header image
 

Vliegen naar Jamaica

De afstand tussen Nederland en Jamaica bedraagt een kleine 7.900 kilometer. De twee landen worden van elkaar gescheiden door de Atlantische Oceaan. Om deze gigantische waterkloof te overbruggen, dient ongeveer 9 uur gevlogen te worden. Die 9 uur geldt voor een rechtstreekse verbinding, op het moment dat er een tussenlanding wordt gemaakt op de Dominicaanse Republiek, komt daar nog 1,5 uur bij. Via TUIfly kun je voordelig naar Jamaica vliegen!

Met een vliegtuig kun je naar Jamaica vliegen.

Jamaica is op twee manieren te bereiken. Enerzijds met het vliegtuig en anderzijds met een cruiseschip.

Vliegtickets

Vanaf Amsterdam zijn er twee vliegtuigmaatschappijen die rechtstreeks op Jamaica vliegen: TUIfly en de KLM. TUIfly vliegt op Montego Bay (MoBay) en de KLM vliegt op Kingston. Montego Bay ligt in het noordwesten van Jamaica en is de belangrijkste toeristische bestemming op het Rastafari-eiland. Montego Bay is de op één na grootste stad van het Caribische eiland en telt meer dan 120.000 inwoners. Kingston ligt in het zuidoosten van Jamaica en is de grootste stad van het koffie-eiland. Kingston is tevens de hoofdstad van Jamaica en telt meer dan 940.000 inwoners.

Vliegvelden

Op Jamaica zijn twee vliegvelden waar vanuit Nederland direct op gevlogen wordt: Sangster International Airport (Montego Bay) en Norman Manley International Airport (Kingston).

Sangster International Airport (IATA: MBJ, ICAO: MKJS) is het drukste vliegveld van Jamaica en bovendien één van de drukste vliegvelden van de hele Caribische archipel. Sangster International Airport ligt op 4,8 kilometer afstand van Montego Bay. Het vliegveld is vernoemd naar Sir Donald Sangster, een voormalig minister-president van Jamaica. Sangster International Airport heeft jaarlijks negen miljoen passagiers te verhapstukken. Het is de belangrijkste luchthaven van Jamaica voor toeristen die de noord- en westkant van het Rastafari-eiland willen bezoeken.

Norman Manley International Airport (IATA: KIN, ICAO: MKJP) is het vliegveld van Kingston. Het vliegveld is vernoemd naar Norman Washington Manley, een voormalig minister-president van Jamaica. Iedere week vertrekken er honderddertig vluchten vanaf Norman Manley International Airport. Het vliegveld ligt op het schiereiland Palisadoes. Palisadoes ligt pal voor Kingston.

In totaal telt Jamaica drie internationale vliegvelden; Ian Fleming International Airport is de derde. Ian Fleming International Airport ligt bij de stad Boscobel en is kleiner dan Sangster International Airport en Norman Manley International Airport.

Tijdsverschil

Jamaica valt door zijn geografische ligging uiteraard in een andere tijdzone dan Nederland. Het reggae-eiland ressorteert onder tijdszone UTC-5. Als gevolg van deze tijdszone bestaat er een verschil in tijd tussen Nederland en Jamaica. Gedurende de Nederlandse zomertijd is het op Jamaica 7 uur vroeger, tijdens de Nederlandse wintertijd is het op het Bob Marley-eiland 6 uur vroeger.

Autoverhuur

Iedereen die 25 jaar of ouder is en minstens 1 jaar eigenaar is van een rijbewijs, mag op Jamaica een auto huren en achter het stuur kruipen. Op het vliegveld van het rum-eiland zijn alle internationale autoverhuurbedrijven (Avis, Eurocar, Hertz, et cetera) actief. Als je een auto huurt op Jamaica is het wel belangrijk om een goede verzekering af te sluiten. Daarnaast is het van belang om het eigen risico goed af te dekken. Mocht er onverhoopt iets fout gaan in het verkeer, dan ben je in ieder geval goed verzekerd en kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

Binnenlandse vluchten

Tussen Port Antonio, Ocho Rios, Kingston, Negril en Montego Bay verzorgt Air Jamaica Express iedere dag vluchten. De binnenlandse vliegverbinding tussen dé toeristenplaats Montego Bay en hoofdstad Kingston is de drukste binnenlandse vlucht.

Met de boot naar Jamaica

Vanuit Nederland (Europa) is het niet mogelijk om met de boot naar Jamaica te varen. Cruiseschepen vertrekken wel vanuit de havens van Miami (VS), San Juan (Puerto Rico) en Havana (Cuba).