header image
 

Runaway Bay

Runaway Bay is één van de belangrijkste toeristische bestemmingen van Jamaica. De kustplaats ligt aan de noordkant van het eiland en heeft de beschikking over Bounty-achtige stranden en indrukwekkende hotels & resorts.

Runaway Bay is een heerlijke plek om te vertoeven.

Mensen dromen van hagelwitte stranden en een azuurblauwe Caribische Zee. In Runaway Bay is het allemaal aanwezig.

Runaway Bay ligt zogezegd aan de noordkust van Jamaica. De stad ligt in de provincie Middlesex (Middlesex County), in het district Saint Ann (Saint Ann Parish).

Ontstaan

Als je naar de naam Runaway Bay kijkt, verklaart dat feitelijk al genoeg. Het is een plek waar mensen vertrekken. Er gaan verhalen rond dat het de plek was waar de Spanjaarden zich uit de voeten maakten voor de aanvallende Engelsen. De laatste Spaanse soldaten stonden onder leiding van commandant Cristóbal Ysasi. Ysasi vertikte het om zich over te geven aan de oprukkende Britten en vluchtten met zijn manschappen vanuit Runaway Bay de Caribische Zee op.

Het is ook de plaats waar sommige slaven kans zagen om te ontsnappen aan hun ‘eigenaren’ op het moment dat zij waren weggelopen. De talloze grotten die langs de kust van Runaway Bay liggen, vormden de ideale schuilplekken voor de slaven die op de vlucht waren. Sommige slaven lukten het zelfs om vanuit de kustplaats naar Cuba te varen. Op eerste kerstdag 1957 voltrok zich een grote ramp in Runaway Bay. Er vond toen een grote explosie plaats op een olietanker die voor de kust lag. De explosie werd veroorzaakt door een man die een sigaret opstak. Door de enorme knal vonden drieëntwintig mensen de dood en moesten bovendien zeventig mensen met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis worden gebracht. Saillant detail; de man die de sigaret opstak, was al eerder gewaarschuwd om niet te roken in de buurt van het schip.

Stranden

Toeristen die naar Jamaica reizen, zijn grofweg te verdelen in twee groepen. Aan de ene kant heb je mensen die van stranden houden en aan de andere kant heb je eco-toeristen. Als je van stranden houdt, kun je op het rum-eiland uit twee opties kiezen: enerzijds heb je de keuze uit de mega-resorts van Montego Bay en Ocho Rios en anderzijds kun je kiezen voor de kleinschalige resorts van Negril, Port Antonio en die van de serene zuidkust. Runaway Bay zit daar tussenin. Deze plek ligt aan de noordkant van het reggae-eiland en bezit niet de luxe hotels & resorts die te vinden zijn in Montego Bay en Ocho Rios. Het is daarentegen ook niet in het bezit van de natuurlijke schoonheid die we aantreffen in Negril, Port Antonio en het zuiden van Jamaica. Het voordeel van Runaway Bay is dat je geen ‘last’ hebt van de cruiseschiptoeristen die massaal aan land komen in Ocho Rios. De afstand tussen Runaway Bay en Ocho Rios is 16 kilometer.

Bezienswaardigheden

Runaway Caves

De Runaway Caves zijn prachtige kalksteengrotten. Een deel van deze grotten is middels een rondleiding te bekijken.

Activiteiten

Het stadje Runaway Bay stelt niet zo veel voor, maar in de omgeving zijn er voor toeristen wel leuke dingen te ondernemen. Zo komen golfliefhebbers helemaal aan hun trekken op een 18-holes golfbaan. Het is ook erg leuk om de vissershaven van Salem te bezoeken. Daarnaast zijn er een paar uitstekende duikplekken te vinden voor de kust van Runaway Bay. Op één van die duiksites ligt een interessant scheepswrak; Reggae Queen. Daarnaast liggen er op de bodem van de oceaan bij Runaway Bay verschillende auto- en vliegtuigwrakken. Duikers die niet in wrakken zijn geïnteresseerd, kunnen genieten van het geweldige koraalrif dat zich bij Runaway bay bevindt. Het koraalrif vormt de natuurlijke habitat voor tal van kleurrijke vissen, hetgeen een lust voor het oog is.

Voor mensen die toch liever hun voeten droog houden, heeft Runaway Bay nog een andere activiteit in petto; sportvissen. Het kustplaatsje is één van de beste locaties van Jamaica voor de zeehengelsport. Als je er gaat zeevissen, zijn er feitelijk twee opties; of je gaat vanaf de wal vissen, of je gaat met een sportvissersboot mee. De laatste optie is uiteraard een stukje duurder, maar wel uiterst spectaculair.