header image
 

Naar het strand

Jamaica kent ontelbaar veel prachtige stranden. De stranden van het reggae-eiland zijn op onderstaande manieren te rangschikken:

  1. Openbare stranden versus privéstranden. Het leeuwendeel van de Jamaicaanse stranden is voor iedereen toegankelijk. Daarnaast zijn er ook stranden die tot hotels & resorts behoren. Deze privéstranden zijn alleen maar toegankelijk voor de gasten die in de hotels & resorts verblijven. Sommige privéstranden zijn na betaling wel toegankelijk voor niet-gasten.
  2. Zandstranden versus niet-zandstranden. Vrijwel alle Jamaicaanse stranden bestaan uit poederachtig wit zand. Daarnaast heb je op het Caribische eiland ook stranden die bestaan uit kiezelstenen (kiezelstrand), schelpen (schelpenstrand) of ander natuurlijk materiaal.
  3. Stranden met faciliteiten versus stranden zonder faciliteiten. Op veel Jamaicaanse stranden zijn alle denkbare faciliteiten aanwezig zoals toiletten, douches, bars en restaurants. Daarnaast zijn er ook stranden die in de middle of nowhere liggen met alleen maar natuur.
  4. Texielstranden versus naaktstranden. Op de meeste Jamaicaanse stranden is naaktrecreatie niet toegestaan, maar er zijn uitzonderingen. Booby Cay bijvoorbeeld. Booby Cay is een Bounty-eilandje voor de kust van Negril met verschillende naaktstranden.
Als je naar het strand wilt op Jamaica zul je nimmer teleurgesteld raken, ze zijn prachtig.

De stranden van Jamaica behoren tot de mooiste van de Caribische archipel.

Jamaica heeft een kustlijn van meer dan 1.000 kilometer. Langs deze kustlijn liggen tientallen kleine en grote badplaatsen. Deze kustplaatsen hebben allemaal hun eigen karakteristieke stranden. Het is zeer de moeite waard om verschillende stranden op het Bob Marley-eiland te gaan bezoeken.

Montego Bay

Montego Bay ligt aan de noordkust van Jamaica en is de meest populaire kustplaats van het tropische eiland. In Montego Bay zijn de onderstaande stranden te bezoeken.

Buccaneer Beach

Buccaneer Beach is een strand dat buiten de hotelzone valt en daardoor lekker rustig is. Het is ook een strand waar veel locals zijn te vinden. Des avonds wordt er op Buccaneer Beach veel muziek gemaakt en wiet gerookt.

Corwall Beach

Corwall Beach is een strand dat binnen de hotelzone valt. Het is er dus gezellig druk. Op het strand zijn sanitaire voorzieningen en een bar aanwezig. De bar ontvangt schaduw van een amandelboom die er pal naast staat. Op Cornwall Beach worden vaak interessante strandfeesten georganiseerd. Cornwall Beach ligt in het verlengde van Doctor’s Cave Beach.

Doctor’s Cave Beach

Doctor’s Cave Beach is één van de mooiste stranden van Jamaica. Het strand van Doctors Cave Beach ligt heel beschut, is in het bezit van hagelwit zand en een kristalhelder, turkoois gekleurde Caribische Zee. Een extra bonus van Doctor’s Cave Beach is de aanwezigheid van palmbomen. Deze geven een aangename beschutting tegen de bij tijd en wijle scherpe tropenzon, daarnaast zorgen de palmbomen ervoor dat er een echte Caribische sfeer ontstaat.

Palm Beach

Palm Beach is een strand dat buiten de hotelzone valt en daardoor lekker rustig is.

Princess Margaret Beach

Princess Margaret Beach is een strand dat buiten de hotelzone valt en daardoor lekker rustig is. Het is een strand dat tamelijk geïsoleerd ligt.

Walter Fletcher Beach

Walter Fletcher Beach is een strand dat binnen de hotelzone valt. Het is een strand dat goed in de smaak valt bij jeugdige strandgasten. Dat heeft te maken met de aanwezigheid van het Aquasol Theme Park. Kinderen kunnen zich daar vermaken met een skelter- en waterglijbaan. Walter Fletcher Beach is ook het vertrekpunt voor tal van watersportactiviteiten zoals surfen, snorkelen en kajakken. Op het strand zijn sanitaire voorzieningen aanwezig.

