header image
 

Vogels

Op Jamaica leven 324 verschillende soorten vogels. Het Caribische eiland is een geliefde bestemming voor liefhebbers van vogels uit de hele wereld. Van deze 324 vogelsoorten zijn er 28 endemisch (inheems). Bovendien broeden er 110 vogelsoorten op Jamaica. In het najaar overwinteren er bovendien 100 vogelsoorten vanuit Noord-Amerika op het Bovenwindse Eiland. In de loop van de tijd hebben mensen een 15-tal nieuwe vogelsoorten op Jamaica geïntroduceerd. Sommige vogelsoorten hebben het zwaar op het Bob Marley-eiland en worden zelfs met uitsterven bedreigd. De Blue Mountains, in het oosten van Jamaica, vormen de hotspot voor de meeste vogelsoorten.

Wimpelstaartkolibrie

Op Jamaica leven twee soorten wimpelstaartkolibries; de ene soort is uitgerust met een rode snavel (red-billed streamertail, Trochilus polytmus) en de andere soort is uitgerust met een zwarte snavel (black-billed streamertail). De beroemdste vogel van Jamaica is de red-billed streamertail, het is zelfs de nationale vogel van het Caribische eiland. Deze kolibrie wordt op Jamaica ‘doctor bird’ genoemd en komt alleen maar op Jamaica voor. Het is dus een endemische vogelsoort. Van alle kolibriesoorten die op Jamaica voorkomen, komt hij het meest voor.

Als je naar het uiterlijk van de vogel kijkt, is het meteen duidelijk waarom deze vogel door de Jamaicanen doctor bird wordt genoemd. Het vogeltje is namelijk in het bezit van een lange zwaluwstaart die doet denken aan de jas van een dokter. De rafelvormige staart kan een lengte van meer dan 18 centimeter krijgen. Verder heeft de vogel zogezegd een rode snavel en een fluorescerend verenpak. De indianen, de oorspronkelijke bewoners van Jamaica, waren al sterk onder de indruk van de doctor bird. Zij gaven hem de naam ‘godenvogel’ en dichtten hem magische krachten toe. Met name als de red-billed streamertail in het volle zonlicht komt te staan, zijn de kleuren adembenemend mooi. Op het menu van de red-billed streamertail staan insecten en honing.

Een van de vogels die op Jamaica rondvliegt, is de kolibrie

Kolibries zijn unieke vogels. Zo is het de enige vogelssoort ter wereld die achteruit kan vliegen.

De kleinste kolibrie ter wereld is de bijkolibrie. De bijkolibrie komt alleen maar voor op een paar plaatsen op Cuba en niet op Jamaica. De op één na kleinste kolibrie ter wereld, de dwergkolibrie, leeft wél op Jamaica. De bijkolibrie heeft een gewicht dat tussen de 1,6 en 2,6 gram schommelt. De dwergkolibrie heeft een gewicht dat tussen de 2,0 en 2,4 gram schommelt. De dwergkolibrie leeft op Jamaica, maar daarnaast ook op de Dominicaanse Republiek en Haïti.

Jamaicaanse merel

De Jamaicaanse merel (blackbird) leeft voornamelijk in gebieden waar veel bossen zijn en waar het bovendien vochtig is. Op het menu van de Jamaicaanse merel staan insecten die zich onder andere in bromelia’s ophouden.

Jamaican tody

De Jamaican tody heeft op de menukaart ook insecten staan. Een andere naam voor dit vogeltje is de ‘robin redbreast’. Het beest heeft rode keel en een rug die felgroen gekleurd is. Daarnaast heeft hij een gele zijkant. De Jamaican tody komt met name voor in de Blue Mountains.

Jamaican oriol

De Jamaican oriol (wielewaal) komt met name voor in de Blue Mountains.

Fluiteend

De grootste populatie fluiteenden ter wereld bevindt zich op Jamaica. Met een grootte van 60 centimeter zijn het grote beesten. Jamaicanen kweken fluiteenden, ze worden gewaardeerd om hun vlees en eieren.

Parkieten

De orange quit is een parkietsoort die zich op verschillende plekken, waaronder in de Blue Mountains, laat spotten.

Lijsters

In de Blue Mountains leven verschillende lijsters die tamelijk uniek zijn voor het gebied. Dit geldt voor de white-chinned Trush en de white-eyed Trush. Op Jamaica leven verder vinken, duiven, spechten, tjifjaffen, kleine witte reigers, gieren, papegaaien, uilen en talloze andere vogelsoorten.