header image
 

Drinken

Jamaica heeft een aangenaam klimaat met hoge temperaturen waarbij het belangrijk is om de vochtbalans goed op orde te houden om uitdroging te voorkomen. Dus is het belangrijk om heel veel te drinken, met name water. Naast water is het uiteraard verrukkelijk om van andere drankjes te snoepen op Jamaica. Zo is Jamaica wereldberoemd om diens onovertroffen koffie. Verder associeert iedereen het tropische eiland met rum.

Koffie

Eén van de belangrijkste exportproducten van Jamaica is koffie. Koffie is heerlijk om te drinken. Jamaica Blue-Mountainkoffie (Blue Mountain Coffee) staat te boek als de beste koffie die je in de wereld kunt drinken. De koffiebonen groeien in het Blue-Mountaingebergte. Er worden niet veel Blue-Mountainkoffiebonen gekweekt, maar de kwaliteit is zeer hoog. Het koele en vochtige berglandschap van de Blue Mountains is er verantwoordelijk voor dat er een hele aparte aroma ontstaat.

De koffiebonen die op Jamaica worden verbouwd, zijn van een uitmuntende kwaliteit. Het is heerlijk om de Jamaicaanse koffie te drinken.

Jamaica Blue-Mountainkoffie behoort tot de duurste koffie van de wereld. De kwaliteit van de koffiebonen is dan ook zeer hoog.

Het centrum van het koffiegebied wordt gevormd door de plaatsjes Mavis Bank, Guava Ridge en Silver Hill. De smaak van de Jamaica Blue-Mountainkoffie is uniek en subliem. Het heeft een aroma van hout dat net gezaagd is en van vers fruit dat aan het fermenteren is. De nasmaak van de koffie is zoet. Een andere bijzonderheid van de koffie is dat je het de hele dag kunt drinken, zonder dat het je tegen gaat staan. De koffiebonen van de Blue Mountains kunnen ook prima gebruikt worden voor de bereiding van Tia Maria likeur, ristretto, cappuccino en espresso.

Nicholas Lawes

De eerste koffieplanten werden in 1728 vanuit Martinique (of Hispaniola) door Sir Nicholas Lawes, de toenmalige gouverneur van Jamaica, naar de Blue Mountains gebracht en verder in het berggebied doorontwikkeld. Lawes plantte de koffieplanten op Temple Hall, een plantage die zijn eigendom was. Niet veel later werd er op heel veel andere plekken op het eiland koffie verbouwd. Vanaf het moment dat Franse planters uit Saint Domingue, het huidige Haïti, zich op Jamaica gingen vestigen en daar koffie gingen verbouwen, werd de Jamaicaanse koffie razend populair. De Franse planters waren de slavenopstanden op Saint Domingue meer dan zat en zochten derhalve hun heil op Jamaica. Zij waren zeer kundig en vaardig in de koffieteelt en stuwden de kwaliteit van de Blue Mountainkoffie naar grote hoogte.

De bloeitijd van Blue-Mountainkoffie lag in de eerste helft van de 19de eeuw. De koffiebonen die werden geoogd op de plantages Moy Hall, Radnor, Abbey Green, Strawberry Hill, Silver Hill en Wallenford waren zeer geliefd in Engeland. Na deze bloeitijd brak er een mindere periode aan. Dat had verschillende oorzaken. De koffie uit Jamaica kreeg veel concurrente van de koffie die uit Brazilië en Colombia kwam vanaf het moment dat de Britse regering de handel vrij gaf. Brazilië en Colombia waren én zijn koffiegrootmachten van de wereld. Op de tweede plaats werd de kwaliteit van de bodem van de Blue Mountainhellingen minder. Tenslotte trok er in 1951 nog een verwoestende orkaan over Jamaica heen, die ook de koffieplantages niet spaarde. Het leeuwendeel van de koffieplanten werd daarbij verwoest.

