Trench Town Culture Yard Jamaica

The Trench Town Culture Yard bevindt zich op 6 & 8 Lower First Street in Trench Town. Het is een van de vele huizen die werd gebouwd door de centrale woningautoriteit tussen 1940 en 1949. Deze huizen werden gebouwd op tweehonderd (200) hectare grond die bekend stond als Trench Pen. Het was onderverdeeld om een ​​residentiële gemeenschap Trench Town te laten worden. Deze huizen in overheidsbezit werden bewoond door huurders die 12 shilling per maand betaalden kort nadat ze bewoond waren. Deze residenties of rijkswerven zoals ze later werden genoemd, werden gebouwd van de Eerste naar de Zevende Straat, tussen Centrale en Westelijke Wegen.

Deze overheidswerven leverden stromend water, elektriciteit en andere voorzieningen die op dat moment beschikbaar waren. De huizen die werden gebouwd door de Central Housing Authority waren van vier verschillende types. Dit waren de ‘H’, ‘S’, ‘T’ en ‘U’. Deze modellen zijn ontworpen om het gemeenschappelijke leven te faciliteren en te bevorderen. De ‘U’-blokken waren één of twee kamerwoningen met gemeenschappelijk sanitair en kookfaciliteiten. Elke kamer was 10’x10 ‘, toegang tot die werd opgedaan door een lange veranda die de gehele lengte van het gebouw loopt en was ook gemeenschappelijk.

De ‘S’-kamers waren uniek voor de overheidswerven. Deze waren alleen te vinden op het blok tussen Eerste en Tweede Straat. Deze eenheden waren geclusterd in groepen van drie met een binnenplaats voor gemeenschappelijke en sociale activiteiten. Elk blok van twee verdiepingen bestond uit vier flatgebouwen met twee kamers, elk met een eigen keuken en gedeelde sanitaire voorzieningen.

The Culture Yard

De Culture Yard, die dienst doet als een van de emplacementen, was onderdeel van het ‘U’-blok. In deze tuin woonde de gemeenschapsleider Vincent ‘Tata’ Ford. Bob Marley, misschien wel de bekendste inwoner van Trench Town, woonde hier. Toen hij hier woonde, leerde Bob Marley gitaar spelen door Vincent ‘Tata’ Ford. Het was ook hier dat het zeer populaire nummer `No Woman No Cry ‘werd geschreven door Bob Marley en Vincent` Tart’ Ford, die aan hun ervaringen in de tuin herinnerden. Bob Marley herinnerde zich ook in zijn nummer ‘Natty Dread’ zijn vele reizen van First Street naar Seventh Street. Het was tijdens het leven op nummer 6 en 8 First Street dat de Wailers werden gevormd en Bob Marley en het eerste album ‘Catch a Fire’ van Wailers werden opgenomen.

De Culture Yard herbergt vandaag een klein museum dat de fenomenale geschiedenis van Trench Town presenteert, samen met artikelen, instrumenten en meubels gebruikt door Tata Ford, Bob Marley, Peter Tosh en Bunny Wailer. De oorspronkelijke gebouwen uit de jaren 1940 zijn in hun oude glorie hersteld en de locatie is echt een bestemming voor het erfgoed. Het Casbah Café, de binnenplaats van de Leeuw van Judah, de Artisian Shops en toiletten zijn beschikbaar voor bezoekers. Trench Town Cultural Yard werd op 10 mei 2007 aangewezen als beschermd nationaal erfgoed.