header image
 

Negril

Negril is de belangrijkste toeristische bestemming aan de westkust van Jamaica. De kustplaats is gezegend met de mooiste stranden van de Caribische archipel. In Negril zijn schitterende hotels & resorts te boeken.

De stranden van Negril zijn heel erg mooi.

Negril is in het bezit van wereldberoemde stranden. Het is uiteraard een feest om op deze hagelwitte stranden te vertoeven.

Negril ligt zogezegd aan de uiterste westkust van Jamaica. De stad ligt in de provincie Cornwall (Cornwall County), in het district Westmoreland (Westmoreland Parish). De kustplaats strekt zich over een lengte van 15 kilometer uit over de westkust van het Caribische eiland. Er wonen maar zevenduizend mensen in de badplaats. Vanuit het Sangster International Airport in Montego Bay is het ongeveer 75 minuten rijden om in Negril te geraken. De dichtstbijzijnde grote stad is Savanna-la-Mar. Savanna-la-Mar is de hoofdstad van het district Westmoreland. Negril is in het bezit van een vliegveldje; Negril Aerodrome. Negril Aerodrome is geenszins een groot vliegveld en wordt alleen maar gebruikt voor binnenlandse vluchten. Het vliegveld is te vinden aan de noodkant van Negril. Dit is ook de kant waar de grote hotels & resorts zijn gesitueerd.

Ontstaan

In 1494 gaven de Spanjaarden het gebied de naam Negrillo (Negra). Dit omdat ten zuiden van het dorp zwarte kliffen opdoemen. Een andere theorie vertelt dat de Spanjaarden het plaatsje Punta Negrilla noemden. Een verwijzing naar het feit dat er in de rivieren die in het plaatsje uitmonden, toentertijd zwarte paling leefden. De naam Negrillo verbasterde in de loop van de tijd tot Negril. In de 17de en 18de eeuw was Negril een favoriete schuilplaats voor piraten. Negril was toen een moerassig gebied dat geïsoleerd lag. Jack Rackham (Calico), was één van de beruchtste piraten die vanuit Negril werkte. De belangrijkste bron van inkomsten van Negril was honderden jaren lang de visserij. Met name de walvisindustrie in Bloody Bay heeft in Negril voor het nodige werk gezorgd. Deze kolossale zeezoogdieren werden in de baai versneden om er uiteindelijk levertraan uit te halen.

Het einde van de jaren vijftig van de vorige eeuw vormt het startpunt van de ontwikkeling van Negril van een onbetekenend dorpje tot een grote badplaats. Aan het einde van de jaren zestig van de vorige eeuw, verschenen de eerste kleinschalige toeristische attracties en faciliteiten in Negril. Het echte grote keerpunt vond plaats aan het begin van de jaren zeventig van de vorige eeuw. Dat was het moment dat de weg tussen Green Island en Negril werd verhard. Vanaf dat moment is het snel gegaan met de toeristische ontwikkeling van het kustplaatsje. The Sundowner was het eerste hotel dat in het kustplaatsje gebouwd werd. Gelukkig zijn de hotels & resorts niet zo hoog in Negril, er is geen sprake van hoogbouw. De overheid van Jamaica heeft ooit besloten dat er nimmer hoger gebouwd mag worden dan de hoogte van de bomen en planten die in de omgeving staan.

Met name hippies uit Europa en de Verenigde Staten wisten in die tijd Negril te vinden, het was echt een hippie-hotspot. De oogverblindende witte stranden en het gevoel van vrijheid werkten als een magneet op ruimdenkenden. Ondanks het feit dat er in de loop van de tijd veel hotels & resorts zijn gebouwd, hangt er nog steeds een prettige en unieke sfeer in het badplaatsje. De zonsondergang in Negril is erg spectaculair en aanbevelenswaardig om mee te maken.

Stranden

De stranden van Negril zijn om twee redenen uniek; aan de ene kant zijn ze erg lang en aan de andere kant daalt het strand heel geleidelijk in de zee. De branding (en nog een stuk de zee in) zijn dus erg ondiep. Het is derhalve voor jong en oud erg aantrekkelijk om er te recreëren. Wat het feest helemaal compleet maakt, zijn de ontelbaar vele palmbomen die op de stranden van Negril groeien.

