Wesley Methodist Church Jamaica

De Wesley Methodist Church bevindt zich in de hoofdstad Kingston in het gelijknamige district (parish) Kingston op Jamaica. De Wesley Methodist Church, gebouwd in 1825, kan worden beschreven als een Jamaicaans Georgisch gebouw met enkele elementen van Palladio.

Wesley Methodist Church Jamaica

De Wesley Methodist Church is een uitstekend voorbeeld van een van de oudste structuren in de gemeenschap. Het werd gebouwd tijdens de periode van de Consolidated Slave Laws, die werden opgericht om de groei en verspreiding van de ‘non-conformist theology’ in Jamaica te belemmeren. Zijn bouw is een bewijs van de succesvolle pogingen van de Methodisten om de hindernissen van de geconsolideerde slavenwetten te overwinnen. De geschiedenis van de kerk is belangrijk in het begrijpen van de verspreiding van Methodisme in Jamaica tijdens de pre- en post-emancipatieperiodes. Daarnaast speelde het een belangrijke rol in de integratie van de zwarten en blanken. Het is ook een van de weinige overblijvende voorbeelden in Jamaica van kerken die slaven gebruikt hebben voor aanbidding.

Henry Bleby

De kerk is verbonden aan een aantal personen en groepen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het parochie van Kingston en de natie. Een voorbeeld is Henry Bleby, een Methodist-minister die actief betrokken was bij de beweging voor de afschaffing van de slavernij. Bleby wordt ook onthouden om het meest bekende beeld van de moed te geven waarmee National Hero, Samuel Sharpe de dood geconfronteerd heeft. Het was naar Bleby, zei Sharpe, ‘Minister, ik zou liever aan de galg sterven dan in slavernij leven.’

De Wesley Methodist Church is geassocieerd met significante patronen van Jamaica’s sociale en religieuze geschiedenis. Dit omvat de betrokkenheid in de beweging om slavernij te beëindigen, zoals veel van zijn leiders hun oppositie tegen het systeem hebben uitgesproken. Daarnaast speelde het ook een belangrijke rol in de beweging naar de afschaffing van de Anglicaanse kerk en de uitbreiding van de rol van non-conformistische kerken in Jamaica. Wesley Methodist Church ligt in een binnenstad. Hoewel het op een aantal plekken bouwvallig is, hebben de Methodisten geprobeerd het gebouw te onderhouden.