togen. Het leeuwendeel van de bezoekers aan het Rastafari-eiland gaat voor de zon, zee en het strand. Maar dat is niet het enige dat het Caribische eiland te bieden heeft. Ook liefhebbers van kunst en cultuur kunnen met een gerust hart naar het rum-eiland gaan. Bij het woord kunst denken de meeste mensen aan schilder- en beeldhouwkunst, maar het behelst nog veel meer. Ook moderne media, multi-media, textiel, keramiek, fotografie, sculptuur, glaskunst en tekenkunst ressorteren onder kunst.

Op Jamaica is het leuk om galeries te bezoeken.

De rotstekeningen waren de eerste vormen van kunst die mensen ontwikkelden. Sommige rotstekeningen zijn bijna 40.000 jaar oud.

Op Jamaica is het aanbod van galeries erg groot. Als je verschillende galeries bezoekt, krijg je een mooi beeld van de rijke geschiedenis en indrukwekkende cultuur van het eiland. De Jamaicaanse cultuur is beïnvloed door de vele volkeren die er geleefd hebben en die er nog steeds leven. Hierbij moet je dan denken aan indianen, Spanjaarden, Britten, Chinezen, Indiërs en Afrikanen.

National Gallery of Jamaica

The National Gallery of Jamaica bevindt zich in de hoofdstad van Jamaica; Kingston. In de National Gallery of Jamaica bevindt zich het crème de la crème van de Jamaicaanse kunst. De National Gallery of Jamaica bevindt zich in de Kingston Mall; een commercieel- en cultureelcentrum in de haven van Kingston. In de National Gallery of Jamaica is veel werk van Jamaicaanse kunstenaars vertegenwoordigd. Hierbij moet je denken aan Edna Manley, Carl Abrahams, Albert Huie, Cecil Baugh, Albert Atwell en Mallica ‘Kapo’ Reynolds. Daarnaast is er in de National Gallery of Jamaica ook veel werk te bezichtigen van internationale kunstenaars.

Edna Manley

Edna Manley werd geboren op 1 maart 1900 op Jamaica en stierf 87 jaar later op 2 februari 1987 op Jamaica. Manley was een beeldhouwster die een belangrijke bijdrage leverde aan de Jamaicaanse cultuur. Manley was daarnaast de vrouw van Norman Manley, de oprichter van de People’s National Party (PNP).

Olympia Gallery

De Olympia Gallery ligt centraal in Kingston. De Olympia Gallery is gehuisvest in het oude Olympia Residential Complex. Het oude Olympia Residential Complex werd in het midden van de jaren zestig van de vorige eeuw gebouwd door visionair A.D. Scott (Scotty). De droom van Scott was om een centrale plek voor de kunst op Jamaica te creëren. Tegenwoordig is de Olympia Gallery in handen van Rosie Thwaites, die het weer overnam van haar moeder; Pearl Chang. De Olympia Gallery is qua vloeroppervlakte de grootste galerie van Jamaica. De galerie bestaat uit twee verdiepingen waarbij het dak is gemaakt van plexiglas en dus veel licht doorlaat.

Ieder jaar worden er in de Olympia Gallery verschillende tentoonstellingen georganiseerd met als hoogtepunt de zogenaamde ‘End of Year Show’ waarbij twintig kunstenaars hun werk laten zien. Het is een uitgelezen mogelijkheid voor aanstormend talent om te laten zien wat zij in huis hebben. Daarnaast kan de gevestigde orde van het kunstenaarsgilde nieuw werk laten zien. De Olympia Gallery is één van de belangrijkste galeries van Jamaica en steunt veel Jamaicaanse kunstenaars in iedere fase van hun carrière. De Olympia Gallery promoot de Jamaicaanse kunst, met name de schilderkunst. Daarnaast is in de Olympia Gallery ook de beeldhouwkunst en keramiek vertegenwoordigd.

Gallery Joe James

In Rio Bueno is een bezoek te brengen aan Gallery Joe James. De galerie is gehuisvest in een prachtig 18de eeuws pand. Joe James is een bekende Jamaicaanse kunstenaar die veel werkt met Afrikaanse thema’s, natuur en mens.

Bay Art Gallery

Gallery of West Indian Art

Frame Centre Gallery

Harmony Hall Gallery