header image
 

Evenementen & festivals

De mensen die naar Jamaica togen zijn grofweg in twee groepen te verdelen: enerzijds heb je mensen die naar het Caribische eiland gaan voor diens parelwitte stranden en anderzijds heb je mensen die naar het reggae-eiland afreizen om er vervolgens van de natuur te genieten, de zogenaamde eco-toeristen. De laatste groep van bezoekers probeert uiteraard de grote drukten te voorkomen en is niet geïnteresseerd in drukke evenementen & festivals. De eerste groep daarentegen wil aan het einde van de stranddag wel vermaakt worden.

Het carnaval is een van de leukste evenementen & festivals op Jamaica

Voor toeristen is het Jamaicaanse carnaval een fantastisch tijd om op het eiland te vertoeven. Zij kunnen dan naar de kleurrijke optochten gaan kijken.

Iedere week zijn er op het eiland wel festiviteiten bij te wonen. Uiteraard gaat dat bijna altijd wel met (reggae)muziek gepaard. Vaak liggen er in de lobby’s van de hotels & resorts folders en brochures waarin precies valt te lezen waar de evenementen & festivals die week plaatsvinden. Van alle Engelstalige Caribische eilanden is Jamaica zonder enige twijfel het culturele hart. Als je kijkt hoe uitbundig en kleurrijk het Jamaicaanse volk is, is het eigenlijk helemaal niet zo verwonderlijk dat het eiland zoveel artistieke talenten heeft voortgebracht. De Jamaicanen vinden het heerlijk om feest te vieren, het zit in hun genen. Het bezoeken van evenementen & festivals is iets wat de Jamaicanen heel graag doen.

Carnaval

Gelukkig worden het hele jaar door op Jamaica evenementen & festivals georganiseerd. Eén van de belangrijkste evenementen die jaarlijks plaatsvindt op Jamaica is carnaval. Het carnaval op het Bob Marley-eiland wordt Bacchanal  Jamaica genoemd. Met name in de hoofdstad van Jamaica, Kingston, is het dan één groot feest. Kingston verandert dan in de muzikale hoofdstad van het eiland. Het Jamaicaanse carnaval vindt plaats van maart tot en met april en is zogezegd één van de toonaangevende evenementen & festivals op het eiland.

Reggae SumFest

Het jaarlijkse Reggae SumFest vindt plaats eind juli, begin augustus. Op het leeuwendeel van de andere Caribische eilanden is het dan tijd voor carnaval. De voorloper van het Reggae SumFest was de Reggae Sunsplash hetgeen een legendarisch festival was. Het driedaagse Reggae SumFest trekt duizenden muziekliefhebbers uit binnen- en buitenland. Het Reggae SumFest wordt georganiseerd in Montego Bay. Vaak staan er grote artiesten op het programma zoals Damian Marley, R Kelly, Lady Saw en Beenie  Man. Het Reggae SumFest hanteert vaste thema-avonden zoals een international night, een dancehall night en een beach party.

Festival

Het Festival is ieder jaar het culturele hoogtepunt op Jamaica. Het Festival vindt plaats in de weken die voorafgaan aan de Onafhankelijkheidsdag op 6 augustus. Op verschillende plekken op het eiland kun je gaan kijken naar toneelstukken, dans- en muziekvoorstellingen en exposities van kunstenaars. Kingston is het centrum van het Festival. In de hoofdstad van Jamaica vinden de finales plaats van de amateur-kunstenaars die elders op het eiland de voorrondes hebben overleefd. Het zijn vooral scholen die hieraan meedoen. Het Festival is één van de evenementen & festivals die je niet graag wil missen.

Accompong Maroon Festival

Ieder jaar wordt er op Jamaica op 6 januari het Accompong Maroon Festival gehouden. Op Accompong Maroon Festival wordt de verjaardag van Kapitein Cudjoe gevierd. Kapitein Cudjoe was de man die het Engelse leger versloeg. Tijdens het festival wordt er muziek gemaakt en gedanst (krijgsdansen) op de traditionele manier. Het feest vindt plaats in de vredesgrot in de omgeving van Kindah. De grotten zijn alleen maar toegankelijk voor de nazaten van de Maroons. Ieder jaar wordt er op Jamaica in de maand februari de Afrikaanse cultuur en tradities die op Jamaica een belangrijke rol spelen, gevierd. In het najaar wordt op het Caribische eiland Kingston het zogenaamde Jamaicaanse Koffie Festival gevierd. Jamaica staat bekend om diens koffie van uitmuntende kwaliteit.

