header image
 

Botanische tuinen

Op Jamaica zijn veel botanische tuinen te bezoeken waar je kennis kunt maken met de verschillende plantensoorten die op het eiland voorkomen. Het leeuwendeel van de botanische tuinen op Jamaica is in de 18de en 19de eeuw door Jamaicanen met Britse roots aangelegd. Voor echte liefhebbers van planten (en dieren) is het aanbevelenswaardig om een Jamaicaanse boekhandel of markt te gaan bezoeken. Vaak zijn daar hele mooie boeken en gidsen over de Jamaicaanse natuur te verkrijgen die bovendien rijkelijk geïllustreerd zijn.

De honingbij is op Jamaica heel belangrijk voor de botanische tuinen

De honingbij is van onschatbare waarde voor de botanische tuinen van Jamaica, zij bestuiven de bloemen van alle planten die ze bezoeken.

De bekendste botanische tuinen van Jamaica zijn de Bath Botanic Gardens, Castleton Botanical Gardens, Cinchona Botanical Gardens, Cranbrook Flower Forest, Coyaba River Garden and Mahoe Falls, Shaw Park Gardens, Coyaba River Garden, Hope Gardens and Zoo, Shaw Park Gardens, Spring Garden en de Turtle River Falls and Gardens.

Bath Botanic Gardens

De Bath Botanic Gardens zijn één van de oudste botanische tuinen van Jamaica. Ze dateren uit 1779. De Bath Botanic Gardens bevinden zich in het gelijknamige plaatsje Bath in het district Saint Thomas. De tuinen werden aangelegd door de gouverneur van toentertijd. Het leeuwendeel van de planten werd naar de tuinen gebracht door William Blight, een beroemd kapitein die in dienst was van de Britse regering. Hij stond aan het roer van de HMS Providence, één van de oorlogsschepen van de Britse vloot.

Op deze manier zijn er veel verschillende uitheemse plantensoorten in de tuinen terechtgekomen zoals breadfruit (broodvrucht), bougainvillea, jackfruit en mango. Deze plantensoorten zijn later over het hele eiland verspreid. In de Bath Botanical Gardens is nog de broodvruchtboom te bekijken die Blight meebracht uit Tahiti in 1793. De Bath Botanic Gardens zijn zelfs één van de oudste botanische tuinen van het westelijk halfrond. Ieder jaar wordt in september het breadfruitfestial in Bath georganiseerd. In de Bath Botanic Gardens groeien ook veel planten met medicinale eigenschappen. De Luchee (China), Otaheite Apple (Tahiti), Pink Poui (Tuinee) en de Royal Palms (Cuba) zijn daar een paar voorbeelden van. Helaas heeft orkaan Gilbert in 1988 flink huisgehouden in de Bath Botanical Gardens en zorgde ervoor dat veel zeldzame bomen en planten voor de eeuwigheid werden ontworteld.

Castleton Botanical Gardens

Aan de oevers van de Wag Water River bevinden zich de botanische tuinen van Castleton. De Castleton Botanical Gardens zijn in 1862 aangelegd en herbergen veel planten en bomen, zowel inheems als uitheems. Aan het einde van de 19de eeuw vormden de Castleton Botanical Gardens de meest complete botanische tuinen van de Caribische archipel. Zelfs van het westelijk halfrond. Zo groeiden er in die tijd meer dan tweehonderd verschillende soorten palmbomen in de Castleton Botanical Gardens. Daarnaast schoten er onder andere Bombay mango, navelsinaasappel, Poinciana en Spathodea wortel in de tuinen.

Cinchona Botanical Gardens

Er zijn maar weinig botanische tuinen die zo mooi gelegen zijn als de Cinchona Botanical Gardens, daar zijn vriend en vijand het wel over eens. De tuinen gaan op een natuurlijke manier over in een werkelijk prachtige omgeving. De Cinchona Botanical Gardens zijn namelijk gesitueerd op een hoogte van 1.500 meter in de Blue Mountains in de schaduw van diens hoge bergtoppen (High Peak en Sir John Peak). De tuinen liggen boven de stroom van de Yallahs River in het district Saint Andrew. De Cinchona Botanical Gardens hebben hun naam te danken aan de cinchona-bomen die daar in 1868 werden aangeplant. De cinchona-bomen werden vanuit het Andesgebergte (Peru) naar Jamaica gehaald om daar gekweekt te worden voor de productie van kinine. Op de plantage werden er tussen de cinchona-bomen theeplanten gepoot. Uiteindelijk draaide de teelt van cinchona en thee op Jamaica uit op een fiasco en raakte de plantage in verval.

Men is toen op de vervallen plantage bomen, struiken en bloemen gaan kweken voor de verkoop, hetgeen een briljant idee was. Vanaf dat moment waren de botanische tuinen een feit. De Cinchona Botanical Gardens bevatten inheemse en uitheemse flora. De lokale bevolking gebruikt een deel van de voormalige plantage voor de kweek van planten en bloemen. In de tuinen zijn onder andere sparachtigen (yacca, et cetera), rubberbomen, cipressen, kurkeiken en palmbomen te bewonderen. De yacca-boom kan een grote hoogte bereiken en kent een bijzondere bladvorm, namelijk dat van een kruis. Daarnaast tellen de tuinen oneindig veel struiken en bloemen zoals orchideeën, azalea’s, rozen, geraniums, dahlia’s en lelies.

