Rockfort Spa Jamaica

De oorsprong van de Rock Fort Spa is onzeker, maar het is naar verwachting wonderbaarlijk na de aardbeving van 1907 verschenen. Het water dat zeer radioactief is, wordt door een koude lente in de omliggende heuvels gepompt. De spa, die commercieel wordt geëxploiteerd, heeft meerdere badkamers, voorzien van warm water en een groot zwembad. Zoals de andere minerale Spa’s, gelooft men dat Rock Fort Mineral Spa genezende eigenschappen heeft.

Spa’s

Een kuuroord is een vakantieoord op basis van een mineraalbad (een ontwikkelde minerale lente). Patrons bezoeken kuuroorden om de ‘water te nemen’ voor hun voorgeschreven gezondheidsvoordelen. Het woord spa is afgeleid van de naam Spa, een stad in België. Thomas Guidott installeerde in 1668 een medische praktijk in het Engelse stad Bath. Hij werd geïnteresseerd in de genezende eigenschappen van het hete mineraalwater daar en in 1676 schreef hij een gesprek over Bathe en het hete water daar. Ook een aantal vragen naar de aard van het water. Dit bracht de beweerde gezondheidsgezende eigenschappen van de wateren onder de aandacht van de aristocratie, die spoedig daarna deelnam. De term Spa wordt gebruikt voor steden of resorts die hydrotherapie bieden, waaronder koud water of minerale waterbehandelingen en geothermische baden.

Spa’s werden gebruikt voor millennia voor hun beweerde genezing of gezonde voordelen voor diegenen die rijk genoeg of dicht genoeg zijn om deel te nemen aan hun wateren. Dit heette een minerale genezing en gaf zulke zinnen toe als een genezing en het nemen van de wateren. Er is altijd een mix geweest van recreatieve en medische connotaties die betrokken zijn, van rust en ontspanning, stressvermindering en herwaardering naar meer specifieke begrippen zoals humorisme. Deze zinnen worden vandaag nog steeds gebruikt als eufemisme voor iemand die een drugsverslaving probeert te schoppen.

In veel gevallen waren minerale Spa’s gevestigd in bergachtige locaties, die extra verontschuldiging geven om tijdens het zomer de warmte van een warm huis in warm weer te verlaten en door het welgevallen seizoensgebonden te worden bevolkt. Ze werden uiteindelijk vroege vakantieplekken met de tegen-Victoriaanse werkethiek ‘rationale’ van gezondheid als een excuus om plezier te hebben en met hun collega’s in recreatie te mengen.