header image
 

Vogelspotten

Het eerste wat in je opkomt als je aan Jamaica denkt, zijn diens mooie witte stranden en azuurblauw gekleurde zee. Maar het Bob Marley-eiland heeft zoveel meer te bieden. Jamaica heeft een grootte van ongeveer een kwart van Nederland. Daarmee behoort het tot de grote Caribische eilanden. Dat betekent dat er ook een grote verscheidenheid aan landschappen is. Uiteraard is Jamaica een eiland dat in het bezit is van een prachtig kustlandschap. Een kustlandschap met stranden, baaien, lagunes en inhammen. Deze unieke structuur zorgt ervoor dat daar heel veel bijzondere vogelsoorten leven. Naar deze zogenaamde kust- en zeevogels kun je uren kijken. Je bent dan aan het vogelspotten. Zo maken pelikanen scherpe snoekduiken om visjes uit het water te scheppen.

Vogelspotten is leuk

Naast het kustlandschap heeft Jamaica ook regenwouden binnen haar eilandsgrenzen. Het is een hele bijzondere ervaring om daar te verkeren. Het is net alsof je in het Braziliaanse Amazone-gebied aan het rondlopen bent. Uiteraard leven er in het Jamaicaanse regenwoud tal van heel bijzondere vogels. Op het eiland zijn gelukkig heel veel nationale parken aanwezig waar de natuur goed beschermd wordt. Uiteraard wemelt het op Jamaica van de vogels. Dat maakt van het eiland een echt mekka voor vogelliefhebbers (vogelspotters).

Als je naar Jamaica gaat, moet je beslist gaan vogelspotten.

Vogelliefhebbers komen op Jamaica helemaal aan hun trekken. Op het tropische eiland lezen honderden verschillende soorten vogels.

Uiteraard kun je op Jamaica er alleen op uit trekken met een verrekijkertje, fotocamera en vogelsgids, maar daarnaast kun je jezelf ook aansluiten bij een vogeltour. Op het eiland zijn verschillende ondernemingen actief die vogelspottours aanbieden. Dit heeft uiteraard grote voordelen. Deze gidsen weten precies waar de kans het grootst is om mooie en zeldzame vogels te spotten.

Vogelspotten bij Rocklands Bird Sanctuary

Ten westen van Montego Bay vind je de Rocklands Bird Sanctuary, ook wel bekend als het Rocklands Bird Feeding Station. Voor mensen die van vogels houden, is het een absolute must om een bezoekje te brengen aan de Rocklands Bird Sanctuary. Op het complex is het onder andere mogelijk om verschillende soorten kolibries uit je handen te laten eten. Dat kan iedere dag rond 16.00 uur; het tijdstip dat de vogels gevoerd worden. Eén van de kolibriesoorten die uit de hand komt eten, is de zogenaamde Doctor Bird. Deze fraaie vogel is de nationale vogel van Jamaica.

Om een kolibrie op je hand te doen landen, moet je hem uiteraard wel eerst naar de hand lokken. Dit kan het beste met een beetje honing. Op het terrein kun je ook kennismaken met veel andere vogelsoorten zoals vinken. Om een vink naar je hand toe te lokken, moet je geen honing gebruiken, maar verschillende soorten zaden. Verder is het uiteraard mogelijk om een rondleiding te krijgen op het terrein. Het vogelstation werd opgericht door wijlen Lisa Salmon. Salmon heeft zich haar hele leven ingezet voor een betere bescherming van de kwetsbare natuur van Jamaica. Door haar inspanningen mag er heden ten dage vrijwel niet meer op Jamaica op vogels worden gejaagd. Naast natuurbeschermster was Salmon ook schrijfster en kunstenares. In het jaar 2000 is Salmon overleden.