Sinterklaas vieren op Jamaica

Sinterklaas vieren op Jamaica! Dat is natuurlijk niet iets waar je in eerste instantie aan denkt. Maar vergis je niet. Op het reggae-eiland is een grote gemeenschap Nederlanders aanwezig die dat typische Nederlandse kinderfeestje in ere houden. Uiteraard heeft Jamaica ook typische feestjes waar wij in Nederland geen weet van hebben. Feitelijk kom je op het Caribische eiland immer in de feeststemming. Het is in ieder geval altijd mooi weer op Jamaica. Op het eiland is een ruime keuze aan accommodatie-mogelijkheden. Als je op Jamaica verblijft is het zeer de moeite waard om een stukje cultuur op te snuiven; zo kun je een bezoekje brengen aan het Monument to the Most Honourable Michael Manley.

Monument to the Most Honourable Michael Manley

Het monument voor de meest eerbare Michael Manley is ontworpen door Mark en Susan Taylor en werd op 15 maart 2002 ingewijd. Zich een weg banen door de man, voorgesteld door de cirkelvormige basis en verzonken kluis, is een duidelijke aanwijzing van een te volgen weg, een vastgesteld referentiesysteem, de ’toetssteen van gelijkheid’. Eenmaal latent in de mens, komt deze ’toetssteen’ naar voren als een zelf-uitgedrukte, motiverende kracht in Manley’s levenswerk en krijgt een vorm zoals het in actie wordt vertaald. De boog ontwikkelt zich in de ruimte onomkeerbaar voortbewegend naar een perfecte staat, een te bereiken doel: gelijkheid en uiteindelijk, zelfrealisatie en sociale gerechtigheid voor iedereen.

Als een middel om de eigenlijke toetssteen weer te geven, is het Monument bekleed met Jamaicaans zwart marmer dat wordt gebruikt in 50 mm dikke, gelijkmatig verdeelde platen. Het marmer is geëtst met geselecteerde citaten uit Manley over het onderwerp van gelijkheid. Deze inscripties vertegenwoordigen, in echte zin, de strepen die op de toetssteen zijn achtergelaten nadat de woorden zijn getest en hun ware waarde en echtheid zijn bewezen.