header image
 

Morant Bay

Morant Bay ligt aan de zuidoostkust van Jamaica. De stad ligt in de provincie Surrey (Surrey County), in het district Saint Thomas (Saint Thomas Parish). Morant Bay is de hoofdstad van het genoemde district. In 1494 kwam Columbus in het huidige district Saint Thomas aan wal. Toentertijd woonden er nog indianen in het gebied. De Spaanse kolonisten hadden al snel door dat het een perfect gebied was voor het bedrijven van veeteelt.

Morant Bay is een mekka voor vogelaars

Vogelliefhebbers komen in Morant Bay helemaal aan hun trekken. Bij het kustplaatsje zijn prachtige vogels te spotten.

Ontstaan

Toen de Britten in 1655 baas werden op Jamaica, probeerden zij de veeteelt in het district Saint Thomas verder op te schalen. Er werden duizenden boeren van de omringende Antillen (Nevis, Sint Maarten, et cetera) naar het gebied gebracht om het werk te verrichten. Helaas stierven veel van deze avonturiers als gevolg van ziektes, waaronder de gouverneur van Nevis en diens vrouw. Zij waren namelijk ook in het avontuur gesprongen. De Franse piraat en huurling Julien Du Casse ging op 17 juni 1674 aan wal bij het huidige plaatsje Morant Bay. Hij had echter weinig goeds in zijn zin, al moordend trokken de Fransman en diens manschappen door het gebied heen, waarbij ze alleen de slaven spaarden die op de plantages aan het werk waren. Zij werden gevangen genomen en uiteindelijk op Santo Domingo tewerkgesteld.

Wat verder in de tijd maakten de Maroons zich meester van het gebied. Heden ten dagen leven er meer dan twaalfduizend afstammelingen van de Maroons in het district Saint Thomas, zij worden de Windward Maroons genoemd. Ondanks het feit dat het district Saint Thomas veel bergen bezit, is het toch ook een gebied waar veel plantages zijn. Je zult er veel suikerriet- en bananenplantages tegenkomen. Daarnaast zijn er in de regio veel bauxietmijnen aanwezig waar veel mensen hun werk vinden en waar veel geld wordt verdiend.

Morant Bay opstand

Naast het feit dat Morant Bay een belangrijke toeristenplaats is, is de plaats ook bekend om de Morant Bay opstand, de zogenaamde Morant Rebellion. Deze opstand brak uit in 1865 en was van grote invloed op het proces van het gelijktrekken van de rechten van de zwarte en blanke bevolking van Jamaica. De leiders van de Morant Bay opstand (Paul Bogle en George William Gordon) werden uiteindelijk opgehangen op het plein van Morant Bay. Zij werden ervan beschuldigd en veroordeeld dat ze de boel hadden opgeruid. In Morant Bay leven heden ten dage meer dan tienduizend mensen. Het is een stad waarvan de inwoners nog volgens het echte Jamaicaanse leven hun bestaan leiden, ze maken zich dus niet al te druk. Ontstressen!

Stranden

Lyssons Beach

Prospect Beach

Golden Shore Beach

Bezienswaardigheden

Courthouse

Het oude courthouse (gerechtsgebouw) liep twee keer forse schade op. In 1865 en in 2007. Gelukkig is het telkens weer helemaal herbouwd en gerestaureerd.

Standbeeld van Paul Bogle

Het standbeeld van Paul Bogle staat voor het oude gerechtsgebouw. Het standbeeld werd gemaakt door Edna Manley en is onlangs helemaal gerestaureerd.

Gedenkteken

Bij de restanten van het Morant Bay Fort zijn in de jaren zestig van de vorige eeuw tijdens opgravingen de stoffelijke overschotten van meer dan tachtig mensen gevonden. Zij waren geëxecuteerd na de Morant Bay opstand. Deze mensen zijn herbegraven in een massagraf. Op de plek waar de opgraving heeft plaatsgevonden, staat nu een gedenkteken.

Ontspanning

Winkelen

De markt van Morant Bay is een echte aanrader en de plaats waar het leven zich afspeelt. Als je wilt zien hoe Jamaicanen hun ambachten uitvoeren, moet je een bezoek brengen aan de Arcade. Op de Arcade zijn ook veel souvenirs te koop.