header image
 

Vissen

Het koraalrif vormt een prachtig decor voor tal van onderwaterdieren op Jamaica. Het Jamaicaanse koraalrif en diens kleurrijke bewoners vormen een grote aantrekkingskracht uit op snorkelaars en sportduikers uit de hele wereld. Om het rif voor de toekomstige generaties intact te houden, zijn er verschillende onderwaterparken opgericht waar beheer en toezicht plaatsvindt. Wereldwijd staat het koraal onder grote druk door het opwarmen van de Aarde. Als het zeewater een paar graden stijgt, komt het koraal in grote problemen. Het gaat dan verbleken. Hopelijk bezit het koraal voldoende aanpassingsvermogen om dit gevaar tijdig te kunnen pareren en kunnen de vissen er blijven leven.

Verschillende soorten vissen

Er leven verschillende soorten vissen in het Jamaicaanse koraalrif zoals papegaaivissen, grunts, zeebaarzen, snappers, egelvissen, groupers, trompetvissen, platte vlinders, barracuda’s, murenen, makrelen, doktervissen, koraalduivels, blauwe marlijnen, witte marlijnen, tonijnen, zeepaardjes, wahoo’s, roggen, hamerhaaien en tijgerhaaien.

Als je naar Jamaica gaat, zul je veel vissen spotten waaronder de koraalduivel.

De koraalduivel (lionfish) is één van de mooiste vissen van het koraalrif. In de wateren van Jamaica vormt hij echter een bedreiging voor de overige rifbewoners.

Papegaaivis

De papegaaivis draagt diens naam omdat zijn bek op de snavel van een papegaai lijkt. Papegaaivissen kunnen een lengte bereiken van meer dan 1 meter. Het zijn vissen die bekend staan om hun bonte kleuren. Als de papegaaivis jong is, heeft hij een andere kleur dan zijn volwassen stadium. Een jonge papegaaivis is bruin of groen. Een oude papegaaivis heeft veel meer kleuraccenten. Papegaaivissen leven niet alleen, maar in groepen. Het is dus een sociale vissoort. Als je naar de zwemstijl van papegaaivissen kijkt, lijkt deze als twee druppels water op die van lipvissen. Met de borstvinnen worden namelijk roeiende bewegingen gemaakt. Als er snelheid moet worden gemaakt, wordt ook de staart ingezet.

De papegaaivis beschikt over een sterke bek. Deze bek wordt als een schraapinstrument gebruikt. Hiermee worden algen van de koraalrotsen geschraapt. Zo nu en dan worden zelfs hele stukken koraal in één keer naar binnengewerkt. Dit maakt zoveel kabaal dat snorkelaars en duikers deze geluiden onder water kunnen horen. De koraalvissen scheiden de onverteerbare kalkskeletten weer uit. Dit zinkt als fijn zand naar de bodem van de oceaan.