Annual National Exhibition

In de wintermaanden presenteren jonge kunstenaars hun werk in de National Gallery te Kingston gedurende de Annual National Exhibition. Het leeuwendeel van deze kunstenaars is student aan het Cultural Training Center, een plaats waar creatief talent tot ontwikkeling kan komen.

Superjam

Ieder jaar wordt in de maand december in het National Stadium het Superjam-festival georganiseerd. Tijdens dit muziekfestival wordt uiteraard reggae-muziek gespeeld, maar daarnaast ook soca en veel andere Caribische muziekstijlen.

Coyaba Moonshine Festival

Ieder jaar wordt er in Ocho Rios het Coyaba Moonshine Festival georganiseerd. Het Coyaba Moonshine Festival is een evenement vol met dans (jonkanoo) en muziek.

Boonoonoonoos

‘Boonoonoonoos’ is een patois-uitdrukking. Met Boonoonoonoos worden Jamaica Party’s bedoeld die speciaal voor de toeristen worden georganiseerd. Zo wordt in Montego Bay iedere maandagavond een deel van de Gloucester Avenue autoluw gemaakt voor de Mo Bay Nite out.

Annual Bob Marley Birthday Bash

6 februari is de geboortedag van Bob Marley. Deze dag is op Jamaica uitgeroepen tot nationale feestdag. Vaak treden dan 4 dagen lang beroemde reggae-artiesten op. Dan moet je denken aan Burning Spear, I-Threes en Ziggy Marley. De locatie waar het feest plaatsvindt, kan per jaar verschillen. Maar meestal wordt voor Nine Mile gekozen, de plaats waar Marley het levenslicht zag.

Jamaica Music Industry

Ieder jaar in de maand februari vindt in het historische Ward Theater te Kingston de Jamaica Music Industry (JAMI) plaats. De kanonnen uit de muziekwereld van de klassieke muziek, folk en reggae nemen dan hun onderscheidingen in ontvangst.

Montego Bay Song Festival

Ieder jaar in maart vindt in Montego Bay het Montego Bay Song Festival plaats. Het is een contest in reggae, soca en mento.

Orange Carnival

Ieder jaar in april vindt in Kingston en Port Royal het Orange Carnival plaats. Het carnaval dat wordt gehouden op Trinidad en Tobago, was de inspiratiebron voor het ontstaan van het Orange Carnival. Het carnaval kenmerkt zich door veel rum, optochten en strandparty’s. Het carnaval op Jamaica begint aan het einde van maart en stopt aan het begin van april en speelt zich af op verschillende plaatsen zoals Ocho Rios (Ocho Ríos) en Montego Bay.

Jamaica Hot Air Balloon Festival And Air Show

Ieder jaar in mei vindt in Montego Bay een groot heteluchtbalonfestival plaats. Ballonvaarders uit de gehele wereld togen dan naar Jamaica. Het evenement heeft een duur van 3 dagen.

Negril Carnival

National Dance Theater Company

Ieder jaar in juli wordt het theaterseizoen geopend in het Little theater in Kingston.

Onafhankelijkheidsfeest

Ieder jaar in augustus in aanloop van onafhankelijkheidsdag wordt een week lang voorstellingen gegeven door talentvolle Jamaicanen in verschillende vormen van kunst (muziek, schone kunsten, literatuur, drama en dans).

Onafhankelijkheidsdag

Ieder jaar op 5 augustus wordt op Jamaica de onafhankelijkheidsdag gevierd. Op het hele eiland worden dan optochten, gala’s en feesten georganiseerd. Overal wordt dan veel muziek gemaakt.

Great Bay Carnival

Ieder jaar in augustus wordt aan Treasure Bay op een bijzondere manier carnaval gevierd middels Maroon-festiviteiten, traditionele dans en bootwedstrijden.

Miss Jamaica Beauty Contest Coronation Show

Ieder jaar in september wordt in Kingston de Miss Jamaica verkiezing gehouden.

Junkanoo

Ieder jaar in december wordt Junkanoo gevierd, een oogstfeest dat een Afrikaanse oorsprong heeft.