Top 5 bekendste liedjes van Bob Marley van Jamaica!

Bob Marley is de bekendste én beroemdste zanger/artiest van Jamaica. Hij stond aan de wieg van de ontwikkeling van de reggae-muziek. Reggae verspreiden zich uiteindelijk over de gehele wereld. Ondanks het feit dat Marley op een jonge leeftijd overleed, heeft hij toch een omvangrijk muziekoeuvre nagelaten waaronder heel veel bekende nummers. Hieronder vind je het lijstje van de top 5 bekendste liedjes van Bob Marley van Jamaica!

5. Turn Your Lights Down Low 

Turn Your Lights Down Low werd geschreven door Bob Marley en verscheen in 1977. In een bepaald opzicht is het een uniek nummer, omdat het op de B-kant van de lp Exodus staat en verder niet als single verscheen. 

4. Iron Lion Zion

Iron Lion Zion werd geschreven door Bob Marley en verscheen in 1973. De tekst van deze song relateert aan de Rastafarian-overtuigingen. Met Zion wordt het beloofde land bedoeld. Voor de Rastafaranen is het beloofde land Ethiopië. De leeuw (lion) verwijst naar de Leeuw van Juda. 

3. Stir It Up

Stir It Up werd geschreven door Bob Marley en verscheen in 1979. Marley schreef het nummer voor zijn vrouw Rita. Stir It Up bereikte in de Nederlandse Top 40 uiteindelijk de tweede plaats. 

2. One Love/People Get Ready

One Love/People Get Ready werd geschreven door Bob Marley en verscheen in 1977. In totaal werd het nummer tweemaal uitgebracht op single. 

1. Could You Be Loved

Could You Be Loved werd geschreven door Bob Marley en verscheen in 1980. Could You Be Loved is het bekendste nummer van Marley. Hij schreef het nummer aan boord van een vliegtuig. 

Superhit: I Shot the Sheriff

Op het vierde album Bumin’ van Bob Marley & The Wailers uit 1973 verscheen I Shot the Sheriff als eerste. In Nederland en Vlaanderen werd I Shot the Sheriff geen hit. In deze twee landen werd het nummer als single uitgebracht. I Shot the Sheriff is in de loop van tijd door veel mensen gecoverd. Eén van de bekendste covers komt van Eric Clapton die het nummer gebruikte voor zijn album 461 Ocean Boulevard. In tegenstelling tot Marley werd de Clapton-cover wel een groot succes; hij behaalde de nummer 1-positie in de Amerikaanse Billboard Hot 100. Met geen enkel ander nummer lukte hem dat! Het liedje vertelt het verhaal van een man die een sheriff doodschiet uit zelfverdediging, maar onterecht wordt beschuldigd van het doodschieten van de plaatsvervanger. Bob Marley heeft later verklaard dat sommige delen van de tekst op feiten zijn gebaseerd, hij heeft echter nooit gezegd welke delen!