Verken de Blue Mountains te voet!

Onderstaande tekst is geschreven door Jan Voordouw. Voordouw woont en werkt op Jamaica.

De Blue Mountains (blauwe bergen) vormen de langste bergketen van Jamaica. Samen met de John Crow Mountains bepalen ze het landschap van het oostelijk deel van het tropische eiland. Het gebied produceert van oudsher koffie en hout. Maar omdat na de slavernij veel mensen naar deze lege regio trokken, zijn er ook veel kleine boeren die er nu gemengde landbouw beoefenen.

Blue Mountains op Jamaica

Wandelen

Met een steile gradiënt verrijst het land vanaf de kustvlakte binnen 16 km tot de bergtoppen. Vandaar dat dit voor de fitte wandelaar een geweldig wandelgebied is, met vaak panoramische vergezichten op de hoofdstad, bergketens en de verschillende kusten. De Blue Mountain Peak op 2.256 meter vormt het hoogste punt van Jamaica. Men kan dagtochten vanuit Kingston maken, of meerde dagen trekken langs lokale pensionnetjes. Wandelaars kunnen beginnen in Kingston, Gordon Town, Mavis Bank of verschillende andere stadjes. De bergpaden worden vaak al eeuwen gebruikt. Toch kan men soms uren lopen zonder iemand tegen te komen. Aankomend bij een boerderijtje of een dorpje, wordt men warm verwelkomt.

Wandelroutes van de Blue Mountains op Jamaica.

Endemische vlindersoort

In 1992 werd het Blue and John Crow Mountains National Park opgericht. De blauwe bergen kennen een zeldzame flora en fauna. Zo vliegt de grootste vlinder van het Amerikaanse continent er rond; de Jamaicaanse reuzenzwaluwstaart (Papilio homerus). Deze vlinder is endemisch voor Jamaica. Echter, de kans is klein dat wandelaars deze zeer zeldzame vlinder zien. Wel kan men hoog in de bergen prachtige boomvarens spotten!