White Sands

Negril

Negril ligt aan de westkust van Jamaica en is de populairste kustplaats aan deze kant van het Bob Marley-eiland. In Negril zijn de onderstaande stranden te bezoeken.

Seven Mile Beach

Seven Mile Beach (SMB) heeft de reputatie één van de mooiste stranden van de wereld te zijn. De naam doet vermoeden dat het een strand is met een lengte van 7 mijl (11,3 kilometer), maar dat is niet waar. SMB heeft een lengte van maar 4 mijl (4,8 kilometer). Desalniettemin is SMB wel het langste zandstrand van het eiland dat voor iedereen toegankelijk is en uit natuurlijk zand bestaat. SMB is één van de hotspots voor talloze vormen van watersporten op het rum-eiland. De sfeer op het strand is uitermate relaxt en ontspannen. Het feit dat SMB in de jaren zestig van de vorige eeuw een belangrijke plek was voor de hippies heeft hier waarschijnlijk aan bijgedragen.

Bloody Bay

Bloody Bay is een smal en kilometerslang strand. Bloody Bay ligt ten noorden van Negril.

Long Bay

Long Bay is een langgestrekt strand.

Booby Cay

Vlak voor de kust van Negril bevindt zich een idyllisch eilandje; Booby Cay. Doordat dit eilandje heeft gefungeerd als decor voor de opname van verschillende scènes van bekende films, is het wereldberoemd geworden. De scènes die er zijn gedraaid komen uit de films Thunderball (James Bond) en 20.000 Leagues Under the Sea (Jules Verne).

De naam Booby Cay heeft het te danken aan een vogeltje dat er leeft; de booby bird. De booby bird is een visdiefje dat tussen de spleten van de rotpartijen van het eiland broedt. Voor de indianen en de Jamaicanen waren de eitjes van de booby bird een ware lekkernij. De Jamaicanen noemden de booby bird zelfs crazy (gek), dit omdat het beest bijna tam was en zich gemakkelijk liet vangen. Heden ten dage zijn de vogels beschermd en mag er niet meer op de booby birds en diens eitjes gejaagd worden. Middels een boot kun je Booby Cay bezoeken, het is een echte hotspot om te zwemmen en te snorkelen. Bovendien is Booby Cay is van de weinige plekken op Jamaica waar zich verschillende naakstranden bevinden en waar dus naaktrecreatie (nudisme) is toegestaan.

Half Moon Beach

Half Moon Beach ligt op steenworp afstand van Negril. Half Moon Beach is niet zo toeristisch en dus lekker rustig. Op het strand word je niet lastig gevallen door opdringerige verkopers.

Negril Beach

Negril Beach is echt aanrader voor mensen die van watersporten houden.

Ocho Rios

Ocho Rios ligt aan de noordkust van Jamaica en is één van de populairste kustplaatsen van het Bovenwindse Eiland. In Ocho Rios zijn de onderstaande stranden te bezoeken.

Fishermen’s Beach

Fishermen’s Beach is een openbaar strand waar je kosteloos van het strand kunt genieten. Op dit strand kun je ook mooie foto’s maken van de visserbootjes (piroques) die daar liggen. Deze bootjes zijn in zeer fraaie kleuren geschilderd en zijn derhalve een genot voor het oog. De piroques zijn van origine vissersboten die in het westen van Afrika zijn ontwikkeld, maar de slaven namen de wetenschap van het bouwen van vissersbootjes mee naar Jamaica. Heden ten dage worden deze vissersbootjes nog in Afrika ingezet.

Ocho Rio Bay Beach/Turtle Beach

Ocho Rio Bay Beach/Turtle Beach ligt centraal in Ocho Rios aan de Ocho Rios Bay. In de jaren negentig van de vorige eeuw is Ocho Rio Bay Beach/Turtle Beach breder gemaakt en zijn er palmbomen geplant. Mensen die dus in de schaduw willen zitten, worden op hun wenken bediend. Iedere dag wordt het strand netjes schoongemaakt. Daarnaast is er toezicht op Ocho Rio Bay Beach/Turtle Beach waardoor opdringerige straathandelaren op een gepaste afstand blijven. Op het strand van Ocho Rio Bay Beach/Turtle Beach is het leuk om naar de cruiseschepen te kijken die ronddobberen in de Ocho Rios Bay. Het is nauwelijks voor te stellen dat deze drijvende flats überhaupt kunnen blijven drijven.

