Speleologie op Jamaica

De biodiversiteit op Jamaica is enorm. Tropische bossen, drasland en andere ecosystemen bepalen het landschapsbeeld van het Caribische eiland. Een bijzonder interessant natuurgebied is Cockpit Country. Hier openbaart zich een zogenaamd karstlandschap. Als kalksteen in contact komt met water wordt het aangetast en neemt het andere vormen aan. Dit fenomeen wordt met karst aangeduid.

Grotten

Cockpit Country spreidt zich uit over drie districten en heeft een oppervlakte van meer dan 1.200 km2. De hoogste diversiteit aan planten en dieren van Jamaica bevindt zich ook in Cockpit Country. Het regenwater heeft het poreuze kalksteen van Cockpit Country dermate weggevreten dat er in het gebied honderden grotten, rivieren en beekjes zijn ontstaan.

Tour

Het is natuurlijk heel erg interessant om het karstlandschap van Cockpit Country te gaan verkennen. Er zijn verschillende touraanbieders die dat mogelijk kunnen maken voor de meer avontuurlijk ingestelde toeristen die een bezoek brengen aan Jamaica. Het leeuwendeel van de touraanbieders in dit gebied bevindt zich in het district Trelawny; halverwege tussen Ocho Rios en Montego Bay. Via hen kun je dus ook kennismaken met de groten van Cockpit Country.

Niet alleen 

Het is uiteraard niet verstandig om op eigen houtje één van de groten te gaan verkennen. De grotten bestaan vaak uit een uitgebreid stelsel van gangen waar je heel snel kunt verdwalen. Onder leiding van een erkend gids is de veiligheid gegarandeerd. Daarnaast beschikken de gidsen over veel kennis over de ontstaansgeschiedenis van de grotten en alle planten die er groeien en dieren die er leven. Dus het is dan niet alleen een mooie natuurervaring, maar je kunt er ook nog wat van opsteken!