header image
 

Vogelspotten

Voor vogelspotters is Jamaica een waar eldorado. Op het eiland leven 330 verschillende soorten vogels, waarvan 160 soorten zeldzaam zijn. Mensen hebben 20 vogelsoorten op Jamaica geïntroduceerd en 29 soorten zijn endemisch. De wimpelstaartkolibrie is een endemische vogelsoort op Jamaica én tevens de nationale vogel van het tropische eiland.

Zelf op pad

Uiteraard kun je op Jamaica een auto huren en zelf eropuit trekken om vogels te spotten. Gewapend met een verrekijker, vogelsgids en fotocamera kan dan het grote vogelavontuur gaan beginnen. Jamaica beschikt over een prima wegennet die je overal op het eiland brengt. Het beste kun je een auto huren via Sunny Cars. 

Als je naar Jamaica gaat, moet je beslist gaan vogelspotten.

Vogelliefhebbers komen op Jamaica helemaal aan hun trekken. Op het tropische eiland lezen honderden verschillende soorten vogels.

Vogelexcursie

Daarnaast kun je jezelf ook aansluiten bij een vogelexcursie/vogeltour. Op het eiland zijn verschillende ondernemingen actief die vogelspottours aanbieden. Dit heeft uiteraard grote voordelen. De gidsen weten precies waar de kans het grootst is om mooie en zeldzame vogels te spotten. 

Bij de meeste hotels & resorts op Jamaica is informatie te verkrijgen over vogelexcursies/vogeltours: vaak beschikken zij over foldertjes met informatie en contactgegevens. De voordeligste reizen naar Jamaica zijn te boeken via TUI en Dé VakantieDiscounter.   

Kustlandschap 

Het eerste wat in je opkomt als je aan Jamaica denkt, zijn diens mooie witte stranden en de azuurblauwgekleurde zee. Maar het Bob Marley-eiland heeft zoveel meer te bieden. Jamaica heeft een grootte van ongeveer een kwart van Nederland. Daarmee behoort het tot de grote Caribische eilanden. Dat betekent dat er ook een grote verscheidenheid aan landschappen is. 

Uiteraard is Jamaica een eiland dat in het bezit is van een prachtig kustlandschap. Een kustlandschap met stranden, baaien, lagunes en inhammen. Dit unieke landschap zorgt ervoor dat daar veel bijzondere vogelsoorten leven. Naar deze zogenaamde kust- en zeevogels kun je uren kijken. Je bent dan aan het vogelspotten. Zo maken pelikanen scherpe snoekduiken om visjes uit het water te scheppen.

Regenwouden

Naast het kustlandschap heeft Jamaica ook regenwouden binnen haar eilandsgrenzen. Het is een hele bijzondere ervaring om daar te verkeren. Het is net alsof je in het Braziliaanse Amazone-gebied aan het rondlopen bent. Uiteraard leven er in het Jamaicaanse regenwoud tal van heel bijzondere vogels. Op het eiland zijn gelukkig heel veel nationale parken aanwezig waar de natuur goed beschermd wordt. Uiteraard wemelt het op Jamaica van de vogels. Dat maakt van het eiland een echt mekka voor vogelliefhebbers (vogelspotters).

Rocklands Bird Sanctuary

Ten westen van Montego Bay vind je de Rocklands Bird Sanctuary, ook wel bekend als het Rocklands Bird Feeding Station. Voor mensen die van vogels houden, is het een absolute must om een bezoekje te brengen aan de Rocklands Bird Sanctuary. Op het complex is het onder andere mogelijk om verschillende soorten kolibries uit je handen te laten eten. Dat kan iedere dag rond 16.00 uur; het tijdstip dat de vogels gevoerd worden. Eén van de kolibriesoorten die uit de hand komt eten, is de wimpelstaartkolibrie.

Deze fraaie vogel is zogezegd de nationale vogel van Jamaica. Om een kolibrie op je hand te doen landen, moet je hem uiteraard wel eerst naar de hand lokken. Dit kan het beste met een beetje honing. Op het terrein kun je ook kennismaken met veel andere vogelsoorten zoals vinken. Om een vink naar je hand toe te lokken, moet je geen honing gebruiken, maar verschillende soorten zaden. Verder is het uiteraard mogelijk om een rondleiding te krijgen op het terrein. 

Lisa Salmon

Het vogelstation werd opgericht door Lisa Salmon. Salmon heeft zich haar hele leven ingezet voor een betere bescherming van de kwetsbare natuur van Jamaica. Door haar inspanningen mag er heden ten dage vrijwel niet meer op Jamaica op vogels worden gejaagd. Naast natuurbeschermster was Salmon ook schrijfster en kunstenares. In het jaar 2000 overleed Salmon.

Bijzondere Accommodaties