Mammee Bay Beach

Mammee Bay Beach is een strand bij Ocho Rios. Het strand is voor de helft openbaar en voor de andere helft privé. Mammee Bay Beach is een perfecte locatie om te gaan windsurfen.

Ocho Rios Beach

Ocho Rios Beach is een behoorlijk druk strand. De reden is dat er zich vlak in de buurt zich veel hotels & resorts bevinden. Laat onverlet dat het een aantrekkelijk strand is.

Reggae Beach

Reggae Beach is wat minder bekend bij het grote publiek, hetgeen feitelijk verwonderlijk is. Reggae Beach is namelijk een heel aantrekkelijk strand. De sfeer van Reggae Beach is betoverend. Dit komt voor een groot deel doordat het strand aan beide kanten wordt geflankeerd door indrukwekkende rotsformaties.

Mallard’s Bay Beach

Sandy Beach Bay

White River Bay

Litte Bay

Savanna-la-Mar

Bluefields Bay

Voor mensen met kinderen is Bluefields Bay het ideale strand. Het is ook een strand waar Jamaicanen zelf graag vertoeven. Het strand bestaat uit hagelwit zand. Op het strand zijn verschillende palmbomen aanwezig. Palmbomen die handig zijn voor het ophangen van hangmatten.

Boston Bay

Boston Bay Beach

Boston Bay Beach is een echt natuurstrand waar het nimmer druk is. Door de sterke stroming is het niet verstandig om in het zeewater te gaan zwemmen. Boston Bay is de geboorteplaats van jerkfood. Het is derhalve aanbevelenswaardig om dit heerlijke gerecht ter plaatse uit te proberen.

Port Antonio

Frenchman’s Cove

Frenchman’s Cove is een breed zandstrand. Doordat het aan weerszijden is afgebakend met rotsen is het een kort strand. De rotsen zijn begroeid met struiken en worden doorkliefd met verschillende beekjes. Het is ook mogelijk om in de monding van deze riviertjes te zwemmen. Om bij Frenchman’s Cove te geraken, moet je wel even in de auto zitten. De weg vanuit Port Antonio heeft namelijk een lengte van 10 kilometer. Frenchman’s Cove is geen openbaar strand. Om op het strand te mogen, moet je entree betalen. Dat geldt overigens niet als je gast bent in één van de nabijgelegen hotels & resorts.

Portmore

Waves Beach

Waves Beach is één van de mooiste stranden aan de zuidkust van Jamaica. Het strand ligt op steenworp afstand van Portmore. Op het strand worden het hele jaar door feesten gevierd. Het is ook een fraaie uitvalsbasis voor tal van verschillende watersporten.

Duncans

Silver Sands

Silver Sands bevindt zich in Duncans Bay. Het zand van het stand is heel erg fijn. Derhalve is het een feestje om er overheen te lopen.

Andere kustplaatsen

Winnifred Beach

Winnifred Beach (Fairy Hill Beach) is een echte strandbaai. Het leeuwendeel van de mensen dat er te vinden is, is van Jamaicaanse komaf. Op steenworp afstand van Winnyfred Beach ligt de beroemde Blue Lagoon. Deze locatie is wereldberoemd geworden door de films Cocktail Beach en Blue Lagoon. Het is mogelijk om middels een bootje vanuit Winnyfred Beach naar de Blue Lagoon te varen.

Calabash Bay Beach

Calabash Bay Beach is een heel erg rustig strand. Voor rustzoekers is het dus een echte aanrader.

Fort Clarence Beach

Fort Clarence Beach is uiterst populair bij mensen met jonge kinderen.

Hellshire Beach

Hellshire Beach is een gezellig strand waar van alles gebeurd. Het is niet echt een strand om in de Caribische Zee te springen. Aan de rand van Hellshire Beach zijn veel eetgelegenheden opgetrokken waar je lekkere bami, kreeft en vis kunt eten. Op het strand wordt ook veel met paarden gereden en voetbal gespeeld. Dit allemaal op de swingende beats van reggae- en dancehall music. En uiteraard onder een nevel van wiet.

Treasure Beach

Treasure Beach heeft een lengte van bijna 1 kilometer. Het zand heeft een geelgrijze kleur. Het is niet verstandig om in het water te gaan zwemmen, er kan namelijk een verraderlijke stroming staan. Het is een rustig strand.