Coffee Industry Board

Gelukkig pompte de Jamaicaanse overheid veel geld in het opbouwen van nieuwe plantages, waardoor de Jamaicaanse koffie behouden bleef. In 1950 werd de Coffee Industry Board opgericht. De Coffee Industry Board stelde én stelt verschillende strenge regels op waaraan moet worden voldaan vooraleer je van Blue-Mountainkoffie mag spreken. Op de eerste plaats moeten de koffieplantages zich bevinden op de hellingen van de Blue Mountains.

Op de tweede plaats moeten deze hellingen zich bevinden in één van de volgende districten; Saint Andrew, Saint Thomas, Saint Mary of Portland. Dan praat je over de plaatsen Wallenford, Silver Hill, Moy Hall en Mavis Bank. Koffiebonen die hier vandaan komen, mogen het label ‘Blue Mountain Coffee’ dragen. De koffiebonen die elders in de Blue Mountains worden geoogd, dragen het label ‘Low Land Coffee’ en ‘High Land Coffee’. De Craighton Coffee Estate is een koffieplantage die in Japanse handen is. Op de plantage staat een monumentaal plantagehuis; Craighton Great House. Het leeuwendeel van de andere koffieplantages is in het bezit van Jamaicaanse boeren.

Op de derde plaats moeten de koffieplanten zich bevinden tussen een hoogte van 900 en 1.700 meter. Dit omdat dan de klimatologische omstandigheden optimaal zijn. Op de vierde plaats worden er nog eisen gesteld aan de bemesting van de koffieplanten. Volgens de Jamaicaanse wet zijn er maar vier bedrijven op het Caribische eiland die de naam Blue Mountain Coffee mogen voeren; Wallenford, Moy Hall, Silver Hill en Mavis Banks.

Heden ten dage wordt het leeuwendeel van de Jamaica Blue-Mountainkoffie naar het land van de rijzende zon geëxporteerd, maar ook de Verenigde Staten en verschillende landen uit het Verre Oosten (Singapore, Zuid-Korea en China) importeren veel Jamaicaanse koffie. Er zijn verschillende soorten gebrande koffie; peaberry, medium, medium-dark en dark. Sinds 1944 wordt de export van de koffie via een Jamaicaanse overheidsinstelling gecoördineerd.

Thee

Op Jamaica wordt veel thee gedronken. Thee is een genot om te drinken. Dit is uiteraard een erfenis van de Britse tijd. Op het eiland zijn derhalve veel verschillende soorten thee te verkrijgen zoals ganjathee, visthee, mintthee, koffiethee, Engelse thee en thee die gemaakt is op basis van ganja (marihuana). In dat laatste geval ga je wel een beetje zweven nadat je de thee hebt gedronken.

Rum

Jamaica is echt een eiland om rum te drinken. Rum kun je puur drinken, maar daarnaast wordt het veel gebuikt in cocktails. De alcohol die in rum zit, wordt bereid van de melasse die vrijkomt bij de productie van suikerriet. Dit gebeurt na toevoeging van gist en water. Vervolgens moet de gedistilleerde rum rijpen in eiken vaten. De minimale rijpperiode bedraagt 3 jaar. Echter des te langer de rum rijpt, des te beter de rum wordt (donkerder, voller en zachter). Rum die ouder is dan 5 jaar, wordt puur gedronken. Rum met een leeftijd die tussen de 1 en 3 jaar ligt, wordt gebruikt voor het bereiden van cocktails. Op Jamaica zijn verschillende bekende rummerken aanwezig zoals Myers, Gold Label en Appleton.

Appleton

Als je wilt weten hoe rum gemaakt wordt, moet je beslist een bezoek brengen aan de rumfabriek van Appleton. De fabriek en plantage bevinden zich in de buurt van Maggotty in de Cockpit Country. De rum van Appleton werd in 1745 voor het eerst gemaakt door de broers Cabel en Ezekiel Dickinson. Zij waren de nazaten van een Britse soldaat die in 1655 meehielp om de Spanjaarden van het eiland te verdrijven.

