header image
 

Roaring River Park

Jamaica staat bekend om diens ontelbaar veel mooie rivieren en watervallen. Eén daarvan is de Roaring River. Het bijzondere aan de Roaring River is dat deze rivier grotendeels onder de grond stroomt. De rivier bevindt zich in de buurt van Petersfield in het district Westmoreland, een prachtig heuvelachtig gebied. Het punt waar de rivier boven de grond komt, is al eeuwenlang een park en kent dus een lange geschiedenis. Heden ten dage wordt het Roaring River Park ieder jaar bezocht door tienduizenden mensen.

Voormalige plantage

Het Roaring River Park was vroeger de plaats van een plantage; de Roaring River Estate. Deze plantage was eigendom van kolonel Peter Bechford, aan het einde van de 17de eeuw. De Roaring River Estate groeide uit tot één van de grootste suikerrietplantages van Jamaica en was dus van groot economisch belang. Het water uit de Roaring River werd gebruikt om de gewassen die op de plantage groeiden van water te voorzien; de suikerrietvelden werden ermee geïrrigeerd.

In het Roaring River Park zijn nog de restanten te zien van de suikerrietplantage die er vroeger was.

In het Roaring River Park werd vroeger heel veel suikerriet verbouwd. Men heeft op Jamaica altijd veel geld verdiend met teelt van suikerriet.

De ondergrondse rivier heeft de achterliggende miljoenen jaren in het relatief zachte kalksteen indrukwekkende grotten uitgeslepen. Deze grotten (Roaring River Cave) zijn te bezoeken, hetgeen zeer de moeite waard is. Uiteindelijk loost de rivier zijn water in de Caribische Zee, op een punt dat gezegend is met een adembenemend mooi strand en waar je bovendien heerlijk in de rivier kunt zwemmen.

Grottenstelsel

In de 18de eeuw hebben slaven die werkzaam waren op de Roaring River Estate geprobeerd om des nachts te ontsnappen via de grotten. Het ondergrondse grottenstelsel van de Roaring River Estate herbergt honderden bronnen, ondergrondse meertjes en kalksteenformaties. Al dit moois zit op verschillende dieptes. Tegenwoordig zijn er geen suikerrietplantages meer op het Roaring River Park, laat onverlet dat het park één van de culturele en natuurpareltjes is van Jamaica! De Roaring River is nog wel steeds de waterbron voor mensen die in Savanne-la-Mar wonen. Enerzijds om het water te drinken en anderzijds om de akkers ermee te besproeien.