header image
 

Grotten

Grotten zijn er volop op Jamaica. Dus de speleologen onder ons komen helemaal aan hun trekken op het reggae-eiland. Als je wilt kennismaken met de grotten van Jamaica, genieten twee gebieden de voorkeur; de noordkust en het midwesten. Aan de noordkust bevinden zich de Green Grotto Caves en het midwesten is het gebied van de Cockpit Country Reserve.

grotten jamaica vleermuizen

De grotten van Jamaica vormen de perfecte habitat voor heel veel vleermuissoorten.

Green Grotto Caves

De Green Grotto Caves bevinden zich zogezegd aan de noordkust van Jamaica, vlak in de buurt van Discovery Bay. Een andere naam voor de grotten is derhalve Discovery Bay Caves. De Green Grotto Caves omvatten verschillende grotten met fraaie namen zoals Dry Harbour Caves, Runaway Bay Caves, Dairy Caves, Rum Caves en Hopewell Caves.

De eerste bewoners van Jamaica, de indianen, leefden in de grotten. Zij hadden daar een vrij zorgeloos bestaan. Daar kwam helaas een einde aan toen de Spanjaarden het eiland gingen koloniseren. Zij hadden het bijzonder slecht voor met de indianen. Zij werden uiteindelijk allemaal vermoord of werden het slachtoffer van de ziektes die de Europeanen op het eiland introduceerden. De uitgebreide grottenstelsels van de noordkust van Jamaica hebben ook voor een ander volk een belangrijke rol gespeeld, namelijk voor de Maroons. Met de Maroons worden de slaven bedoeld die het gelukt was om te ontsnappen aan het wrede regime dat op de plantages heerste. Zij vluchten naar de bergen en grotten van het eiland. Uiteindelijk vormden grotten paradoxaal genoeg ook een veilig heenkomen voor de Spanjaarden toe zij op de huid werden gezeten door de Britten, toen zij Jamaica wilden veroveren.

Het is zeer de aanbevelenswaardig om de Green Grotto Caves te gaan bezoeken. Je komt dan in een fascinerend decor terecht. Een decor dat is opgetrokken met fraaie kalksteenformaties. Er zitten grotten bij die meer dan 40 meter diep zijn. Daarnaast hebben sommige grotten ondergrondse meren. Op deze meertjes kun je zelfs varen.

Cockpit Country Reserve

Cockpit Country Reserve is een beschermd gebied dat zich zogezegd in het midwesten van Jamaica bevindt. Met een oppervlakte van 23.000 hectare is het een groot gebied. Cockpit Country Reserve herbergt heel veel grotten. De Windsor Cave is één van de mooiste grotten van het gebied die je er kunt bezoeken.