header image
 

Nationale symbolen

Jamaica kent verschillende nationale symbolen zoals de nationale vlag, het nationale motto, de nationale vogel, de nationale boom, de nationale bloem, de nationale vrucht en het nationale gerecht.

nationale symbolen jamaica

Pokhout is de nationale bloem van Jamaica. Pokhout is één van de weinige houtsoorten dat niet drijft in water en werd veel gebruikt voor scheepskatrollen.

Nationale vlag

De nationale vlag van Jamaica zag het levenslicht op 6 augustus 1962. Dat was de dag dat Jamaica onafhankelijk werd van Groot-Brittannië.

Lees verder …

Nationale motto

Het nationale motto luidt; ‘Out of Many, One People’ oftewel ‘Eenheid in verscheidenheid’.

Nationale vogel

De nationale vogel is de wimpelstaartkolibrie (red-billed streamertail) (Trochilus polytmus).

Lees verder …

Nationale boom

De nationale boom is de blue mahoe (Hibiscus elatus).

Lees verder …

Nationale bloem

De nationale bloem is de bloem van de pokenhoutboom (Lignum vitae).

Lees verder …

Nationale vrucht

De nationale vrucht is de aki (ackee) (Blighia sapida). De aki wordt op Jamaica veel gegeten. Aki wordt ook op een andere manier geschreven, namelijk als ackee. Het is wel belangrijk om alleen de rijpe vrucht te eten, de onrijpe vrucht is namelijk erg giftig. Veelal wordt de aki gekookt vooraleer hij gegeten wordt. Men is alleen in het vruchtvlees van de aki geïnteresseerd. Als de aki rijp is, is hij wit, een onrijpe aki heeft een roodachtige kleur. Er zijn twee delen in de wereld waar aki veel gegeten wordt; op Jamaica en in een westen van Afrika. De aki lijkt op een peer en is in het bezit van stugge schil. In het zachte vruchtvlees zitten drie of vier grote zwarte pitten verstopt. Het is niet verstandig om deze pitten te eten, ze zijn namelijk sterk giftig. De pitten kunnen wel voor een ander doel worden gebruikt, er kan namelijk zeep van worden gemaakt door ze te persen. Aki maakt op Jamaica onderdeel uit van het nationale gerecht: Ackee and fish. Hierbij wordt de aki gekookt en geserveerd met zoute vis. Aki is namelijk vrijwel smaakloos. Het hoofdbestanddeel bestaat voornamelijk uit eiwit.

Lees verder …

Nationale gerecht

Het nationale gerecht is aki met zoute vis.

Lees verder …