Seven Mile Beach

In het district Westermoreland ligt het centrum van Negril én het zuidelijke deel van het beroemde Seven Mile Beach, een adembenemend mooi strand met een lengte van 4,8 kilometer. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, heeft Seven Mile Beach geen lengte van 11,3 kilometer (7 mijl), maar dus een lengte van 4,8 kilometer. In het district Hanover ligt het noordelijke deel van Seven Mile Beach. Seven Mile Beach in Negril staat al sinds jaar en dag in de top tien van de mooiste stranden van de planeet.

Bloody Bay

Bloody Bay is een strand waarbij zich veel hotels & resorts bevinden.

Long Bay

Long Bay heeft een lengte van 7 kilometer en wordt de ‘second highway’ van Negril genoemd. Het is een prachtig strand waar altijd veel te doen is. Zo zijn er verschillende eet- en drinkgelegenheden en wordt er immer muziek gemaakt (calypso en reggae). Long Bay is ook een strand waar veel Rasta’s vertoeven.

Booby Cay

Vlak voor de kust van Negril bevindt zich een idyllisch eilandje; Booby Cay. Doordat dit eilandje heeft gefungeerd als decor voor de opname van verschillende scènes van bekende films, is het wereldberoemd geworden. De scènes die er zijn gedraaid komen uit de films Thunderball (James Bond) en 20.000 Leagues Under the Sea (Jules Verne). De naam Booby Cay heeft het te danken aan een vogeltje dat er leeft; de booby bird. De booby bird is een visdiefje dat tussen de spleten van de rotpartijen van het eiland broedt. Voor de indianen en de Jamaicanen waren de eitjes van de booby bird een ware lekkernij. De Jamaicanen noemden de booby bird zelfs crazy (gek), dit omdat het beest bijna tam was en zich gemakkelijk liet vangen. Heden ten dage zijn de vogels beschermd en mag er niet meer op de booby birds en diens eitjes gejaagd worden. Middels een boot kun je Booby Cay bezoeken, het is een echte hotspot om te zwemmen en te snorkelen.

Activiteiten

Op Seven Mile Beach verzamelen zich mensen van verschillende pluimage. Zo zijn er badgasten die lekker op het strand gaan chillen. Maar er zijn ook mensen die Seven Mile Beach gebruiken als uitvalsbasis voor allerlei watersporten zoals zwemmen, snorkelen, windsurfen, kitesurfen, kanoën, jetskiën, waterskiën, rotsspringen, et cetera.

Dolphin Cove Negril

Dolphin Cove Negril is een kleine natuurlijke baai waar je kennis kunt maken met dolfijnen. Naast het feit dat je er kunt genieten van een dolfijnenshow is het ook mogelijk om er te zwemmen met deze bijzondere zeezoogdieren. Dolfijnen zijn niet de enige dieren die je er kunt bekijken, er zijn ook roggen en haaien. Bovendien is het mogelijk om er een ritje te maken op een kameel. Naast Dolphin Cove Negril bestaat er in Ocho Rios een vergelijkbare faciliteit; Dolphin Cove Ocho Rios.

Anancy Fun Park

Mensen met jonge kinderen kunnen een bezoek brengen aan het Anancy Fun Park. Anancy is een slim spinnetje dat razend populair is onder de Caribische jeugd. In het park is een speeltuin aanwezig en kun je verder vissen, roeien, wandelen en minigolfen.

Ontspanning

Op de stranden van Negril staan veel snack(bars). Daarmee is het kustplaatsje uniek op Jamaica. Dit heeft het te danken aan de tijd dat er nog veel hippies in Negril neerstreken.

Ricks Café

Ricks Café in Negril is de beste bar van Jamaica. Ricks Café behoort zelfs tot de top tien van de beste bars van de hele wereld. Iedere dag van het jaar treden er reggae-bandjes op bij Ricks Café. Ricks Café ligt vlak aan de zee op een hoge rots. Het is dé ideale plek om spectaculaire rotssprongen te maken. Daarbij spring je van een grote hoogte in het kraakheldere zeewater. Er wordt gesprongen door locals en toeristen. Rondom de rots is een hele infrastructuur aangelegd, met metselwerk en speciale plekken waar je vanaf kunt springen. De weg waar Ricks Café aan ligt, heet West End Road. Dit is een favoriete weg bij veel toeristen. De weg leidt je langs prachtige vergezichten over de Caribische Zee.

Markten

Negril Craft Market en Rutland Point Craft Market.