header image
 

Rivieren

Jamaica wordt doorkliefd met meer dan honderdtwintig grote rivieren. Deze rivieren zorgen ervoor dat de waterhuishouding op het eiland op orde is en dat Jamaica er zo verfrissend groen uitziet. Daarnaast zijn de rivieren voor toeristen één groot feest. Zij kunnen er een verkoelende duik in nemen. Bovendien kunnen toeristen genieten van de watervallen die in de rivieren liggen of een bamboevlottocht maken op de rivieren. In de bergen en heuvels van Jamaica ontspringen duizenden riviertjes. Deze riviertjes vloeien samen tot grote rivieren en lozen uiteindelijk hun zoete water in de zoute Caribische Zee. Het leeuwendeel van de Jamaicaanse rivieren is niet inzetbaar als vaarweg. Dit komt door het grillige verloop van deze rivieren en door de aanwezigheid van stroomversnellingen en watervallen.

Jamaica heeft hele mooie rivieren

De rivieren van Jamaica zijn fantastisch en lenen zich voor alle denkbare watersporten zoals kajakken.

In de kustregio’s is dat een heel ander verhaal. Hier is het landschap veel vlakker en kabbelen de rivieren op een vredige manier door het landschap heen. Hier worden de rivieren wél ingezet als vaarwegen én als toeristische attracties. Zo kun je op deze manier deelnemen aan bamboevlottochten (rafts). Vroeger werden middels deze vlotten gewassen vervoerd, maar heden ten dage voornamelijk avontuurlijke toeristen. Er zijn rivieren op Jamaica die plotseling onder de grond verdwijnen, om na verloop van de tijd weer boven het aardoppervlakte te komen. Vaak hebben deze rivieren dan kilometers onder de Jamaicaanse grond afgelegd. De bekendste rivieren van Jamaica zijn de Rio Grande, Negro River, Plantain Garden River, Wag Water River, Black River en de Great River.

Black River

Op het kalksteenplateau van Cockpit Country ontspringt de Black River, met een lengte van 70 kilometer de langste rivier van Jamaica. Op sommige plekken duikt de Black River onder de grond om dan een stukje verderop weer boven de grond te komen. Uiteindelijk mondt de Black River uit bij de plaats Black River, in een moerasgebied. De Black River dankt zijn naam aan de kleur van het water van de rivier, donker. De Black River is altijd een belangrijke vaarweg geweest voor het vervoer van gewassen.

Great River

De Great River heeft een lengte van 92 kilometer en een hoogteverval van 430 meter. De Great River leent zich uitstekend om te gaan raften met een bamboevlot. Het raften is niet alleen overdag mogelijk, het kan ook des nachts. Langs de oevers van de Great River staan dan fakkels die het rivierwater verlichten, super romantisch! De Great River heeft zijn verloop ten westen van Montego Bay. De Great River is altijd een belangrijke vaarweg geweest voor het vervoer van gewassen.

White River

De White River is een diepe rivier die op de grens ligt van St. Ann en St. Mary. Je kunt heerlijk in deze rivier zwemmen. Over de White River bevindt zich bovendien een monumentale brug uit de Spaanse tijd: The Old Spanish Bridge; daterend uit 1770. Aan deze brug is een touw bevestigd waar je aan kunt swingen en in het warme rivierwater plonzen; uiteraard een waanzinnige ervaring! 

 

Martha Brai

De Martha Brai stroomt op steenworp afstand van Falmouth en is de langste rivier van het district Trelawny. De Martha Brai ontspringt in het kalksteenplateau van Cockpit Country. Martha Brai is de naam van een indianenmeisje. Een meisje dat volgens de legende over bepaalde bovenmenselijke krachten zou bezitten. Zij zou de gave hebben om de rivier te veranderen van een rustig kabbelend stroompje naar een kolkende rivier. Het verhaal wil dat zij dit een keer liet gebeuren toen ze door de Spanjaarden werd gedwongen om een grot aan te wijzen met een flinke voorraad goud, waarvan de ingang ergens langs de rivier lag. Het resultaat was dat de Spanjaarden en zijzelf door het water werden meegesleurd en uiteindelijk verdronken.

De Martha Brai leent zich uitstekend om te gaan raften. Er worden verschillende tochten aangeboden die je uiteraard langs ‘de grot van Martha Brai’ en verschillende nederzettingen van afstammelingen van de Maroons voert. Van de grot van Martha Brai wordt beweerd dat daar haar geest nog rondwaart.

Negro River

Aan de zuidkant van de Blue Mountains ontspringt de Negro River.

Plantain Garden River

Aan de zuidkant van de Blue Mountains ontspringt de Plantain Garden River.

Rio Grande

Aan de noordkant van de Blue Mountains ontspringt de Rio Grande, één van de grootste rivieren van het eiland. De Rio Grande is altijd een belangrijke vaarweg geweest voor het vervoer van gewassen.

Salt River

Wag Water River