In 1825 werd de fabriek overgenomen door John Wray en diens neef. Zij zorgden ervoor dat de Appleton-rum heel beroemd werd, zowel op Jamaica als in de rest van de wereld. Heel veel mensen die in Appleton wonen, zijn werkzaam in de rumfabriek van Appleton. Het bezoek aan de distilleerderij vormt het hoogtepunt van het bezoek aan de fabriek. Daar valt precies te leren hoe de rum gemaakt wordt. Iedere dag vertrekt vanuit Montego Bay de zogenaamde Appleton Expresss richting de rumfabriek en kunnen toeristen er een rondleiding krijgen. Uiteraard kun je er ook rum drinken.

Coctails

Piña colada

De beroemdste cocktails die met rum gemaakt kunnen worden, zijn piña colada en cuba libre. Piña colada (pina colada; gezeefde ananas) bestaat uit rum, ananas, kokossap en ijs (gemalen).

Cuba libre

Cuba libre bestaat uit rum en cola.

Rum punch

Rum punch bestaat uit rum, siroop (of grenadine), limoensap (vers), sinaasappel (stukjes), ananas en water.

Fruit punch

Fruit punch bestaat uit siroop (of grenadine), limoensap (vers), sinaasappel (stukjes), ananas en water. Dus geen rum.

Spiced fruit punch

Spiced fruit punch bestaat uit siroop (of grenadine), limoensap (vers), sinaasappel (stukjes), ananas, water en kruiden (ginger ale, honing, allspice en nootmuskaat). Dus geen rum.

Planter’s Punch

Daiquirí

Daiquirí bestaat uit rum, suiker, limoensap (vers), ijs (gemalen) en eventuele verse vruchten. Daarnaast zijn er nog ontelbaar veel andere cocktails te verkrijgen op Jamaica. Deze cocktails zijn qua smaak helemaal te sturen; je kunt ze zout, zoet of bitter maken. Op Jamaica groeien veel exotische vruchten. Deze vruchten kunnen vrijwel allemaal geperst worden en dus ook gedronken. Daarnaast wordt het vruchtensap dus ook aangewend om er de lekkerste cocktails van te maken. Daast de vruchtensappen, worden er ook veel andere ingrediënten gebruikt voor het maken van cocktails zoals zeewier, melk en vanille.

Likeuren

Tia Maria

Eén van de beroemdste likeuren ter wereld is Tia Maria. Tia Maria vindt zijn oorsprong op Jamaica. Tia Maria is een koffielikeur en wordt op Jamaica gemaakt met de koffiebonen die geoogst worden in de Blue Mountains. Deze koffiebonen worden zogezegd beschouwd als één van de beste van de hele wereld. Het hoeft dus verder geen betoog dat de koffie die van de Blue Moutains-koffie wordt gemaakt van een zeer hoge kwaliteit is. Het enige nadeel van deze koffie is het feit dat het wel peperduur is. Tia Maria is heerlijk om te drinken.

Sangter’s

Sangter’s is een likeur op basis van rum met een zoete smaak.

Old Jamaica Liqueurs

Old Jamaica Liqueurs wordt gemaakt in likeurdistilleerderij World’s End door dr. Ian Sangster. Sangster begon in de jaren zeventig van de vorige eeuw met zijn drankfabriek op een kleinschalige manier, maar heden ten dage zijn zijn drankjes ook buiten Jamaica bekend.

Bier

Niet rum, maar bier is het meest gedronken alcoholische drankje op Jamaica. Red Stripe is het lokale bier dat op Jamaica wordt gedronken. Red Stripe zit in een bruin flesje. Als je Red Stripe voor het eerst drinkt, is het wel een beetje wennen. Maar uiteindelijk is het een heerlijke dorstlesser. Het is heerlijk om te drinken.

Crème soda

Crème soda is een mierzoet drankje.

Irish moss

De basis van Irish moss is gelei-achtig extract uit algen. Dit extract wordt vervolgens met rum, muskaat of melk aangelengd.