header image
 

Oracabessa

Oracabessa ligt aan de noordkust van Jamaica. De havenstad ligt in de provincie Middlesex (Middlesex County), in het district Saint Mary (Saint Mary Parish).

Oracabessa is voor voor vogelliefhebbers een paradijs.

In Oracabessa zijn heel veel mooie vogels te spotten. Jamaica is sowieso voor vogelliefhebbers een paradijs.

Ontstaan

Vroeger was Oracabessa een drukke havenplaats, maar heden ten dage is het een rustig oord. Vandaag de dag leven er ruim vierduizend mensen in het plaatsje. Columbus vaarde in 1502 de baai van Oracabessa binnen. In die tijd was de kust bewoond door de Arawakken en de Taínos.

James Bond

Oracabessa is met name bekend bij het publiek door de relatie die het heeft met James Bond. De schrijver van de avonturen van Bond, Ian Fleming, verbleef in Oracabessa om er inspiratie op te doen en te schrijven. Fleming verbleef gedurende de winters van Engeland van 1946 tot 1964 op Jamaica in Oracabessa in zijn Goldeneye. Fleming stierf in 1964. Heden ten dage het landgoed het bezit van Chris Blackwell en uitgegroeid tot een gigantische toeristentrekpleister.

Toen Fleming stierf, werd Goldeneye aangekocht door Bob Marley en de bovengenoemde Blackwell. Als je het landgoed betreedt, valt het op dat het niet groot is. Daar staat tegenover dat je wel direct wordt bevangen door de magische plek die het toch ook is. Er zijn verhalen geschreven waarvan miljoenen boeken zijn verkocht, daarnaast zijn de verfilmingen van die boeken ook nog eens door ontelbaar veel mensen bekeken. In het havenplaatsje is ook een vliegveldje aanwezig, Boscobel. Vanaf dit vliegveld kun je iedere dag naar de grote plaatsen van Jamaica vliegen. Platenbaas Blackwell heeft zich enerzijds als zakenman ontpopt en anderzijds als weldoener. Zo heeft hij in Oracabessa zijn Oracabessa Foundation ondergebracht met als doel om de exclusieve kust van Oracabessa niet alleen voor de happy few toegankelijk te maken, maar voor iedereen. Het geld dat aan de kust wordt verdiend, moet ook voor een deel bij de plaatselijke bevolking terecht komen.

Firefly Estate

Tien kilometer ten oosten van Oracabessa bevindt zich Firefly Estate. Firefly Estate was het vakantiehuis van Noël Coward; een Engels acteur, schrijver en componist. De begraafplaats van Coward bevindt zich ook bij de Firefly Estate. Verder is op het terrein het huisje van Captain Morgan, een berucht piraat, te aanschouwen. Vanaf de heuvels van de baai, namen de troepen van Morgan de Spaanse schepen onder vuur. Ironisch genoeg werd Morgan later door de Engelsen tot gouverneur van Jamaica benoemd. 

 

 

Stranden

Boscobel Beach

James Bond Beach