header image
 

Ocho Rios

Ocho Rios ligt aan de noordkust van Jamaica. De stad ligt in de provincie Middlesex (Middlesex County), in het district Saint Ann (Saint Ann Parish).

Eén van de belangrijkste toeristische plaatsen op Jamaica is Ocho Rios. Ocho Rios heeft als bijnaam Ochi. De naam Ocho Rios betekent in het Spaans ‘Acht rivieren’. In Ocho Rios leven ruim tienduizend mensen. Dit aantal verbleekt bij het aantal toeristen dat jaarlijks Ocho Rios bezoekt. Ook veel Jamaicanen die in Kingston wonen, togen in de weekenden naar Ocho Rios om daar te gaan ontspannen. Naast de toeristen die in de hotels & resorts verblijven, is Ocho Rios de belangrijkste cruisebestemming van Jamaica. Feitelijk valt Ocho Rios in drie delen uiteen: the beach (het strand), the strip/main street (de hoofdstraat) en the hills (de heuvels).

Ontstaan

Feitelijk is Ocho Rios een verkeerde naam, want er zijn geen acht rivieren te vinden in het stadje. Het heeft waarschijnlijk te maken met de oorspronkelijke naam van het dorp; Las chorreras. Las chorreras betekent in het Spaans ‘water dat snel en ruw stroomt’ oftewel ‘watervallen’. En watervallen liggen wel in de buurt van Ocho Rios. En nog wel de beroemdste en bekendste van het hele eiland; de Dunn’s River Falls. Dit overdonderende natuurfenomeen wordt jaarlijks door tienduizenden toeristen bezocht. In Ocho Rios zijn overigens niet alleen watervallen te bekijken in de Dunn’s River, maar ook in de White River en Turtle River.

Ocho Rios was de laatste plek op Jamaica waar zich nog Spanjaarden ophielden toen de Britten het eiland overnamen. Uiteindelijk moesten ze ook daar het hazenpad kiezen. Doordat de grond zo vruchtbaar was in en rondom Ocho Rios is er altijd veel landbouw bedreven. Met name de suikerrietplantages schoten als paddenstoelen uit de grond. Daarnaast werden er nog veel meer andere gewassen in het gebied gekweekt. Nadat er bauxiet werd gevonden, ontstond er weer een andere bron van inkomsten voor het gebied.

Ocho Rios was vroeger een vissersdorpje. Tegenwoordig is daar niet veel meer van terug te zien. Nu is het een plek waar veel toeristen bivakkeren. Ocho Rios is ook de thuishaven voor de vele cruiseschepen die op Jamaica afmeren. Ocho Rios is de belangrijkste cruisebestemming van Jamaica, nog voor Port Antonio en Montego Bay. Daarnaast ontvangt de havenstad ook veel vrachtschepen die volgeladen worden met suiker en kalksteen. Vroeger werd er ook veel bauxiet verladen in Ocho Rios.

Ocho Rios is wereldberoemd om de James Bond film ‘Dr No’, waarin de plaats een belangrijke rol speelde. Dr. No kwam in 1962 uit en was de eerste James Bond film. Naast Dr. No werd er in Ocho Rios de horrorfilm Piranha 2 ‘The Spawning’ opgenomen. Door de tijd heen blijkt Jamaica een ideaal decor voor tal van films, er zijn er op het eiland honderden geschoten.

Stranden

Doordat zich voor de kust van Ocho Rios koraalriffen bevinden, hebben zich in de beschutte baaien van de badplaats in de loop van de tijd adembenemende stranden kunnen vormen.

Fishermen’s Beach 

Fishermen’s Beach is een openbaar strand waar je kosteloos van het strand kunt genieten. Op dit strand kun je ook mooie foto’s maken van de visserbootjes (piroques) die daar liggen. Deze bootjes zijn in zeer fraaie kleuren geschilderd en zijn derhalve een genot voor het oog. De piroques zijn van origine vissersboten die in het westen van Afrika zijn ontwikkeld, maar de slaven namen de wetenschap van het bouwen van vissersbootjes mee naar Jamaica. Heden ten dage worden deze vissersbootjes nog in Afrika ingezet.

Turtle Beach

Turtle Beach ligt centraal in Ocho Rios aan de Ocho Rios Bay In de jaren negentig van de vorige eeuw is Turtle Beach breder gemaakt en zijn er palmbomen geplant. Mensen die dus in de schaduw willen zitten, worden op hun wenken bediend. Iedere dag wordt het strand netjes schoongemaakt. Daarnaast is er toezicht op Turtle Beach waardoor opdringerige straathandelaren op een gepaste afstand blijven. Op het strand van Turtle Beach is het wel leuk om naar de cruiseschepen te kijken die ronddobberen in de Ocho Rios Bay, het is nauwelijks voor te stellen dat deze drijvende flats überhaupt kunnen blijven drijven.

