Ruïnes van Kenilworth Jamaica

De Kenilworth-ruïnes bevinden zich in het district (parish) Hanover op Jamaica. Kenilworth behoort tot de meest indrukwekkende industriële gebouwen uit de 18de eeuw van Jamaica. Je kunt ze vergelijken met de Orange Valley en Good Hope Estates in Trelawny. Kenilworth staat niet op achttiende-eeuwse kaarten van Jamaica vermeld, aangezien het pand oorspronkelijk bekend stond als Maggotty, waarschijnlijk vernoemd naar de Maggotty River die door het terrein loopt.

Suikerriet op Jamaica

Crop Accounts

Het landgoed wordt voor het eerst genoemd in de zogenaamde Crop Accounts in 1757 als Maggotty en Top River Estates. Het was toen eigendom van John Blagrove, een minderjarige. Op het landgoed werd suikerriet verbouwd en rum en melasse geproduceerd. Destijds was Lachlan Shaw de toezichthouder. In 1761 werd het landgoed Maggotty genoemd zonder de toevoeging Top River. De teelt van het suikerriet steeg en er werd ook meer rum en melasse geproduceerd. In 1810 werd er een record aan suikerriet op de plantage verbouwd en rum en melasse geproduceerd. In 1819 daalde de productie van de genoemde producten echter dramatisch.

In 1833 werd het Maggotty Estate eigendom van de erfgenamen van John Blagrove en kwam het onder leiding van James Deanery, een advocaat. Peter Campbell werd de toezichthouder. Het pand werd uiteindelijk bekend als Kenilworth. Er is geen duidelijke verklaring voor de naamswijziging aan te geven. In de loop van de tijd werd het landgoed uitgebreid en werden er ook kokosnoten en bananen op het landgoed verbouwd. Naast de ruïnes bevindt zich overigens nog een kleine begraafplaats.

Suikerkoningen

Kenilworth was een prachtig pand met een geweldig architectonisch ontwerp. Het was een tijd op Jamaica dat de suikerkoningen heel veel geld verdienden. Het molenhuis, gebouwd uit steen met een halve cirkelvormige entree, is een opvallende structuur. Het bestaat uit twee verdiepingen met een grote ruimte op elke verdieping en een smalle ruimte tussen twee muren waar mogelijk een waterwiel tussen kon. Een bijzonder kenmerk van het gebouw zijn verder de raamopeningen die de vorm van een ellips hebben.