Zeekoeien spotten op Jamaica!

Als je zeekoeien wilt spotten, moet je op Jamaica zijn. Zeekoei is de verzamelnaam voor twee soorten zeezoogdieren die nauw aan elkaar verwant zijn: lamantijnen en doejongs. De zeekoeien die op Jamaica voorkomen, zijn de lamantijnen. In totaal zijn er drie soorten lamantijnen: Amazonelamantijn (Trichechus inunguis), West-Afrikaanse lamantijn (Trichechus senegalensis) en de Caribische lamantijn (Trichechus manatus). Zoals de naam al doet vermoeden, leeft op Jamaica de Caribische lamantijn. De Caribische lamantijnen zijn flinke jongens. Ze kunnen doorgroeien tot een lengte van meer dan 4,5 meter. Bij zo’n grote lengte past ook een hoog gewicht. Sommige Caribische lamantijnen wegen meer dan 1.000 kilogram. Wat verder opvalt, is dat de vrouwtjes groter zijn dan de mannetjes.

Als je op Jamaica Caribische lamantijnen wilt spotten, moet je naar de zuidkant van het eiland togen. Daar in het zuiden van het Bob Marley-eiland bevinden zich de moerasgebieden waar ze kunnen leven. Caribische lamantijnen zijn dieren die al heel erg lang op de aarde leven, meer dan 50 miljoen jaar. Genetisch gezien vertonen ze veel overeenkomsten met olifanten. Op Jamaica zijn niet alleen Caribische lamantijnen te bekijken, op het eiland leven ook veel vogels. Eén van kleurrijke vogelsoorten die je er kunt waarnemen is de indigogors.

Indigogors

De indigogors is een kleine vogel. De mannetjes hebben een verenpak dat blauw is. De vrouwtjes hebben een verenpak dat bruin is. Wat verder opvalt aan de indigogors is diens snavel. De snavel is stevig en is zwart en roze gekleurd. Wat verder opvalt zijn de zwartblauwe vleugels. De lengte van de indigogors is ongeveer 13 centimeter.