Mallard’s Bay Beach

Sandy Beach Bay

White River Bay

Litte Bay

Bezienswaardigheden

Dunn’s River Falls

De Dunn’s River Falls (Dunn’s River Waterfalls) is de nummer één attractie van Jamaica en zelfs één van de topattracties van de hele Caribische archipel. Dus iedereen die op vakantie gaat naar Jamaica, moet zeker een bezoekje brengen aan de Dunn’s River Falls. De Dunn’s River Falls worden zelfs gezien als één van de mooiste van heel de wereld.

De Dunn’s River Falls heeft een hoogte van vijfenvijftig meter en een lengte van honderdtachtig meter. Het is een verzameling van kleine en grote watervallen. Uiteindelijk wordt het water van de Dunn’s River Falls geloosd in de Caribische Zee, op een punt waar bovendien een adembenemend mooi wit strand aanwezig is.

Heel veel toeristen beklimmen de Dunn’s River Falls, hetgeen een geweldige uitdaging is. Om de hele waterval te beklimmen, heb je ongeveer anderhalf uur tijd nodig. Iedereen liever niet nat wil worden, kan gebruik maken van de trap die naast de waterval aangelegd is. Daarnaast is het ook mogelijk om gebruik te maken van een gids. Als je met een gids klimt houdt iedereen handen aan elkaar en wordt er als een lint naar boven geklommen. Rondom de Dunn’s River Falls zijn er van allerlei voorzieningen aanwezig zoals eetgelegenheden en souvernirwinkels.

Mystic Mountain Rainforest

Mystic Mountain Rainforest is een stukje echt regenwoud dat op een bergrug is gesitueerd. Het is mogelijk om middels een kabelbaan/stoeltjeslift (Sky Explorer) naar de top van de berg te gaan. Het is een aangename tocht van ongeveer vijftien minuten waarbij je vergezeld wordt door rondfladderende exotische vogels. Op de bergtop heb je een geweldig uitzicht en kun je gaan zwemmen in een zwembad of gaan glijden vanaf een waterglijbaan. Voor de terugreis heb je de keuze uit drie opties: of je gaat weer met de kabelbaan terug, of je racet via de bobsleebaan of je gaat canopyen een zoeft rakelijks over de toppen van het tropische regenwoud heen.

Shaw Park Gardens

Het Shaw Park Gardens is een mooi park met daarin een fraai 18de eeuws huis. In het park kun je middels fraaie paden genieten van mooie tuinen. In het park zijn ook verschillende natuurlijke watervallen aanwezig.

Coyaba River Garden en Mahoe Falls

Coyaba River Garden en Mahoe Falls is een fraai park en natuurgebied met mooie watervallen. Naast de natuur heeft het park ook cultuur te bieden in de vorm van een museum. In dit museum is de hele geschiedenis van Jamaica op te tekenen. De periode van de eerste bewoners tot en met de onafhankelijkheid van het eiland. Als je helemaal naar de top van de heuvel klimt, heb je een prachtig uitzicht over heel Ocho Rios. Het is niet voor niets dat het indianenwoord ‘coyaba’, paradijs betekent.

Wassie Art

Wassie Art is voor de pottenbakliefhebbers een waar mekka. Het is een plek waar meer dan vijftig pottenbakkers aan het werk zijn en hun waar aan belangstellenden tonen.

Crab Key

Crab Key is een privé-eiland dat vijfenveertig kilometer uit de kust ligt. Het eiland werd wereldberoemd omdat er opnames van twee Bond films werden opgenomen: Dr. No uit 1962 en Licence to Kill uit 1989.

Columbus Park

Net buiten de stadsgrenzen van Ocho Rios is het Columbus Park te bezoeken. Het Columbus Park markeert de plaats waar Columbus voet aan wal zette op Jamaica. Het is ook het gebied waar nog veel koloniale gebouwen én maritieme overblijfselen uit de tijd van Columbus zijn te vinden.

Turtle River Park

Island Village

Coyaba River Garden & Museum

In het Coyaba River Garden & Museum is alles over de Jamaicaanse cultuur te leren.

Dolphin Cove

Shaw Park Gardens

Turtle River Falls an Gardens

White River

Prospect Plantation

Wilderness Resort 

Activiteiten

In Ocho Rios is voor toeristen heel veel te doen en te beleven. Alle denkbare watersporten kunnen er worden bedreven zoals windsurfen, kitesurfen en sportduiken. Voor sportduikers is Ocho Rios overigens een echte hotspot. Daarnaast kun je er ook geweldige paardrijtochten maken.

Ontspanning

Main Street is de belangrijkste straat in Ocho Rios. Het is echt een winkelstraat met tal van winkelcentra.

Tussen de internationale luchthaven van Jamaica in Montego Bay en Ocho Rios ligt tegenwoordig een prima weg waardoor de reistijd een kleine twee uur bedraagt. In Ocho Rios zijn heel veel hotels & resorts te vinden. Daarnaast is er een uitbundig nachtleven en kunt er zelfs zwemmen met dolfijnen!