Uiteraard is het fantastisch om door Cinchona Botanical Gardens te wandelen, maar ook de omgeving is prachtig. Zo is het een mooi startpunt om een wandeling te maken naar de John Crow Peak en Sir Johns Peak. Aan de oostkant van de Cinchona Botanical Gardens ligt de Panorama Walk. Dit is een fantastisch wandelpad dat uitzicht geeft op de hele omgeving waaronder de grillige kustlijn en de machtige bergtoppen van de Blue Mountains. Ook aan de zuidoostkant ligt een aantrekkelijk wandelpad dat je naar panoramische uitzichten leidt.

Cranbrook Flower Forest

Cranbrook Flower Forest is een particulier landgoed dat in het veeteeltgebied Llandovery ligt in het district Saint Ann. Het landgoed is in particuliere handen en toont alle denkbare planten en bomen die op Jamaica groeien. Mensen die graag willen vissen, kunnen er hun hengeltjes uitgooien en daarnaast is op in Cranbrook Flower Forest een riviertje aanwezig waar je heerlijk kunt zwemmen.

Coyaba River Garden and Mahoe Falls

Coyaba River Garden and Mahoe Falls is een fraai park en natuurgebied met mooie watervallen dat in het district Saint Ann ligt. Naast de natuur heeft het park ook cultuur te bieden in de vorm van een museum. In dit museum is de hele geschiedenis van Jamaica op te tekenen. De periode van de eerste bewoners tot en met de onafhankelijkheid van het eiland. Als je helemaal naar de top van de heuvel klimt, heb je een prachtig uitzicht over heel Ocho Rios. Het is niet voor niets dat het indianenwoord ‘coyaba’, paradijs betekent.

Hope Gardens and Zoo

Als je van planten houdt, moet je zeker een bezoekje brengen aan de Hope Gardens and Zoo (Hope Botanical Gardens and Zoo). Dit zijn de botanische tuinen van Kingston. De officiële naam van deze tuinen luidt; Royal Botanic Gardens. Het landgoed heeft een oppervlakte van 100 hectare. Het zijn zelfs de grootste botanische tuinen van de gehele Caribische archipel. De Hope Gardens zijn bovendien de belangrijkste botanische tuinen van Jamaica. De tuinen werden ooit aangelegd door de familie Hope. Zij bezaten gedurende de 18de eeuw een groot landgoed dat helemaal doorliep tot de uitlopers van de Blue Mountains. De familie Hope legden verschillende waterwegen aan waarmee het water uit de Hope River naar het landgoed en de suikermolens werd geleid. Deze werkzaamheden werden uitgevoerd door slaven. Om het landschap te verfraaien, werden er door de Hopes tuinen aangelegd. Deze tuinen werden met name opgetrokken rondom het landhuis.

Het Jamaicaanse bestuur kwam in 1881 in het bezit van het landgoed. Vanaf dat moment werden de tuinen fors uitgebreid. Dit werd onder andere gedaan om botanisch onderzoek te kunnen verrichten. Op deze manier ontstonden de Hope Gardens. In 1953 werden de Hope Gardens door koningin Elizabeth de Tweede bezocht. Vanaf dat moment werden de tuinen de Royal Botanical Gardens genoemd. In de Hope Gardens is kennis te maken met bloemen en planten die op Jamaica groeien en bloeien. In de tuinen zijn bijzondere planten te bekijken zoals de Eucalyptus (Tasmanië), Red Birch (Jamaica) en de Mauve Jacaranda (Brazilië).

In de tuinen is ook een kleine dierentuin (Hope Zoo) aanwezig. In de dierentuin zijn dieren te bekijken die voorkomen in de Caribische archipel. Eén van die dieren is de gele slang. De gele slang komt enkel en alleen voor op Jamaica. Daarnaast leven er in de dierentuin verschillende zoogdieren, leguanen en knaagdieren. Vlakbij de dierentuin zijn de restanten van de Hope Aquaduct te bezichtigen; een bouwwerk dat dateert uit 1758.

Shaw Park Gardens

Shaw Park Gardens is een mooi park met daarin een fraai 18de eeuws huis. Het park bevindt zich in het district Saint Ann. In het park kun je middels fraaie paden genieten van mooie tuinen. In de tuinen zijn veel verschillende soorten bomen, struiken en planten te bewonderen. Deze flora trekt op zijn beurt weer veel kleurrijke vogels aan. In het park zijn ook verschillende watervallen aanwezig. Shaw Park Gardens liggen op steenworp afstand van de stad. Waar nu de Shaw Park Gardens is, was vroeger een grote plantage. Op die plantage stond een plantagehuis. In 1923 werd van dit plantagehuis een hotel gemaakt. Helaas maakte een uitslaande brand een einde aan het hotel.

Spring Garden

De Spring Garden is de oudste botanische tuin van Jamaica. De tuin is aangelegd door Hinton East en bevindt zich in het district Saint Andrew. In totaal introduceerde East meer dan zeshonderd nieuwe planten op Jamaica. De planten kwamen uit landen als Brazilië, Zweden en Japan. East was lid van het Jamaicaanse Huis van Afgevaardigden en daarnaast advocaat. In totaal hamsterde hij meer dan 17 jaar de planten bij elkaar.

Turtle River Falls and Gardens

Eén van de mooiste botanische tuinen van Ocho Rios zijn de Turtle River Falls and Gardens. Het park telt vijftien watervallen in de Turtle River. De Turtle River stroomt door het park heen. Deze watervallen hebben allemaal een naam zoals Brain Falls, Aah Falls en Ooh Falls. In de botanische tuinen zijn veel bomen, planten en bloemen te bekijken. Zowel bij de verschillende vertegenwoordigers van de flora als bij de watervallen staan bovendien informatieborden opgesteld, waardoor er heel veel kennis te vergaren valt. Daarnaast is er een grote volière aanwezig waar macaws, parkieten en papegaaien de bezoekers al staan op te wachten.